5 kroków, aby usunąć 100% danych z konta na Facebooku

Ostatnia aktualizacja została wykonana przez John Bennet w dniu 06 kwietnia, 2019

Może wydawać się, że wystarczy połączyć się z Internetem i nacisnąć przycisk usunięcia konta. Wszystko co robisz na Facebooku, jest jednak przechowywane w celu wykorzystania w przyszłości. Dane i informacje, które według Ciebie zostały już dawno przez wszystkich zapomniane, wciąż znajdują si gdzieś na serwach.

Oczywiście, możesz z łatwością deaktywować swoje konto, ale w ten sposób nic nie zostaje usunięte, dzięki czemu wciąż możesz przywrócić profil w takiej postaci, w jakiej znajdował się on podczas dezaktywacji.

Jeśli rzeczywiście chcesz usunąć swoje konto, licz się z koniecznością ponownego utworzenia zupełnie nowego konta, jeśli zechcesz powrócić na Facebooka w przyszłości. Droga do prawdziwej prywatności.

Krok #1 Usuń powiązane aplikacje

Użytkownicy Facebooka doceniają ten portal społecznościowy w głównym stopniu dzięki możliwości łatwego logowania na innych połączonych aplikacjach. Niestety, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że za każdym razem ujawniamy swoje dane osobowe, gdy korzystamy z tego sposobu, umożliwiając innym aplikacjom na dostęp do naszych informacji.

Facebook delete the linked apps

Na początku musisz usunąć wszystkie aplikacje połączone z Twoim kontem na Facebooku.

  1. Kliknij strzałkę znajdującą się w prawym górnym rogu strony.
  2. Wybierz Ustawienia z Aplikacje i strony internetowe po lewej stronie kolumny.
  3. Przewiń do Preferencji i wybierz Wyłącz aplikacje, strony internetowe i gry.
  4. Gdy ta opcja zostanie wyłączona, będziesz w stanie usunąć wszelkie aplikacje, które są obecnie połączone z Twoim kontem na Facebooku.

Krok #2 Usuń historię aktywności

Twój następny krok to usunięcie wszystkich cyfrowych śladów.

Facebook activity log

  1. Wybierz menu ze strzałką w dół.
  2. Wybierz Dziennik aktywności.
  3. Użyj przycisku edycji, aby usunąć lub odlubić wszystkie działania znajdujące się w Twoim dzienniku aktywności.

Krok #3 Zrób kopię zapasową danych

Jeśli na swoim koncie na Facebooku masz dane, które chcesz zachować, takie jak zdjęcia lub kontakty, możesz zrobić ich kopię zapasową ręcznie.

your facebook information

  1. Ponownie wejdź do menu Ustawień.
  2. W zakładce Ogólne ustawiania konta wybierz opcję Pobierz kopię swoich danych z Facebooka.
  3. Otrzymasz e-mail z linkiem do archiwum do pobrania.
  4. Zapisz archiwum na swoim urządzeniu.
  5. W pliku zip znajdziesz wszystkie swoje zdjęcia, plik HTML ze wszystkimi swoimi znajomymi, itp.

Krok #4 Deaktywuj konto

Wiele osób myli dezaktywację konta z usuwaniem, ale te opcje oznaczjaą coś zupełnie innego.

Facebook deactivate account

Dezaktywacja oznacza, że możesz z powrotem zalogować się na konto po przerwie i używać go jak wcześniej. Jeśli nie wiesz, czy na pewno chcesz usunąć konto, dezaktywacja sprawdzi się doskonale.

  1. Ponownie wejdź w Ustawienia.
  2. Wejdź w Ogólne
  3. Kliknij Zarządzaj kontem
  4. Przewiń do dołu, aż zobaczysz opcję dezaktywacji.

Krok #5 Usuń swoje konto

Teraz jeszcze łatwiej możesz usunąć swoje konto na Facbeooku niż wcześniej, co jest bardzo pozytywną zmianą. Facebook delete account

Wystarczy, że wejdziesz w Twoje informacje na Facebooku i klikniesz Zobacz przy Usuń konto i informacje.

Zauważysz różne opcje do wyboru, które opisaliśmy już powyżej. Gdy wprowadzisz hasło, Twoje konto zostanie usunięte. Wolnosć!

Cenna uwaga

Facebook jest na tyle hojny, że przechowuje Twoje dane przez 14 dni, jeśli nagle postanowisz zmienić zdanie.

Co się dzieje z Facebookiem?

Mając ponad dwa miliardy użytkowników, Facebook wciąż pozostaje w czołówce, jeśli chodzi o skandale z zakresu prywatności. Nawet już w 2006 roku, gdy dopiero przedstawiono news feed, Facebook naruszał prywatność użytkowników. Teraz większość ludzi nie przejmuje się tym, co dzieje się z ich prywatnymi informacjami, które cały czas pojawiają się w Aktualnościach ich kontaktów.

Facebook

W 2011 roku Facebook otrzymał grzywnę FTC za brak zapewniania prywatności danych użytkowników, którzy również nie byli o tym informowani. W wyniku tego, Facebook zgodził się na 20 lat niezależnych ewaluacji prywatności.

Następnie w 2013 roku Facebook padł ofiarą wirusa, który ujawnił numery telefoniczne i adresy sześciu milionów użytkowników. Sprawcom wystarczyło połączenie z Internetem i jeden element danych kontaktowych, aby uzyskać dostęp do kont użytkowników.

W lutym 2018 roku, gdy belgijski sąd pozwał Facebooka za śledzenie ludzi online, firma odwołała się od decyzji. Zaledwie miesiąc później użytkownicy odkryli, że Facebook był świadomy masowej kradzieży danych, która miała miejsce, jednak nie zrobił nic, aby jej zapobiec. Jedyną rekompensatą były przeprosiny i obietnica lepszego postępowania.

Czy po tym wszystkim wciąż wierzysz w to, że Facebook dba o prywatność Twoich danych? Czy Twoim priorytetem jest aktualizacja profilu online, czy może zapewnienie sobie odpowiednio poziomu prywatności i bezpieczeństwa?

W jaki sposób na stałe uwolnić się od Facebooka?

Chodzi tu o więcej niż przycisk usuwania

Jeśli czujesz potrzebę powrotu na Facebooka, zalecamy powrócić po 14 dniach, aby mieć pewność, że wszystkie Twoje wcześniejsze dane zostały usunięte. Warto też w przyszłości zwracać większą uwagę na udostępniane treści.

Spodobał Ci się ten artykuł? Oceń go!

Był okropny Nie podobał mi się Był w porządku Był całkiem dobry! Był super!
0 Na podstawie głosów 0 użytkowników
Tytuł
Komentarz
Dziękujemy za Twoją opinię
John Bennet
John Bennet to doświadczony inżynier z zakresu danych i komunikacjri copywriter i twórca tekstów na wiele platform oraz redaktor interesujący się cyberbezpieczeństwem. Od wielu lat pracuje nad badaniami, sieciami VPN i innymi narzędziami ochrony prywatności online.