Uwaga:
Nasze recenzje

Witryna Wizcase zawiera recenzje opracowane przez recenzentów wywodzących się z naszej społeczności, które opierają się na niezależnej i profesjonalnej ocenie produktów.

Własność prawna

Kape Technologies PLC, będąca spółką macierzystą Wizcase, jest również właścicielem marek CyberGhost, ZenMate, Private Internet Access i Intego, które mogą być recenzowane w niniejszej witrynie.

Prowizje za przekazanie klienta

WizCase może otrzymywać prowizje partnerskie w przypadku zakupów dokonywanych za pośrednictwem odnośników w naszej witrynie. Nie ma to jednak wpływu na wybór produktów/usług poddawanych ocenie oraz treść publikowanych recenzji. Zamieszczane treści mogą zawierać bezpośrednie odnośniki umożliwiające zakup produktów w ramach naszych programów partnerskich.

Standardy recenzji

Wszystkie recenzje publikowane w witrynie WizCase są oparte na naszych ścisłych wytycznych, by zapewnić niezależne, uczciwe i profesjonalne podejście ze strony recenzentów do ocenianych produktów bądź usług. Przyjęte normy dyktują rozważenie zalet i wad technicznych oraz innych charakterystyk produktu wraz z jego wartością handlową dla użytkowników, co może wpływać na jego pozycję w rankingach w naszej witrynie.

8 najlepszych VPN w Polsce w 2021 roku pod względem przystępności aplikacji, szybkości, bezpieczeństwa i innych kryteriów

Michal Mrozowiak
Ostatnia aktualizacja została wykonana przez Michal Mrozowiak w dniu 07 kwietnia, 2021

W Internecie znaleźć można setki sieci VPN, które podają się za najlepsze dostępne na rynku rozwiązania. Z drugiej strony nie sposób uwierzyć, że wszystkie z nich mogłyby być najszybsze, najbezpieczniejsze i najprzystępniejsze cenowo. Prawda jest taka, że nie każdy operator sieci VPN jest do końca szczery, jeśli chodzi o przedstawianie swojej oferty.

Aby skutecznie i rzetelnie przyjrzeć się sprawie, z pomocą naszego zespołu przetestowałem aż 157 sieci VPN na przestrzeni 3 miesięcy, wybierając 8 najlepszych usług VPN na rynku. Wszystkie usługi zostały rygorystycznie przetestowane pod kątem następujących kryteriów:

  • Wysoka szybkość połączeń i dostępność serwerów na całym świecie.
  • Zaawansowane zabezpieczenia i ochrona prywatności, w tym polityka nietworzenia plików dziennika i odpowiedni poziom szyfrowania, by umożliwić omijanie zapór ogniowych i blokad związanych z cenzurą.
  • Zdolność odblokowania popularnych serwisów streamingowych, takich jak Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, HBO Max, BBC iPlayer itp.
  • Anonimowy dostęp do sieci torrent i obsługa protokołu P2P.
  • Dedykowane aplikacje na wiodące systemy operacyjne i urządzenia (Android, iOS, Windows, Mac, Linux, Amazon Fire Stick i inne).

Byłem niewątpliwie rozczarowany faktem, że większość sieci VPN w rzeczywistości nie oferuje nawet części tego, co operatorzy obiecują na swoich stronach. Niektóre z nich nie powinny nawet reklamować się jako pełnoprawne usługi VPN. Z drugiej strony, miłym zaskoczeniem był fakt, że sieć ExpressVPN wyróżniła się jak najlepszy VPN na mojej liście. Pomimo niskiej ceny subskrypcji, byłem miło zaskoczony szybkością serwerów, zaawansowanymi zabezpieczeniami i łatwością obsługi aplikacji sieci, przez co wybrałem ją jako najlepszy VPN w 2021 roku.

Zacznij korzystać z ExpressVPN już teraz!

Skrócona lista najlepszych usług VPN w 2021 roku

  1. ExpressVPN – sieć VPN oferująca wysoki poziom zabezpieczeń i ochrony prywatności w połączeniu z wojskowym standardem szyfrowania.
  2. CyberGhost – wysokiej jakości usługa VPN umożliwiająca szybkie streamowanie i bezpieczne pobieranie plików z sieci torrent na komputerach stacjonarnych. Niestety aplikacje mobilne operatora na Android i iOS pozostawiają trochę do życzenia.
  3. Private Internet Access (PIA) – najlepszy wybór dla zaawansowanych użytkowników ze względu na możliwość dostosowania ustawień sieci, ochrony prywatności i zabezpieczeń, za cenę braku możliwości niezawodnego odblokowania serwisów streamingowych, takich jak amerykańska wersja Netflix.

8 sprawdzonych, najlepszych sieci VPN w Polsce w Czerwiec 2021 roku

1. ExpressVPN – najlepsza sieć pod względem bezpieczeństwa i ochrony prywatności z szeregiem zaawansowanych zabezpieczeń

Szybki przegląd: wyniki testów ExpressVPN

Szybkość Doskonała – wysoka szybkość podczas streamowania, pobierania plików z sieci torrent i w grach sieciowych, w połączeniu z brakiem limitów transferu.
Zabezpieczenia Zaawansowane – szyfrowanie w standardzie AES 256 bitów, technologia Trusted Server, funkcja automatycznego wyłącznika, rozdzielne połączenia tunelowe i ochrona przed wyciekami adresu IP.
Ochrona prywatności Ścisła – siedziba firmy znajduje się na Brytyjskich Wyspach Dziewiczych, czyli poza terytorium koalicji 5/9/14 Eyes, a operator stosuje politykę niegenerowania plików dziennika sesji.
Dedykowane aplikacje Wszystkie wiodące typy urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Chromebook, Amazon Fire TV, Amazon Fire Stick, Kindle Fire, Nook i routery.
Odblokowywanie treści Wszystkie wiodące platformy streamingowe, takie jak Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, HBO Max, Kodi, Sling TV, fuboTV, YouTube TV, DAZN, ESPN+, Showtime i inne.
Sieci torrent Obsługiwane – ponad 3000 serwerów na świecie przystosowanych do sieci P2P.
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi przez całą dobę na zgłoszenia wysyłane poprzez czat na żywo, formularz kontaktowy lub e-mail.
Maks. ilość połączeń 5
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 30 dni
Wady Brak automatycznego wyłącznika w aplikacji na systemy iOS.
Najkorzystniejsza oferta 6,67$/miesiąc (subskrypcja: 15 miesięcy)

Wypróbuj ExpressVPN za darmo przez 30 dni!

Sieć ExpressVPN jest znakomitym wyborem, jeśli interesuje nas jak najbezpieczniejsza sieć VPN, oferująca maksymalny poziom szyfrowania i ochrony prywatności. Usługa pozwala zachować pełną anonimowość podczas surfowania w Internecie, omijać wszelkie zapory ogniowe, blokady związane z cenzurą i inne ograniczenia w dostępie do treści. Express VPN jest także jedną z nielicznych usług VPN, które nadal działają w Chinach i pozwala skutecznie omijać ścisłe regulacje w dostępie do treści w Internecie.

W chwili połączenia z serwerem operatora, połączenie i dane użytkownika są szyfrowane w standardzie AES 256 bitów. Tego rodzaju poziom szyfrowania jest praktycznie niemożliwy do złamania i często wykorzystywany jest do zabezpieczania poufnych danych przez armie i organizacje rządowe wielu krajów. Sieć skutecznie eliminuje też ryzyko ujawnienia adresu IP użytkownika, co zresztą udało mi się potwierdzić w trakcie testów na obecność wycieków IP, DNS i WebRTC (niektóre witryny i aplikacje śledzą w ten sposób urządzenie i fizyczną lokalizację użytkowników).

Zrzut ekranu przedstawiający, jak ExpressVPN pomyślnie przeszedł test szczelności IP, WebRTC i DNS podczas połączenia z serwerem w USA
ExpressVPN posiada wbudowaną ochronę przed wyciekami danych, która skutecznie maskuje adres IP użytkownika

Nawet w przypadku utraty stabilności połączenia z siecią, użytkownik jest chroniony przez automatyczny wyłącznik, który blokuje transfer danych w sieci do czasu odzyskania łączności z serwerem.

Jako dodatkowy mechanizm ochrony, ExpressVPN wykorzystuje technologię TrustedServer, która automatycznie usuwa wszystkie dane z serwerów przy ich ponownym uruchomieniu. Wielu dostawców usług VPN wykonuje, co prawda, czynności tego rodzaju manualnie, ale nie wiadomo z jaką częstotliwością. Zautomatyzowanie tego procesu przez ExpressVPN przy każdym ponownym uruchamianiu serwerów sprawia, że dane użytkowników są znacznie mniej narażone na ujawnienie lub wpadnięcie w ręce stron trzecich.

Biorąc pod uwagę tak imponujący szereg zabezpieczeń, nie byłem zaskoczony, że ExpressVPN utrzymuje, że prowadzi ścisłą politykę nietworzenia plików dziennika sesji. Trudno jednak mieć absolutną pewność, na ile ścisła jest w rzeczywistości polityka danej sieci, gdyż liczne darmowe usługi VPN zapewniają, że nie generują dzienników połączeń, mimo że są znane z gromadzenia pewnych rodzajów danych. Z drugiej strony, w przypadku sieci ExpressVPN nie mam żadnych wątpliwości, gdyż jej polityka w zakresie dzienników połączeń została pomyślnie zweryfikowana w przeszłości. Kiedy tureckie władze próbowały pozyskać dane użytkowników z serwerów ExpressVPN, nie udało im się znaleźć zupełnie niczego. Dowodzi to, że ExpressVPN nie gromadzi danych osobowych, historii odwiedzanych witryn ani żadnych innych rodzajów danych identyfikujących użytkownika.

W rezultacie mogę czuć się w pełni bezpieczny, korzystając z sieci ExpressVPN do przeglądania poufnych treści w Internecie, pobierania plików z sieci torrent lub odblokowywania normalnie niedostępnych serwisów streamingowych. W szczególności spodobało mi się to, że wszystkie serwery umożliwiają pobieranie torrentów i streamowanie, gdyż niektórzy operatorzy wydzielają do tych celów tylko określone serwery. Dzięki temu mogłem wybierać spośród 3000+ serwerów w 94 krajach, co stanowi najwyższy wynik pod względem lokalizacji spośród wszystkich testowanych usług.

Niezależnie od wyboru serwera, ExpressVPN zapewnia stale wysoką szybkość połączeń. Przeprowadziłem testy szybkości połączeń z serwerami w Stanach Zjednoczonych, Japonii i Francji z mojej lokalizacji w Wielkiej Brytanii. W każdym przypadku szybkość pobierania przekraczała 89 Mb/s, co jest szczególnie imponujące biorąc pod uwagę, że japoński serwer był oddalony ode mnie o blisko 10 000 km. Nie napotkałem też żadnych trudności przy pobieraniu dużych plików z sieci torrent, w grach online i przy oglądaniu seriali i filmów w rozdzielczości Ultra HD.

Zrzuty ekranu z wynikami testu prędkości ExpressVPN podczas połączenia z różnymi serwerami na całym świecie
Szybkość serwerów ExpressVPN na całym świecie była wysoka i imponująca niezawodna

W trakcie testów byłem też miło zaskoczony możliwością swobodnego dostępu do Netflix, zwłaszcza że serwis ten jest bolączką wielu sieci VPN. ExpressVPN pozwala odblokować dostęp do wersji platformy z ponad 18 krajów, w tym Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii oraz Japonii. W moim przypadku najszybszy okazał się serwer „USA – Nowy Jork”, za pomocą którego obejrzałem film Irlandczyk w rozdzielczości Ultra HD po zaledwie paru sekundach buforowania. Dodatkowo, ExpressVPN pozwala też oglądać materiały na Netflix z polskimi napisami.

Po połączeniu z ExpressVPN mogłem oglądać treści z amerykańskiej wersji Netflix w Wielkiej Brytanii w standardzie Ultra HD

Usługa umożliwiła mi też streamowanie materiałów z Disney+, Hulu, Amazon Prime Video i HBO Max za pośrednictwem różnych serwerów w Stanach Zjednoczonych. W przypadku platform Disney+ i Amazon Prime Video przetestowałem także parę dodatkowych serwerów w Wielkiej Brytanii i wszystkie z nich działały bez zarzutu (najwyższą szybkość uzyskałem na serwerach „Londyn” i „Wschodni Londyn”).

Choć standardowa cena subskrypcji ExpressVPN może wydawać się nieco wysoka, udało mi się znaleźć tę ukrytą stronę z nieprawdopodobnie tanimi okazjami. Warto też pamiętać, że na zakup subskrypcji nie trzeba decydować się od razu, gdyż ExpressVPN można wypróbować bez ryzyka przez 30 dni w ramach gwarancji zwrotu kosztów zakupu. Jeśli rozmyślisz się co do zakupu przed upływem okresu testowego, nie musisz nawet podawać powodu, by uzyskać zwrot pieniędzy.

Aby sprawdzić tę gwarancję, zarejestrowałem konto ExpressVPN i poprosiłem o zwrot środków 3 tygodnie później. Procedura zwrotu przebiegła wyjątkowo gładko i nie musiałem udzielać żadnych dodatkowych wyjaśnień. Moje żądanie zostało błyskawicznie zaakceptowane i odzyskałem pełną kwotę zakupu w ciągu 5 dni.

Wypróbuj ExpressVPN za darmo przez 30 dni!

Aktualizacja na Czerwiec 2021 roku: sieć ExpressVPN obniżyła cenę subskrypcji na ograniczony czas do szalenie niskiej stawki 6,67 $ za miesiąc + 3 miesiące za darmo przy zakupie planu rocznego! Oferta ta jest ograniczona czasowo, więc koniecznie skorzystaj z niej przed wygaśnięciem promocji. Więcej informacji na temat promocji znajdziesz tutaj.

Pełne wyniki testów znajdziesz w recenzji ExpressVPN, która zawiera też szczegółową analizę szybkości, zabezpieczeń, komfortu użytkowania i innych parametrów sieci.

2. CyberGhost – najlepszy wybór do szybkiego streamowania i bezpiecznego pobierania plików z sieci torrent na wyspecjalizowanych serwerach

Szybki przegląd: wyniki testów CyberGhost

Szybkość Dobra – zoptymalizowane serwery oferują możliwość streamowania w HD i szybkiego pobierania plików z sieci torrent.
Zabezpieczenia Zaawansowane – szyfrowanie w standardzie AES 256 bitów, funkcja automatycznego wyłącznika, ochrona przed wyciekami danych i wbudowana blokada reklam.
Ochrona prywatności Ścisła – siedziba firmy znajduje się w Rumunii (poza terytorium koalicji 5/9/14 Eyes), a operator stosuje politykę niegenerowania plików dziennika sesji.
Dedykowane aplikacje Wszystkie wiodące typy urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Android TV, Amazon Fire TV i Amazon Fire Stick.
Odblokowywanie treści Wszystkie wiodące platformy streamingowe, takie jak Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, HBO Max, Kodi, Sling TV, fuboTV, YouTube TV, Showtime i inne.
Sieci torrent Obsługiwane – zoptymalizowane serwery do bezpiecznego korzystania z sieci P2P.
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi przez całą dobę na zgłoszenia wysyłane poprzez czat na żywo, formularz kontaktowy lub e-mail.
Maks. ilość połączeń 7
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 45 dni
Wady Aplikacja w wersji iOS nie posiada funkcji blokady reklam i rozdzielnego tunelowania.
Brak dostępu do zoptymalizowanych serwerów P2P w aplikacjach na iOS i Android.
Najkorzystniejsza oferta 1,99$/miesiąc (subskrypcja: 1 rok)

Wypróbuj CyberGhost za darmo przez 45 dni!

Sieć CyberGhost umożliwia łatwe streamowanie i pobieranie plików z sieci torrent dzięki bogatemu zasobowi zoptymalizowanych serwerów. Wszystkie zoptymalizowane serwery operatora zostały automatycznie skonfigurowane w celu uzyskania najlepszej możliwej wydajności i szybkości połączeń, co eliminuje konieczność dostosowywania ustawień przez użytkownika.

Przystosowane do streamowania serwery CyberGhost znaleźć można w zakładce „Do streamowania” w aplikacji. Każdy dostępny serwer został zoptymalizowany pod kątem określonego serwisu streamingowego, co gwarantuje niezawodność działania za każdym razem. Osobiście uważam, że jest to bardzo przydatna funkcja, gdyż zdarzało mi się często testować sieci VPN, w których musiałem łączyć się z szeregiem serwerów, by w końcu znaleźć taki, który działał poprawnie. Sieć CyberGhost zdołała w całości wyeliminować to utrudnienie, wyświetlając jedynie działające serwery dla każdej platformy.

Zrzut ekranu zoptymalizowanych serwerów CyberGhost VPN, które odblokowują platformy streamingowe, takie jak Netflix, Sling TV i Amazon Prime
CyberGhost ułatwia wybór odpowiedniego serwera dla danego serwisu streamingowego

Skuteczność tego rozwiązania udało mi się potwierdzić w czasie testów serwerów zoptymalizowanych dla amerykańskiej wersji Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer oraz HBO. Za każdym razem udało mi się nawiązać połączenie ze średnią szybkością w zakresie od 28 do 30 Mb/s i niemal natychmiast rozpocząć streamowanie w rozdzielczości Ultra HD.

Sieć CyberGhost umożliwiła mi łatwy dostęp do amerykańskiej wersji Netflix z mojej lokalizacji w Wielkiej Brytanii

Lista serwisów, dla których udostępniane są zoptymalizowane serwery, obejmuje: brytyjską i japońską wersję Netflix, YouTube TV, NBC, ESPN+, Sling TV i Crunchyroll, jak również mniej znane serwisy, jak np. Yle.

Serwery zoptymalizowane do sieci torrent działają na podobnej zasadzie. Klikając zakładkę „Do torrentów” (lub „Do pobierania” w aplikacjach na Mac i iOS), mogłem wyświetlić listę serwerów obsługujących transfer plików w sieciach P2P i Bittorrent. Zacząłem od wyboru serwera w Belgii, gdyż znajduje się on najbliżej mojej lokalizacji, a do tego w danym momencie nie był znacząco obciążony i nie korzystało z niego zbyt wielu użytkowników. Wszystkie te czynniki przekładają się na wyższą szybkość połączenia, czego najlepszym dowodem było pobranie pliku o rozmiarze 2 GB w niespełna 9 minut.

Zrzut ekranu serwerów CyberGhost VPN zoptymalizowanych do pobierania i torrentowania
Najszybsze serwery odznaczają się niskim procentowym obciążeniem, małą liczbą użytkowników i niewielką odległością od naszej fizycznej lokalizacji

Jeśli chodzi jednak o pobieranie plików z sieci torrent, szybkość połączeń nie jest zawsze najważniejsza. Jeszcze bardziej kluczową rolę odgrywa bezpieczeństwo i poziom ochrony prywatności, zwłaszcza dla osób zamieszkujących w krajach, gdzie dostęp do sieci P2P jest ograniczony lub wręcz zabroniony. CyberGhost wypada zaskakująco dobrze również w tym zakresie. Aktywność użytkownika w Internecie jest chroniona dzięki ścisłej polityce niegenerowania plików dziennika sesji i szyfrowaniu w standardzie AES 256 bitów. Jest to najsilniejszy standard szyfrowania dostępny obecnie na rynku, z którego korzystają m.in. organizacje rządowe na całym świecie. W aplikacji CyberGhost dostępne są także opcje pozwalające skonfigurować blokowanie reklam, modułów śledzących i złośliwego oprogramowania, co jest szczególnie przydatne podczas przeglądania witryn z torrentami.

Dodatkowo, CyberGhost posiada też funkcję automatycznego wyłącznika, która zapobiega ujawnieniu adresu IP i danych osobowych użytkownika na wypadek utraty stabilności połączenia z siecią VPN. Jeśli chodzi o drobne mankamenty usługi, to miło byłoby zobaczyć więcej unikalnych funkcji wspomagających korzystanie z sieci torrent. Przykładowo, ExpressVPN umożliwią pobieranie torrentów w aplikacjach na iOS i Android, podczas gdy CyberGhost usunął dostęp do serwerów zoptymalizowanych pod kątem sieci torrent ze swoich aplikacji mobilnych.

Usługę CyberGhost mogę śmiało polecić użytkownikom komputerów Windows, Mac lub Linux, przede wszystkim ze względu na znakomitą wydajność jej aplikacji na te systemy w zakresie streamowania i pobierania plików z sieci torrent. Subskrypcja sieci jest dostępna w atrakcyjnej cenie 1,99$/miesiąc (subskrypcja: 1 rok), a na tej ukrytej stronie promocyjnej znaleźć można jeszcze korzystniejsze oferty! Jeżeli nie jesteś do końca przekonany do zakupu długoterminowej subskrypcji, możesz przetestować wszystkie funkcje CyberGhost bez ryzyka w ramach 45-dniowej gwarancji zwrotu kosztów zakupu. W przypadku gdy sieć nie spełni Twoich oczekiwań lub po prostu uznasz, że nie chcesz z niej dłużej korzystać, możesz zwrócić się do działu obsługi operatora o pełen zwrot środków bez dodatkowych wyjaśnień.

Wypróbuj CyberGhost za darmo przez 45 dni!

Aktualizacja na Czerwiec 2021 roku: sieć CyberGhost obniżyła cenę subskrypcji na ograniczony czas do szalenie niskiej stawki 1,99 $ za miesiąc + 3 miesiące za darmo przy zakupie planu na 1 rok (co daje oszczędność aż 83%)! Oferta ta jest ograniczona czasowo, więc koniecznie skorzystaj z niej przed wygaśnięciem promocji. Więcej informacji na temat promocji znajdziesz tutaj.

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji przed podjęciem ostatecznej decyzji, przeczytaj pełną recenzję CyberGhost, by poznać szczegółową ocenę szybkości, ochrony prywatności, bezpieczeństwa i dodatkowych funkcji sieci.

3. Private Internet Access (PIA) – najlepszy wybór dla zaawansowanych użytkowników ze względu na możliwość dostosowania poziomu zabezpieczeń

Szybki przegląd: wyniki testów PIA

Szybkość Średnia – szybkość połączeń waha się odczuwalnie w zależności od lokalizacji serwera.
Zabezpieczenia Zaawansowane – wojskowy poziom szyfrowania, funkcja automatycznego wyłącznika, blokada reklam, modułów śledzących i złośliwego oprogramowania.
Ochrona prywatności Ścisła – siedziba firmy znajduje się na terytorium Stanów Zjednoczonych (w obrębie jurysdykcji koalicji 5/9/14 Eyes), lecz operator stosuje politykę niegenerowania plików dziennika sesji.
Dedykowane aplikacje Większość wiodących typów urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac i Linux.
Odblokowywanie treści Wszystkie wiodące platformy streamingowe, takie jak Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, HBO Max, BBC iPlayer, Sling TV, fuboTV, CBS All Access i inne.
Sieci torrent Obsługiwane – całe zaplecze ponad 2900 serwerów sieci obsługuje komunikację P2P.
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi przez całą dobę na zgłoszenia wysyłane poprzez czat na żywo, formularz kontaktowy lub e-mail.
Maks. ilość połączeń 10
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 30 dni
Wady Nie każdy serwer pozwala odblokować amerykańską wersję Netflix i Hulu.
Brak blokady reklam i protokołu OpenVPN w aplikacji na iOS.
Najkorzystniejsza oferta 2,69$/miesiąc (subskrypcja na 2 lata + 2 miesiące za darmo)

Wypróbuj PIA za darmo przez 30 dni!


Sieć Private Internet Access (PIA) oferuje zaawansowaną ochronę prywatności i zabezpieczenia, które można dostosować do własnych potrzeb w ustawieniach aplikacji operatora na systemy Android, iOS, Windows i Mac.

Przykładowo, jedną z dostępnych opcji jest możliwość wyboru standardu szyfrowania danych pomiędzy AES-128, AES-256 lub brakiem szyfrowania (dane logowania użytkownika będą nadal szyfrowane, a jego adres IP pozostanie ukryty). Ze swojej strony polecam wybór szyfrowania AES 256 bitów, gdyż jest on praktycznie niemożliwy do złamania, choć wciąż doceniam możliwość zwiększenia szybkości połączeń za cenę słabszego poziomu szyfrowania. Jeszcze rzadziej spotykaną możliwością jest dostosowanie szyfrowania wykorzystywanego przy tworzeniu bezpiecznego połączenia z samą siecią PIA. Aplikacja udostępnia 6 opcji do wyboru, wśród których znajdziemy RSA i ECC.

Zrzut ekranu z Private Internet Access VPN i jego aplikacji dla komputerów Mac z opcjami dostosowywania karty Połączenie
Dedykowane aplikacje PIA oferują możliwość dostosowania ustawień w zakresie, jakiego nie widziałem w żadnej innej sieci VPN

Jeśli jednak naszym największym priorytetem jest ochrona prywatności, nie sposób nie wspomnieć o tym, że siedziba PIA znajduje się w Stanach Zjednoczonych – kraju założycielskim koalicji 5 Eyes zajmującej się gromadzeniem danych w Internecie. Choć z początku uznałem to za sygnał ostrzegawczy, szybko przekonałem się, że polityka niegenerowania dzienników sesji PIA została naocznie sprawdzona (w podobny sposób jak w przypadku ExpressVPN).

Rosyjski rząd przechwycił w przeszłości serwery PIA w kraju, ale nie zdołał pozyskać z nich żadnych danych użytkowników, co pozwala wierzyć, że operator rzeczywiście unika ich gromadzenia. Co więcej, krótko po wspomnianych wydarzeniach, Rosyjski rząd wydał nową ustawę nakładającą na działających w kraju operatorów sieci VPN obowiązek przechowywania dzienników połączeń. W bezpośredniej konsekwencji sieć PIA zakończyła w całości swoją działalność na terenie Rosji, co stanowi najlepszy dowód rzetelności firmy, jeśli chodzi o ochronę danych użytkowników.

Zrzut ekranu strony internetowej Private Internet Access VPN z postem na blogu opisującym powód wycofania PIA z Rosji

Sieć PIA wydała oświadczenie dotyczące swojej decyzji o zakończeniu działalności w Rosji

Zaangażowanie, z jakim operator PIA podchodzi do ochrony prywatności, czyni usługę znakomitym wyborem do anonimowego surfowania w Internecie (podobnie jak w przypadku Tor) i korzystania z sieci torrent. Każdy serwer PIA umożliwia udostępnianie i pobieranie plików z sieci P2P oraz BitTorrent, co jest szczególnie wygodne, gdyż eliminuje konieczność korzystania tylko z wyznaczonych serwerów.

Niestety w kwestii streamowania PIA pozostaje nieco w tyle za konkurencją. Wczytywanie treści na Hulu było niezwykle powolne i jedynie serwery West, Florida, New York City i Washington DC pozwoliły mi się w ogóle połączyć z serwisem. Podobne problemy napotkałem przy próbie odblokowania amerykańskiej wersji Netflix, gdyż dostęp do platformy zapewniały tylko serwery Chicago, East, New York City i Washington DC. Szybkość połączeń również nie była w pełni zadowalająca i musiałem czekać kilka minut, aby móc streamować w rozdzielczości HD.

PIA to zdecydowanie nie najlepsza sieć VPN do oglądania amerykańskiego Netflixa, ale umożliwia za to dostęp do wersji serwisu z 5 innych krajów (w tym z Wielkiej Brytanii i Kanady)

Z drugiej strony, z pomocą PIA udało mi się uzyskać dostęp do brytyjskiej, kanadyjskiej, australijskiej, francuskiej i japońskiej wersji Netflix. Mogłem też streamować treści z Disney+ (na wszystkich amerykańskich serwerach), Amazon Prime Video (na wszystkich serwerach w Stanach i Wielkiej Brytanii) oraz BBC iPlayer (na wszystkich brytyjskich serwerach). We wszystkich tych przypadkach szybkość połączeń była wystarczająco wysoka, umożliwiając streamowanie w rozdzielczości HD po zaledwie paru sekundach buforowania.

Jeśli szukasz zatem wysokiej klasy usługi VPN, która zapewnia pełną kontrolę nad ustawieniami prywatności i zabezpieczeń, PIA stanowi znakomity wybór. Na początek sugerowałbym wypróbować PIA w ramach 30-dniowej gwarancji zwrotu kosztów zakupu. W przypadku anulowania subskrypcji przed upływem 30 dni, możesz uzyskać pełen zwrot środków. Pamiętaj też, by sprawdzić aktualne kupony promocyjne, gdyż czasami z ich pomocą można nawet zakupić subskrypcję z 76% zniżką.

Wypróbuj PIA za darmo przez 30 dni!

Skorzystaj z najnowszej okazji w PIA! Tylko przez ograniczony czas możesz zaoszczędzić aż 77% i otrzymać dodatkowe 2 miesięcy subskrypcji za darmo przy zakupie planu na 2 lata. Pospiesz się i sprawdź ofertę tutaj!

Jeżeli wciąż nie masz pewności, czy sieć spełnia Twoje oczekiwania, zapoznaj się z pełną recenzją PIA, która zawiera szczegółowe wyniki testów i wiele dodatkowych informacji.

4. PrivateVPN – prosta sieć VPN z solidnymi serwerami pozwalającymi odblokować międzynarodowe treści (nawet w Chinach)

Szybki przegląd: wyniki testów PrivateVPN

Szybkość Dobra – możliwość płynnego surfowania w Internecie, streamowania i pobierania plików z sieci torrent.
Zabezpieczenia Zaawansowane – wojskowy poziom szyfrowania, funkcja automatycznego wyłącznika i ochrona przed wyciekami danych.
Ochrona prywatności Ścisła – siedziba firmy znajduje się w Szwecji (w obrębie jurysdykcji koalicji 5/9/14 Eyes), lecz operator stosuje politykę niegenerowania plików dziennika sesji.
Dedykowane aplikacje Wszystkie wiodące typy urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Amazon Fire Stick, Amazon Fire TV i Android TV.
Odblokowywanie treści Wszystkie wiodące platformy streamingowe, takie jak Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, HBO Max, Sling TV, CBS All Access i inne.
Sieci torrent Obsługiwane – wszystkie serwery operatora są kompatybilne z sieciami P2P.
Obsługa klienta Długi czas oczekiwania na odpowiedź przy zgłoszeniach przez czat na żywo, formularz kontaktowy lub e-mail.
Maks. ilość połączeń 6
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 30 dni
Wady Brak funkcji automatycznego wyłącznika na iOS.
Brak rozszerzeń do przeglądarek internetowych.
Funkcja czatu na żywo nie jest zawsze dostępna.
Najkorzystniejsza oferta 3,39$/miesiąc (przy zakupie subskrypcji na 13 miesięcy)

Wypróbuj PrivateVPN za darmo przez 30 dni!

PrivateVPN to solidna sieć VPN, mimo że z początku podchodziłem bardzo sceptycznie do jej wąskiego zaplecza zaledwie około 150 serwerów. Sieci VPN z tak małą liczbą dostępnych serwerów często borykają się z przeciążeniami (skutkującymi spadkiem szybkości) i brakiem możliwości odblokowania niedostępnych w poszczególnych krajach witryn. Jednakże, po dokładnym przetestowaniu oferty PrivateVPN muszę przyznać, że moje obawy nie były uzasadnione.

Operator sieci udostępnia ponad 7000 unikalnych adresów IP, przez co nie trzeba obawiać się spowolnień lub przeładowania serwerów. Choć większa liczba serwerów w sieci byłaby niewątpliwie mile widziana, w trakcie testów nie doświadczyłem żadnych problemów z nawiązywaniem połączeń i ich szybkością. Prawdę mówiąc, byłem nawet pozytywnie zaskoczony ogólną wydajnością sieci, między innymi ze względu na to, że serwery w Toronto i Hongkongu działały bez zarzutu w Chinach.

Serwery PrivateVPN pozwalają też odblokować dostęp do wersji Netflix z 19 krajów, co stanowi najlepszy wynik spośród wszystkich usług VPN, które testowałem. Obejmuje to m.in.: amerykańską, brytyjską, kanadyjską, australijską, francuską, brazylijską i szwedzką wersję platformy. Sieć pozwoliła mi obejrzeć serial Stranger Things w rozdzielczości HD, wczytując każdy odcinek w 3 sekundy lub mniej.

Zoptymalizowane serwery PrivateVPN pozwalają ominąć blokady dostępu w serwisie Netflix

Aplikacja operatora zawiera pełną listę odblokowywanych przez sieć serwisów streamingowych, dostępną po kliknięciu odnośnika „Wybierz lokalizację”. Znajdziemy na niej popularne platformy, takie jak Hulu i HBO, jak również mniej znane alternatywy, jak np. Yle i SonyLIV.

Zrzut ekranu aplikacji PrivateVPN dla komputerów Mac pokazujący listę zoptymalizowanych serwerów do przesyłania strumieniowego
PrivateVPN oferuje serwery zoptymalizowane pod kątem pokaźnej liczby serwisów streamingowych

Korzystanie z sieci torrent dostępne jest w obrębie całej usługi, co eliminuje konieczność używania do tego celu tylko określonych serwerów. PrivateVPN zapewnia przy tym pełną anonimowość, stosując wojskowe standardy szyfrowania i unikając gromadzenia danych na temat aktywności użytkowników w sieci. Aby zapewnić sobie dodatkowe bezpieczeństwo, polecam włączyć ochronę przed wyciekami danych IPv6 i automatyczny wyłącznik w zakładce „Connection Guard” w aplikacji operatora. Podczas testowania obu funkcji, nie odnotowałem żadnych wycieków danych ani problemów z działaniem automatycznego wyłącznika. Pewnym rozczarowaniem był jednak fakt, że funkcja automatycznego wyłącznika dostępna jest tylko w aplikacjach na systemy Android, Windows oraz Mac.

Zauważyłem też, że dział obsługi klienta PrivateVPN nie działa równie szybko, co w przypadku większości płatnych usług VPN. Kiedy próbowałem uzyskać informacje na temat paru funkcji usługi, musiałem czekać na odpowiedź przedstawiciela firmy aż 5 minut, mimo że byłem pierwszy w kolejce do konsultacji poprzez czat na żywo. Całe szczęście, że nie miałem żadnych pilnych problemów technicznych! Parę minut później chciałem jeszcze skonsultować się z obsługą w innej sprawie, ale funkcja czatu na żywo w niespodziewany sposób zniknęła. Mogłem tylko wypełnić formularz online i czekać na odpowiedź poprzez e-mail, która przynajmniej dotarła do mnie jakieś 8 minut później ze szczegółowymi wyjaśnieniami.

Mimo że sieć PrivateVPN wywarła na mnie pozytywne wrażenie, sądzę, że nie jest ona jeszcze gotowa, by rzucić wyzwanie pięciu poprzednim pozycjom na liście. Z drugiej strony, najlepszym sposobem na ocenę usługi jest zawsze wypróbowanie jej osobiście. Każda subskrypcja objęta jest gwarancją zwrotu kosztów zakupu, co pozwala przetestować PrivateVPN przez 30 dni bez żadnych zobowiązań. Korzystając dodatkowo z kuponu promocyjnego, możesz zaoszczędzić aż do 65% przy zakupie subskrypcji! W razie potrzeby uzyskanie zwrotu środków jest szybkie i łatwe, gdyż wymaga jedynie kontaktu z działem obsługi (również w języku polskim).

Wypróbuj PrivateVPN za darmo przez 30 dni!

Aby uzyskać więcej informacji, zajrzyj do recenzji PrivateVPN, która zawiera szczegółowe dane na temat zabezpieczeń i ochrony prywatności firmy, komfortu użytkowania itp.

5. HMA – szybka sieć VPN z unikalnymi funkcjami w aplikacji i wąskim zapleczem zoptymalizowanych serwerów

Szybki przegląd: wyniki testów HMA

Szybkość Dobra – możliwość streamowania w rozdzielczości HD i szybkiego pobierania plików z sieci torrent.
Zabezpieczenia Zaawansowane – wojskowy poziom szyfrowania, funkcje automatycznego wyłącznika i rozdzielnego tunelowania, ochrona przed wyciekami danych.
Ochrona prywatności Średnia – siedziba firmy znajduje się w Wielkiej Brytanii (czyli w obszarze jurysdykcji koalicji 5/9/14 Eyes), a operator gromadzi częściowe pliki dziennika sesji.
Dedykowane aplikacje Wszystkie wiodące typy urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, routery i Android TV.
Odblokowywanie treści Wszystkie wiodące platformy streamingowe, takie jak Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, HBO Max, BBC iPlayer, Sling TV i inne.
Sieci torrent Obsługiwane – 8 serwerów zoptymalizowanych pod kątem sieci P2P do wyboru.
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi przez całą dobę na zgłoszenia wysyłane poprzez czat na żywo, formularz kontaktowy lub e-mail.
Maks. ilość połączeń 5
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 30 dni
Wady Brak automatycznego wyłącznika lub zmiany adresu IP (tzw. IP Shuffle) w aplikacji na iOS.
Brak możliwości zapłaty przy użyciu kryptowalut.
Najkorzystniejsza oferta 3,99$/miesiąc (przy zakupie 3-letniej subskrypcji)

Wypróbuj HMA za darmo przez 30 dni!

Znana poprzednio pod nazwą HideMyAss, HMA to szybka sieć VPN zawierająca wiele interesujących funkcji. Oprócz standardowych opcji, takich jak rozdzielne tunelowanie i wbudowana ochrona przed wyciekami danych, operator udostępnia także funkcje Smart Kill Switch, Lightning Connect i IP Shuffle. Dodatkowo, sieć oferuje także specjalne serwery do streamowania i pobierania torrentów, co gwarantuje sprawne połączenie za każdym razem.

Funkcja Smart Kill Switch stanowi ulepszoną wersję obecnego w innych usługach VPN automatycznego wyłącznika, który zapobiega wyciekom danych w razie utraty połączenia z serwerem VPN. W przypadku sieci HMA, funkcja ta dostępna jest w aplikacji na systemy Windows i można ją skonfigurować tak, aby stosowana była wyłącznie w określonych aplikacjach (np. w qBitTorrent). Do gustu przypadła mi również funkcja IP Shuffle, którą skonfigurowałem tak, by zmieniała mój adres IP co godzinę w celu zapewnienia anonimowości i unikania modułów śledzących w Internecie.

Zrzut ekranu aplikacji HMA VPN pokazujący funkcję IP Shuffle
Funkcja IP Shuffle uniemożliwia łatwe wyśledzenie rzeczywistego adresu IP użytkownika po połączeniu z siecią VPN

Zoptymalizowane pod kątem streamowania serwery operatora są dostępne w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i w Niemczech, i sprawdzają się znakomicie do oglądania treści z Netflix, Hulu, Amazon Prime Video oraz BBC iPlayer. Osobiście przetestowałem dostęp do Netflix w HMA, gdyż jest to najtrudniejszy do odblokowania serwis streamingowy na rynku. Okazało się, że mogłem bez problemu oglądać serial Stranger Things w rozdzielczości HD na każdym sprawdzanym serwerze.

Nie napotkałem też problemów przy połączeniach z przeznaczonymi do korzystania z sieci torrent serwerami w Europie, Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Choć przy połączeniu z serwerem oddalonym o blisko 6000 km (Nowy Jork) szybkość mojego połączenia spadła o około 10%, wciąż byłem pod sporym wrażeniem wysokiej szybkości sieci HMA.

Jeśli chodzi o mankamenty usługi, to byłoby miło, gdyby operator zainwestował więcej środków w dedykowane aplikacje na systemy inne niż Windows oraz Android. Z rozczarowaniem przyjąłem fakt, że aplikacje na Mac i iOS oferują jedynie protokół komunikacyjny IKEv2/IPsec, a nie OpenVPN, który stanowi najpopularniejszą i najbezpieczniejszą opcję na rynku. Aplikacja w wersji iOS nie posiada także funkcji automatycznego wyłącznika, która jest podstawowym zabezpieczeniem w każdej szanującej się sieci VPN.

Warto też wspomnieć, że sieć HMA gromadzi pewne dane dotyczące historii połączeń. Mimo że adres IP, tożsamość i historia odwiedzanych przez użytkownika stron są ściśle chronione, HMA przechowuje dane dotyczące dat połączeń i ilości danych przesłanych w ramach pojedynczej sesji. Dane te są wykorzystywane przez operatora do monitorowania pojemności serwerów i usuwane po upływie 35 dni, więc nie powinny w gruncie rzeczy stwarzać powodów do obaw. Jeśli ochrona prywatności jest dla Ciebie priorytetem, poleciłbym raczej sieć ExpressVPN, ze względu na ścisłą politykę niegenerowania plików dziennika sesji i maksymalny poziom zabezpieczeń na wszystkich wiodących typach urządzeń (włącznie z systemami Mac i iOS).

Dla osób posiadających wyłącznie urządzenia Android i Windows sieć HMA jest bardzo korzystną ofertą, gdyż na tych systemach korzystać można z wszystkich jej funkcji. Możesz przetestować usługę HMA w ramach 30-dniowej gwarancji zwrotu kosztów i przekonać się, czy spełnia Twoje oczekiwania. Jeśli rozmyślisz się co do zakupu w okresie gwarancji, możesz bezproblemowo anulować subskrypcję. Przed zakupem sprawdź też aktualne kupony i oferty promocyjne, aby nabyć subskrypcję jeszcze korzystniejszej cenie.

Wypróbuj HMA za darmo przez 30 dni!

Aktualizacja na Czerwiec 2021: HMA przez ograniczony czas obniżył ceny do jedynie 2,99 $ za miesiąc przy zakupie 3-letniego planu (co daje oszczędność aż 75%)! Oferta ta jest ograniczona czasowo, więc koniecznie skorzystaj z niej przed wygaśnięciem promocji. Więcej informacji na temat oferty znajdziesz tutaj.

Przeczytaj szczegółową recenzję HMA, by uzyskać dodatkowe informacje na temat funkcji sieci i wyników testów.

6. VyprVPN – sieć ze sprawdzoną polityką niegenerowania plików dziennika, kładąca spory nacisk na ochronę prywatności

Szybki przegląd: wyniki testów VyprVPN

Szybkość Średnia – odczuwalny spadek szybkości połączeń ze znacznie oddalonymi serwerami.
Zabezpieczenia Zaawansowane – szyfrowanie w standardzie AES 256 bitów, funkcja automatycznego wyłącznika i ochrona przed wyciekami danych.
Ochrona prywatności Ścisła – siedziba firmy znajduje się w Szwajcarii (poza terytorium koalicji 5/9/14 Eyes), a operator stosuje politykę niegenerowania plików dziennika sesji.
Dedykowane aplikacje Wszystkie wiodące typy urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac, Blackphone, Amazon Fire Stick, Amazon Fire TV i Android TV.
Odblokowywanie treści Większość wiodących platform streamingowych, w tym Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, HBO Max, BBC iPlayer itd.
Sieci torrent Obsługiwane – możliwość korzystania z sieci torrent na wszystkich serwerach.
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi przez całą dobę na zgłoszenia wysyłane poprzez czat na żywo oraz e-mail.
Maks. ilość połączeń 5
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 30 dni
Wady Brak dedykowanej aplikacji na systemy Linux.
Operator nie akceptuje płatności w kryptowalutach.
Brak funkcji automatycznego wyłącznika w aplikacjach na iOS, routery, Amazon Fire Stick, Amazon Fire TV i telewizory Smart TV.
Najkorzystniejsza oferta 5$/miesiąc (przy zakupie podstawowej subskrypcji na rok)

Wypróbuj VyprVPN za darmo przez 30 dni!

VyprVPN nie jest co prawda najszybszą siecią, z jaką miałem styczność w trakcie testów, ale wciąż skutecznie zabezpiecza ona dane użytkownika. Ścisła polityka niegenerowania dzienników połączeń operatora została poddana weryfikacji, a wszystkie udostępniane serwery chronione są wojskowym poziomem szyfrowania. Dzięki temu VyprVPN stanowi bezpieczne rozwiązanie do surfowania w Internecie, pobierania plików z sieci torrent (połączenia P2P są dostępne na wszystkich serwerach) i odblokowywania serwisów streamingowych w innych krajach.

Najbardziej unikalną cechą sieci jest jej opatentowany, 256-bitowy protokół Chameleon, który powstał specjalnie z myślą o omijaniu zapór ogniowych i blokad związanych z cenzurą. Po połączeniu z Internetem przy pomocy protokołu Chameleon, mogłem bez problemu uzyskać dostęp do amerykańskich witryn, takich jak Netflix, Disney+, Hulu i Amazon Prime Video. Na szczególną uwagę zasługuje możliwość swobodnego dostępu do serwisu Netflix, którego zabezpieczenia nastręczają problemów wielu usługom VPN. W moim przypadku udało mi się obejrzeć odcinek serialu Stranger Things w rozdzielczości HD po niespełna 5 sekundach buforowania.

Protokół komunikacyjny Chameleon VyprVPN pozwolił mi ominąć błąd proxy przy połączeniu z serwisem Netflix

Przeprowadzając test w serwisie Ookla, odnotowałem drastyczny spadek szybkości połączeń ze znacznie oddalonymi serwerami w Stanach Zjednoczonych (odległość około 6000 km). Szybkość połączenia z serwerem w Wielkiej Brytanii wynosiła 43,11 Mb/s, a w przypadku amerykańskich serwerów zmalała do 17 Mb/s, czyli o jakieś 60%. Choć nie stanowiło to wielkiego problemu ze względu na wysoką szybkość bazową mojego łącza, VyprVPN może nie być najlepszym wyborem dla osób zamieszkujących w krajach z niższą przeciętną szybkością łączy internetowych.

Użytkownicy, którzy cenią swoją prywatność ponad szybkość połączeń ucieszą się z faktu, że sieć VyprVPN stosuje ścisłą politykę niegenerowania plików dziennika sesji i że jej zapewnienia w tym zakresie zostały zweryfikowane. Operator poddał się niezależnemu audytowi firmy z sektora cyberbezpieczeństwa, Leviathan Security, która potwierdziła, że nie gromadzi i nie monitoruje on żadnych danych identyfikujących użytkowników. Oprócz ExpressVPN, VyprVPN jest też jedną z nielicznych firm, które zgodziły się wziąć udział w ankiecie amerykańskiego Centrum na rzecz Demokracji i Technologii (ang. Center for Democracy and Technology) dotyczącej modeli działalności i praktyk ochrony prywatności na rynku usług VPN. Muszę przyznać, że doceniam tak wysoki poziom przejrzystości operatora, gdyż tego rodzaju podejście stanowi rzadkość w branży.

Mimo że sieć ExpressVPN wypada lepiej w testach, jeśli chodzi o ogólną wydajność, VyprVPN zapewnia użytkownikom bezpieczeństwo w Internecie za znacznie niższą cenę rzędu 2,50$ miesięcznie. Ponadto, korzystając ze specjalnych kuponów zniżkowych, możesz zaoszczędzić jeszcze więcej! Każdy plan subskrypcji objęty jest 30-dniową gwarancją zwrotu kosztów zakupu, w ramach której możesz wypróbować VyprVPN bez żadnych zobowiązań.

Wypróbuj VyprVPN za darmo przez 30 dni!

Aby uzyskać więcej informacji na temat VyprVPN, przeczytaj pełną recenzję ze szczegółowymi wynikami testów szybkości połączeń, serwerów, komfortu użytkowania i innych funkcji usługi.

7. IPVanish – solidne zabezpieczenia i dostępny za darmo serwer proxy SOCKS5 do pobierania plików z sieci torrent

Szybki przegląd: wyniki testów IPVanish

Szybkość Dobra – wysoka szybkość połączeń przy pobieraniu plików z sieci torrent i surfowaniu w Internecie.
Zabezpieczenia Zaawansowane – szyfrowanie w standardzie AES 256 bitów, funkcja automatycznego wyłącznika i ochrona przed wyciekami danych.
Ochrona prywatności Ścisła – siedziba firmy znajduje się na terytorium Stanów Zjednoczonych (w obrębie jurysdykcji koalicji 5/9/14 Eyes), lecz operator stosuje politykę niegenerowania plików dziennika sesji.
Dedykowane aplikacje Większość wiodących typów urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Amazon Fire TV i Amazon Fire Stick.
Odblokowywanie treści Większość wiodących platform streamingowych, w tym Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer itd.
Sieci torrent Obsługiwane – wszystkie serwery obsługują sieci torrent z opcją darmowego proxy SOCKS5.
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi przez całą dobę na zgłoszenia składane poprzez czat na żywo, telefon, e-mail lub formularz kontaktowy.
Maks. ilość połączeń 10
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 30 dni
Wady Brak opcji zapłaty przy pomocy kryptowalut.
Brak możliwości niezawodnego odblokowania dostępu do Netflix.
Brak blokady reklam, złośliwego oprogramowania i modułów śledzących.
Najkorzystniejsza oferta 3,99$/miesiąc (przy zakupie rocznej subskrypcji)

Wypróbuj IPVanish za darmo przez 30 dni!

IPVanish jest solidnym wyborem dla tych, którzy poszukują bezpiecznej sieci VPN do pobierania torrentów lub po prostu chcą zapewnić sobie lepszą ochronę prywatności w Internecie. Usługa zapewnia nieograniczony transfer danych i wysoką szybkość połączeń, szyfrując przy tym dane użytkowników i chroniąc je w ramach ścisłej polityki niegenerowania plików dziennika sesji. Osoby, którym zależy w dużej mierze na dostępie do zablokowanych treści z innych krajów (zwłaszcza serwisów streamingowych takich jak Netflix), powinny jednak zainteresować się ofertą ExpressVPN.

W trakcie moich testów pobierałem pliki BitTorrent za pośrednictwem serwerów operatora w Szwajcarii, Szwecji i Hiszpanii. Szybkość połączeń z sieciami torrent była za każdym razem znakomita i wyjątkowo stabilna. Przetestowałem też dołączaną za darmo do każdej subskrypcji funkcję serwera proxy SOCKS5. Atutem tego rozwiązania jest zwiększona szybkość i anonimowość, lecz że nie zapewnia ono szyfrowania połączeń. Z tego względu polecam korzystać z niego w połączeniu z serwerami VPN, bowiem zmniejsza to ryzyko ataków hackerskich lub infekcji złośliwym oprogramowaniem.

Zrzut ekranu przedstawiający bezpłatne poświadczenia serwera proxy SOCKS5 IPVanish na stronie internetowej
IPVanish jest jedną z nielicznych usług VPN, które oferują darmowe proxy SOCKS5 dla użytkowników sieci torrent

Aktywność w obrębie sieci jest w całości chroniona przy pomocy szyfrowania w wojskowym standardzie AES 256 bitów i ścisłej polityki nietworzenia plików dziennika sesji. Pomimo faktu, że siedziba operatora znajduje się w Stanach Zjednoczonych (czyli w zasięgu jurysdykcji koalicji 5 Eyes), historia przeglądanych przez użytkowników witryn i ich dane osobowe nie są monitorowane ani gromadzone. Zapewnia to, że nawet w obliczu rządowych nakazów odtajnienia danych użytkowników, operator IPVanish nie będzie mieć niczego do przekazania władzom.

Jednakże, pomimo wysokiej szybkości i silnych zabezpieczeń, sieć IPVanish pozostawia sporo do życzenia, jeśli chodzi o streamowanie. Kiedy próbowałem wejść na amerykańską wersję Netflix za pośrednictwem sieci, musiałem dwukrotnie zmieniać serwery, by móc wczytać odcinek serialu Stranger Things (serwery w Nowym Jorku i Chicago nie działały poprawnie, ale na szczęście Boston nie zawiódł). Jeśli zatem zależy Ci na możliwości odblokowania normalnie niedostępnych treści, sieć ExpressVPN radzi sobie z tym moim zdaniem o wiele skuteczniej.

Ceny subskrypcji IPVanish odzwierciedlają średnią rynkową, ale wykorzystując kupony promocyjne można zaoszczędzić aż do 73% ceny zakupu. Jeżeli nie jesteś całkowicie przekonany co do zakupu subskrypcji, nie musisz podejmować decyzji od razu. Usługę IPVanish można przetestować przez 30 dni polegając na gwarancji zwrotu kosztów operatora. Anulowanie subskrypcji na zakończenie tego okresu nie wymaga nawet bezpośredniego kontaktu z działem obsługi firmy. Wystarczy zalogować się na swoje konto w witrynie operatora i anulować subskrypcję, a środki zostaną automatycznie zwrócone na konto w krótkim czasie.

Wypróbuj IPVanish za darmo przez 30 dni!

Zapoznaj się ze szczegółową recenzją IPVanish, by dowiedzieć się więcej na temat jej szybkości, serwerów, zabezpieczeń i innych funkcji.

8. ZenMate – niedroga sieć VPN oferująca podstawową ochronę podczas przeglądania stron internetowych, streamowania i pobierania plików z sieci torrent

Szybki przegląd: wyniki testów ZenMate

Szybkość Średnia – niestabilna szybkość połączeń skutkująca pewnymi opóźnieniami i przerwami na buforowanie.
Zabezpieczenia Zaawansowane – szyfrowanie w standardzie AES 256 bitów, funkcja automatycznego wyłącznika i ochrona przed wyciekami danych.
Ochrona prywatności Średnia – siedziba firmy znajduje się w Niemczech (czyli w obszarze jurysdykcji koalicji 5/9/14 Eyes), a operator gromadzi częściowe pliki dziennika sesji.
Dedykowane aplikacje Większość wiodących typów urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac i Linux.
Odblokowywanie treści Większość wiodących platform streamingowych, w tym Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, Fox Sport itd.
Sieci torrent Obsługiwane – zoptymalizowane serwery do udostępniania plików w sieciach P2P.
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi przez całą dobę na zgłoszenia wysyłane poprzez czat na żywo, formularz kontaktowy lub e-mail.
Maks. ilość połączeń Nielimitowany
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 30 dni
Wady Dane osobowe użytkowników są udostępniane spółce macierzystej.
Brak wbudowanej blokady reklam.
Brak możliwości uzyskania zwrotu przy zakupach za pomocą Bitcoinów, Paysafe Card i UKash.
Najkorzystniejsza oferta 2,22$/miesiąc (przy zakupie subskrypcji na 2 lata)

Wypróbuj ZenMate za darmo przez 30 dni!

ZenMate zbudował pierwotnie swoją renomę jako darmowa sieć VPN, lecz od tego czasu przekształcił się w płatną usługę. Choć parametry sieci ustępują nieco najlepszym usługom VPN na tej liście, niska miesięczna cena subskrypcji rzędu 2,22$ czyni jej ofertę niewątpliwie atrakcyjną.

Główną zaletą ZenMate jest dostępność zoptymalizowanych serwerów do streamowania i pobierania plików z sieci torrent, podobnie jak w sieci CyberGhost. Kiedy testowałem zoptymalizowane do streamowania serwery sieci, do nawiązania połączenia wystarczyło tylko parę kliknięć, ale sama ich szybkość była odczuwalnie gorsza niż w przypadku innych pozycji na liście. Przykładowo, musiałem czekać aż 5 minut na wczytanie odcinka serialu Stranger Things w rozdzielczości HD za pośrednictwem serwera zoptymalizowanego do amerykańskiej wersji Netflix.

ZenMate umożliwia łatwy dostęp do amerykańskiego wersji Netflix, ale szybkość streamowania pozostawia nieco do życzenia

Znacznie lepiej poszło mi z serwerami zoptymalizowanymi do pobierania plików z sieci torrent, gdyż miałem możliwość samodzielnego wyboru serwera z niskim obciążeniem i małą liczbą połączonych użytkowników, co przełożyło się na odczuwalnie większą szybkość połączenia.

Moim głównym zastrzeżeniem względem usługi ZenMate jest jej polityka prywatności, która lekko mówiąc nie jest idealna. Część danych użytkowników jest bowiem udostępniana spółce macierzystej operatora do celów technicznych i marketingowych, wliczając w to nazwę użytkownika oraz jego adres e-mail. Choć dane dotyczące aktywności użytkownika w trakcie korzystania z sieci nie są logowane, dla tych, którym zależy na pełniejszej ochronie prywatności polecałbym raczej wybór sieci ExpressVPN.

W ujęciu ogólnym, muszę przyznać, że jestem zadowolony z oferty i wydajności ZenMate. Mimo że szybkość połączeń jest niższa niż w przypadku innych płatnych usług VPN, nie jest to aż tak uciążliwe, zwłaszcza przy miesięcznej cenie subskrypcji na poziomie 2,22$. Cenę tę można jeszcze nawet dodatkowo obniżyć, sprawdzając aktualne kupony promocyjne operatora. Wszystkie, nawet promocyjne plany subskrypcji objęte są gwarancją zwrotu kosztów zakupu, dzięki czemu możesz przetestować sieć ZenMate przez 30 dni bez żadnych zobowiązań.

Wypróbuj ZenMate za darmo przez 30 dni!

Sprawdź pełną recenzję ZenMate, by zapoznać się z wynikami testów i dodatkowymi informacjami.

Najlepsze sieci VPN w 2021 roku – krótkie porównanie

Szybkość Bezpieczeństwo i prywatność Najkorzystniejsza cena (mies.) Dostęp do serwisów streamingowych Obsługa sieci P2P
1. ExpressVPN Znakomita Znakomita 6,67$
2. CyberGhost Dobra Znakomita 1,99$
3. PIA Średnia Znakomita 2,69$ Czasami
4. PrivateVPN Dobra Dobra 3,99$
5. HMA Dobra Średnia 3,99$
6. VyprVPN Średnia Dobra 5,00$
7. IPVanish Dobra Dobra 3,99$ Czasami
8. ZenMate Średnia Średnia 2,22$

Najlepsze sieci VPN – kryteria porównywania i oceny

1. Silne zabezpieczenia i ochrona prywatności

Każda uwzględniona na liście sieć oferuje wojskowy standard szyfrowania i ochronę przed wyciekami danych, by zabezpieczyć aktywność użytkownika w Internecie i zapobiec ujawnieniu jego rzeczywistego adresu IP. Sprawdziłem także oświadczenia o ochronie prywatności poszczególnych operatorów, by upewnić się, że stosują oni ścisłą politykę niegenerowania plików dziennika sesji, co oznacza, że żadne strony trzecie (włączając w to samego operatora) nie będą mogły śledzić ani gromadzić danych osobowych użytkownika. Niektóre płatne sieci VPN oferują także dodatkowe funkcje, takie jak automatyczny wyłącznik, który natychmiastowo blokuje łącze internetowe użytkownika podczas zmiany serwerów lub utraty stabilności połączenia z siecią VPN.

Bądź bezpieczny w sieci dzięki najlepszej sieci VPN!

2. Szybka, międzynarodowa sieć serwerów

Sieci VPN posiadające spore zaplecze serwerów w wielu lokalizacjach na świecie są mniej podatne na przeciążenia. Daje to też możliwość błyskawicznego połączenia się z serwerem i zapewnia wysoką szybkość bez konieczności rywalizowania z setkami innych użytkowników o ograniczone zasoby. Właśnie z tego względu przyjrzałem się dokładnie rozmiarowi poszczególnych sieci na liście.

Upewniłem się także, że każda rekomendowana sieć posiada serwery w wielu lokalizacjach na świecie, tak by każdy użytkownik mógł znaleźć dogodny serwer w pobliżu swojego miejsca zamieszkania. Mniejsza fizyczna odległość między urządzeniem użytkownika a serwerem VPN gwarantuje zawsze zwiększoną szybkość połączenia. Jest to szczególnie ważne, jeśli zależy nam na wykonywaniu działań wymagających sporego transferu danych, jak np. streamowanie w wysokiej rozdzielczości, granie w gry online czy pobieranie plików z sieci torrent.

Pobierz najszybszy VPN!

3. Możliwość odblokowania serwisów streamingowych, takich jak Netflix, Disney+ itp.

Sprawdziłem każdą sieć na liście pod względem dostępu do amerykańskiej wersji Netflix (której zabezpieczenia są naprawdę trudne do obejścia) i możliwości streamowania materiałów w wysokiej rozdzielczości. Jeśli dana sieć pozwala odblokować Netflix, nie powinna mieć ona najmniejszych problemów z dostępem do innych serwisów streamingowych, takich jak Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, HBO Max, ESPN+ itd.

Wypróbuj najlepszy VPN do streamowania!

4. Obsługa sieci torrent i udostępnianie plików w sieciach P2P

Upewniłem się, że każda rekomendowana usługa VPN umożliwia pobieranie plików z sieci torrent i nie stosuje żadnych ograniczeń transferu, by umożliwić użytkownikom pobieranie i przesyłanie plików w dowolnym zakresie. Zwracałem też uwagę na dostępność innych pomocniczych funkcji, w tym serwerów zoptymalizowanych pod względem sieci P2P, serwerów proxy SOCKS5 dla zapewnienia większej szybkości pobierania i ochrony przed złośliwym oprogramowaniem.

Wybierz najlepszy VPN do pobierania torrentów!

5. Kompatybilność ze wszystkimi wiodącymi typami urządzeń i systemów operacyjnych

Należę do grona osób, które lubią korzystać z Internetu na wielu różnych urządzeniach naraz. Z tego względu zwróciłem uwagę na kompatybilność poszczególnych sieci z różnymi powszechnymi rodzajami urządzeń i systemów operacyjnych. Obejmuje to między innymi: Android, iOS, Windows, Mac, iPad, Linux, Amazon Fire TV, Amazon Fire Stick, Android TV, Roku, Chromecast, telewizory Smart TV, konsole do gier i routery.

Wypróbuj najlepszy VPN na każde

Częste pytania dotyczące sieci VPN

🤩 Jaka jest najlepsza sieć VPN do streamowania z Netflix?

Przetestowałem wszystkie usługi VPN na liście i choć każda z nich zapewnia dostęp do Netflix, moją główną rekomendacją jest ExpressVPN. Sieć oferuje najbardziej niezawodne serwery do streamowania z Netflix i najwyższą szybkość połączeń umożliwiającą oglądanie treści w rozdzielczości HD. Usługa pozwala też odblokować dostęp do wersji Netflix z co najmniej 10 krajów, w tym Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Kanady, Niemiec, Australii i Japonii.

Większość sieci VPN niestety nie zapewnia dostępu do Netflix, a próba połączenia skutkuje wyświetleniem następującego komunikatu o błędzie:

Przepraszamy za niedogodności

Wygląda na to, że korzystasz z narzędzia odblokowującego lub z połączenia proxy. Wyłącz te usługi i spróbuj ponownie. Aby uzyskać pomoc, odwiedź stronę netflix.com/proxy.

Kod błędu: M7111-5059

Aby obejść błąd dostępu lub serwera proxy na Netflix, konieczny jest wybór wysokiej klasy usługi VPN, która potrafi poradzić sobie z blokadami w serwisie.

Oglądaj Netflix przez sieć ExpressVPN!

😎 Czy pobieranie plików z sieci torrent przez VPN jest bezpieczne?

Tak. Wysokiej klasy sieć VPN zabezpiecza dane użytkowników podczas pobierania i przesyłania plików w sieciach torrent.

Kiedy użytkownik nie łączy się przez VPN, jego adres IP pozostaje widoczny dla wielu stron trzecich. Obejmuje to innych uczestników sieci torrent, dostawców usług internetowych oraz organizacje rządowe, które mogą bez trudu ustalić jego fizyczną lokalizację i monitorować aktywność w sieci z pomocą publicznego adresu IP. W niektórych przypadkach dostawcy usług internetowych mogą nawet ograniczyć przepustowość i zmniejszyć szybkość łącza użytkownika, jeśli pobiera on wiele dużych plików w krótkim czasie.

Podczas korzystania z sieci VPN, adres IP i aktywność użytkownika w Internecie pozostają zaszyfrowane i niewidoczne dla innych, dzięki czemu może on pobierać pliki torrent bez ograniczeń. Osobiście nigdy nie korzystam z sieci torrent bez wcześniejszego połączenia z serwerem VPN. Jeśli chodzi o szybki transfer danych z sieci torrent, moją główną rekomendacją jest CyberGhost ze względu na zapewniane przez operatora zoptymalizowane serwery P2P w wielu krajach. IPVanish to kolejna dobra sieć VPN do pobierania torrentów, gdyż operator zapewnia serwer proxy SOCKS5 zwiększający szybkość połączeń P2P.

Pobieraj bezpiecznie torrenty dzięki CyberGhost!

🤑 Jaka jest najlepsza darmowa sieć VPN?

Najlepsze darmowe sieci VPN, takie jak Windscribe i TunnelBear, oferują usługi w modelu „freemium”, ale niestety, nawet najlepsze darmowe usługi VPN wiążą się z poważnymi ograniczeniami. Mimo że usługi VPN stosujące model freemium są z zasady bezpieczne i niezawodne, oferują one także niższą szybkość połączeń, ograniczoną liczbę serwerów i nie zapewniają dostępu do serwisów streamingowych, takich jak Netflix.

Osobiście nie zaufałbym żadnej darmowej sieci VPN, która nie ma widocznych wad i ograniczeń. Darmowe sieci VPN muszą się przecież z czegoś utrzymywać, a mniej skrupulatni operatorzy są znani z odsprzedawania poufnych danych i historii aktywności użytkowników w celu generowania zysków. Na domiar złego, wiele darmowych usług VPN zawiera złośliwe oprogramowanie, które może wykradać z urządzeń użytkowników wrażliwe dane, takie jak hasła, dane dostępowe np. do bankowości internetowej czy prywatne zdjęcia.

Niedowiarkowie powinni przyjrzeć się tylko sieci Betternet VPN. Jest to popularna darmowa usługa VPN, której aplikacja została pobrana ponad 10 milionów razy pomimo tego, że jest ona powszechnie uważana za najbardziej przeładowaną złośliwym oprogramowaniem siecią VPN na rynku, która potajemnie instaluje moduły śledzące na urządzeniach użytkowników. Tego rodzaju pogwałcenie bezpieczeństwa i anonimowości użytkowników całkowicie pozbawia sensu samo korzystanie z sieci VPN.

Jeżeli potrzebujesz usługi VPN tylko na pewien czas, najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z płatnej sieci VPN w ramach gwarancji zwrotu kosztów zakupu. Przykładowo, możesz korzystać z sieci CyberGhost za darmo przez miesiąc na podstawie 45-dniowej gwarancji operatora. Kiedy tylko uznasz, że usługa nie jest Ci już potrzebna, możesz łatwo odzyskać pieniądze, kontaktując się z działem obsługi firmy.

Dla pewności przetestowałem to własnoręcznie i bardzo łatwo odzyskałem środki po krótkiej rozmowie przez czat na żywo z przedstawicielem firmy, który błyskawicznie zatwierdził moje żądanie zwrotu. Pieniądze wróciły później na moje konto w ciągu 5 dni roboczych.

45-dniowa gwarancja zwrotu kosztów zakupu CyberGhost pozwala łatwo i szybko odzyskać pieniądze

Wypróbuj CyberGhost za darmo!

🤓 Jaka jest najlepsza sieć VPN działająca w Chinach?

W oparciu o wyniki testów, ExpressVPN to najlepsza sieć VPN działająca w Chinach. To jedna z nielicznych usług pozwalających niezawodnie ominąć tzw. chiński mur cyfrowy i zapewnić dostęp do serwisów takich jak Facebook, Google, Gmail, YouTube, Wikipedia, Netflix itp.

Sieć uniemożliwia też lokalnym władzom monitorowanie aktywności użytkowników ze względu na wojskowy standard szyfrowania stosowany przez nią do zabezpieczania danych. Nawet w przypadku utraty stabilności połączenia z serwerem, ExpressVPN posiada funkcję automatycznego wyłącznika, która zapobiega przypadkowemu wyciekowi niezaszyfrowanych danych. Jako że chiński rząd jest szeroko znany ze ścisłej inwigilacji użytkowników w Internecie, tego rodzaju zabezpieczenia są niezbędne dla zapewnienia sobie prywatności w kraju.

Pamiętaj tylko, aby koniecznie pobrać aplikację ExpressVPN jeszcze przed wyjazdem do Chin, gdyż nie znajdziesz jej w żadnym sklepie z aplikacjami na terenie kraju, a dostęp do witryny operatora jest tam zablokowany. Jeśli planujesz tylko kilkutygodniowy pobyt w Chinach, możesz nawet korzystać z ExpressVPN w ramach 30-dniowej gwarancji zwrotu kosztów zakupu.

Korzystaj z ExpressVPN w Chinach!

Jak działają sieci VPN?

Skrót VPN oznacza wirtualną sieć prywatną, która zapewnia anonimowość i chroni użytkownika w Internecie. Po połączeniu z usługą VPN, wszystkie dane przesyłane są przez zabezpieczoną sieć serwerów operatora. Dane są poddawane szyfrowaniu, tak aby nikt – włączając w to dostawców usług internetowych, cyberprzestępców oraz organizacje rządowe – nie mógł śledzić aktywności użytkownika.

Sieć VPN przypisuje też użytkownikowi nowy adres IP (z ang. protokół internetowy). Adres IP zawiera dane na temat lokalizacji użytkownika i umożliwia różnym witrynom i usługom w Internecie ustalenie źródła danego połączenia. Jako że sieć VPN nadaje użytkownikowi nowy adres IP w oparciu o fizyczną lokalizację serwera, pozwala ona omijać blokady związane z cenzurą, zapory ogniowe i inne ograniczenia geograficzne.

Przykładowo, obecnie zamieszkuję w Wielkiej Brytanii, a chcąc obejrzeć film lub serial na amerykańskiej wersji Netflix, muszę jedynie połączyć się z serwerem VPN w Stanach. Dzięki sieci VPN mam dostęp nie tylko do amerykańskiej wersji Netflix, ale również wszystkich innych serwisów w tym i w innych krajach, jak np. Amazon Prime Video, Hulu, ESPN itd.

Najlepsza sieć VPN za darmo przez 30 dni

Jak korzystać z sieci VPN?

Korzystanie z sieci VPN jest proste. Po dokonaniu wyboru operatora, wystarczy dokonać zakupu subskrypcji i pobrać aplikację sieci na swoim urządzeniu. Szczegółowy proces wygląda następująco:

  1. Pobierz i zainstaluj aplikację VPN. ExpressVPN to ogólnie najlepsza sieć VPN w 2021 roku ze względu na znakomitą szybkość połączeń i zaawansowane zabezpieczenia.
  2. Połącz się z serwerem.
  3. Zacznij surfować w Internecie. Teraz możesz już cieszyć się pełną anonimowością i prywatnością.

Wypróbuj ExpressVPN bez zobowiązań!

Ile kosztuje subskrypcja usługi VPN? Czy istnieją dobre i tanie sieci VPN?

Nie musisz wcale wydawać majątku, by móc korzystać z solidnej sieci VPN (zwłaszcza jeśli poszukasz kuponów i ofert promocyjnych!). Choć ceny subskrypcji mogą się różnić dość znacząco między poszczególnymi dostawcami, najkorzystniejszą ofertą jest zawsze długoterminowa subskrypcja. Koszt miesięcznej subskrypcji nierzadko spada wówczas do zaledwie parunastu złotych miesięcznie, co jest nieraz tańsze niż kubek kawy na mieście!

Warto też zwrócić uwagę, że każda sieć VPN na liście oferuje gwarancję zwrotu kosztów zakupu, w ramach której można ją przetestować bez zobowiązań.

Czy korzystanie z sieci VPN spowalnia połączenie z Internetem?

Sieci VPN mają lekką tendencję do obniżania szybkości połączenia internetowego, choć istnieje kilka sposobów, aby temu zaradzić). Wynika to z faktu, że połączenie jest przekierowywane przez serwer VPN i szyfrowane, przez co dociera ono do celu z pewnym opóźnieniem. Spadek szybkości może też był wywołany połączeniem z siecią więcej niż jednego urządzenia naraz.

Z tych względów warto zadbać, by wybierana przez nas sieć VPN była szybka, gdyż wówczas spadek szybkości połączeń nie będzie aż tak odczuwalny. ExpressVPN to zdecydowanie najszybsza sieć VPN na liście i korzystając z niej nigdy nie doświadczyłem spowolnień podczas przeglądania stron internetowych, streamowania lub pobierania plików z sieci torrent. Nawet po połączeniu z siecią 3 urządzeń (laptopa z systemem Windows, iPhone XS i iPada), spadek szybkości był prawie niezauważalny.

Aby przetestować szybkość połączeń na swoim urządzeniu, możesz wypróbować usługę ExpressVPN w ramach 30-dniowej gwarancji zwrotu kosztów zakupu. Zakup subskrypcji w ramach gwarancji jest całkowicie pozbawiony ryzyka, gdyż jeśli sieć nie spełni Twoich oczekiwań, możesz z łatwością odzyskać pieniądze.

Przetestuj ExpressVPN bez zobowiązań już dziś!

Czy sieci VPN są legalne?

Korzystanie z sieci VPN jest w zupełności legalne w większości krajów świata, w tym w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Australii i Kanadzie. Jednakże, w krajach stosujących cenzurą lub inwigilację użytkowników w Internecie, korzystanie z sieci VPN podlega ścisłym regulacjom prawnym. Lista takich państw obejmuje m.in.: Chiny, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Turcję, Irak, Białoruś, Iran i Rosję.

Dla przykładu, w Chinach legalne jest tylko stosowanie zatwierdzonych przez władze usług VPN, które rejestrują dane osobowe i aktywność użytkowników, przekazując je później organizacjom rządowym. Kolejnym dobrym przykładem są Zjednoczone Emiraty Arabskie, gdzie zabronione jest korzystanie z usług VPN w celu uzyskania dostępu do treści pochodzących z innych krajów (np. z amerykańskiej wersji Netflix). W przypadku konfliktu z prawem, użytkownikowi grozić może kara grzywny lub nawet więzienia, choć nie jest to częstym zjawiskiem wśród użytkowników sieci VPN w ZEA.

Aby zapewnić sobie pełne bezpieczeństwo, warto zapoznać się z lokalnymi przepisami dotyczącymi sieci VPN i używać usług VPN wyłącznie do dozwolonych prawnie celów.

Jak znaleźć sieć VPN bez dzienników połączeń?

ExpressVPN to zdecydowanie najlepsza sieć VPN z gwarantowaną polityką niegenerowania dzienników połączeń. Operator nie gromadzi i nie przechowuje danych sesji, czasu połączeń, transferu danych, historii odwiedzanych stron, adresów IP lub jakichkolwiek inny danych osobowych. Aby zapewnić sobie pełną anonimowość, możesz nawet utworzyć konto przy pomocy odrębnego adresu e-mail i opłacić subskrypcję przy użyciu kryptowalut.

Równie dobrym wyborem są też sieci CyberGhost jak również inne usługi na liście, które nie tworzą dzienników połączeń. Operator sieci HMA przechowuje co prawda częściowe dzienniki sesji (obejmujące daty połączeń i transfer danych) do celów technicznych, lecz nie zawierają one żadnych identyfikujących użytkownika danych.

Zrzut ekranu z HMA VPN (Hidemyass) i jego polityki prywatności bez logowania

Przyjrzałem się polityce prywatności HMA i wszystko wskazuje na to, że sieć nie gromadzi żadnych danych identyfikujących użytkownika

Zapewnij sobie anonimowość dzięki ExpressVPN!

Czy można używać serwera proxy lub Tor zamiast sieci VPN?

Jeśli cenisz sobie własną prywatność w Internecie, zdecydowanie sugeruję skorzystać z sieci VPN lub używać Tor w połączeniu z siecią VPN). Zarówno Tor jak i serwery proxy przekierowują dane użytkownika przez pośredniczący serwer lub tzw. węzeł sieci. Mimo że rozwiązanie to ukrywa pierwotny adres IP użytkownika, ani Tor, ani serwery proxy nie szyfrują połączenia i nie chronią w pełni jego danych osobowych. Niektóre serwery proxy generują nawet dzienniki zawierające informacje o aktywności użytkowników.

Podczas korzystania z sieci VPN, adres IP użytkownika pozostaje bezpiecznie ukryty, a jego dane są zawsze szyfrowane. Najlepsze usługi VPN, takie jak ExpressVPN, stosują ścisłe, sprawdzone polityki niegenerowania dzienników sesji, co zapewnia, że historia aktywności i dane osobowe użytkownika nie są w żaden sposób monitorowane.

Zachowaj bezpieczeństwo w sieci dzięki ExpressVPN!

Która sieć VPN będzie najlepsza na moim urządzeniu?

Wszystkie spośród 10 najlepszych sieci VPN w 2021 roku działają na wiodących typach urządzeń i systemów operacyjnych, w tym Android, iPhone, Windows, Mac itp.

Jeśli któryś z operatorów nie udostępnia dedykowanej aplikacji dla posiadanego przez Ciebie urządzenia (np. konsoli PlayStation), możesz zawsze zainstalować ręcznie aplikację VPN na routerze. W ten sposób będziesz mógł korzystać z pełnych możliwości sieci VPN na wszystkich łączących się z Internetem urządzeniach w swoim domu.

Podsumowanie – najlepsze sieci VPN w Polsce w 2021 roku

TOP wybór
ExpressVPN
$6.67 / miesiąc Zaoszczędź 48%
CyberGhost VPN
$2.25 / miesiąc Zaoszczędź 83%
Private Internet Access
$2.69 / miesiąc Zaoszczędź 77%
Spodobał Ci się ten artykuł? Oceń go!
Był okropny Nie podobał mi się Był w porządku Był całkiem dobry! Był super!
5.00 Na podstawie głosów 1 użytkowników
Tytuł
Komentarz
Dziękujemy za Twoją opinię
Michal Mrozowiak
Michał Mrozowiak jest doświadczonym dziennikarzem z branży cyberbezpieczeństwa, który uważa, że każdy zasługuje na prywatność w Internecie i że wszyscy powinniśmy chronić swoje dane osobowe, zwłaszcza w obliczu nasilających się w dzisiejszych czasach ataków cyberprzestępców.