Uwaga:
Nasze recenzje

Witryna Wizcase zawiera recenzje opracowane przez recenzentów wywodzących się z naszej społeczności, które opierają się na niezależnej i profesjonalnej ocenie produktów.

Własność prawna

Kape Technologies PLC, będąca spółką macierzystą Wizcase, jest również właścicielem marek ExpressVPN, CyberGhost, ZenMate, Private Internet Access i Intego, które mogą być recenzowane w niniejszej witrynie.

Prowizje za przekazanie klienta

Wizcase zawiera recenzje napisane przez naszych ekspertów, którzy postępują zgodne z przyjętymi przez nas rygorystycznymi standardami, także etycznymi. Takie standardy wymagają, aby każda recenzja opierała się na niezależnym, uczciwym i profesjonalnym badaniu przeprowadzonym przez recenzenta. Mając to na uwadze, możemy otrzymać prowizję, gdy użytkownik wykona działanie za pomocą naszych linków, co jednak nie wpłynie na recenzję, ale może wpłynąć na rankingi. Te ostatnie są określane na podstawie satysfakcji klienta z poprzedniej sprzedaży i otrzymanych rekompensat.

Standardy recenzji

Recenzje publikowane na Wizcase są pisane przez ekspertów, którzy testują produkty, kierując się jasno określonymi standardami. Standardy te gwarantują, że każda recenzja jest oparta na niezależnym, profesjonalnym i szczerym teście, przeprowadzonym przez osobę recenzującą. Pod uwagę brane są aspekty techniczne oraz jakość produktu, a także komercyjna wartość, jaką stanowi on dla użytkowników. Rankingi mogą uwzględniać linki do stron, z którymi współpracujemy i od których otrzymujemy prowizję od sprzedaży (jeśli użytkownik zakupi produkt przez link z naszej strony).

Najlepszy VPN w 2023 roku: Ranking TOP VPN dla Polski

Kate Hawkins
Ostatnia aktualizacja została wykonana przez Kate Hawkins w dniu 30 Stycznia, 2023

Setki VPN twierdzą, że są najlepsze, ale nie wszystkie mogą być najszybsze, najbezpieczniejsze i najtańsze. Aby uzyskać rozstrzygający (i uczciwy) werdykt, wraz z zespołem poddaliśmy 157 VPN rygorystycznym testom i oceniliśmy je według następujących, kluczowych kryteriów:

  • zaawansowane funkcje bezpieczeństwa i prywatności danych,
  • duże prędkości w globalnej sieci serwerów,
  • dostęp do popularnych stron (takich jak Netflix i Disney+) oraz obsługa P2P,
  • dedykowane, łatwe w użyciu aplikacje na Windows, Mac, Android, iOS i nie tylko,
  • dobry stosunek jakości do ceny oraz obsługa klienta 24/7.

Ogólnie rzecz biorąc, ExpressVPN jest najlepszym VPN w 2023 roku, z najwyższym poziomem bezpieczeństwa i prywatności, dużymi prędkościami w swojej globalnej sieci i nie tylko. A dodatkowo możesz wypróbować ExpressVPN całkowicie bez ryzyka!

Sprawdź ExpressVPN bez ryzyka już dziś!

Szybki przewodnik: najlepsze VPN w 2023 roku

  1. ExpressVPN — Najlepszy VPN w 2023 r. z doskonałymi prędkościami, zaawansowanymi funkcjami prywatności i bezpieczeństwa oraz ponad 3000 serwerów do streamingu i torrentowania. Możesz wypróbować ExpressVPN bez ryzyka już dziś!
  2. CyberGhost — VPN premium do szybkiego streamingu i bezpiecznego torrentowania dla użytkowników komputerów, ale aplikacje mobilne na Androida i iOS mają więcej ograniczeń.
  3. Private Internet Access — Najlepszy dla zaawansowanych użytkowników ze względu na konfigurowalne ustawienia sieci, prywatności i bezpieczeństwa, ale ma siedzibę w Stanach Zjednoczonych.
  4. PrivateVPN — Bezpieczny VPN ze ścisłą polityką braku logów (ang. no-logs policy; działa nawet w Chinach!), ale sieć jest mała – składa się na nią tylko 200+ serwerów.
  5. IPVanish – Oferuje nieograniczoną liczbę połączeń dla urządzeń i jest właścicielem wszystkich swoich serwerów, ale ma siedzibę w USA, państwie członkowskim Sojuszu Pięciorga Oczu.

Na liście znalazło się jeszcze 5 świetnych VPN! Przejdź tu, aby dowiedzieć się więcej.

Sprawdź ExpressVPN bez ryzyka już dziś!

Najlepszy VPN w 2023 roku: Ranking TOP VPN dla Polski

1. ExpressVPN – najlepsza sieć pod względem bezpieczeństwa i ochrony prywatności z szeregiem zaawansowanych zabezpieczeń

Szybki przegląd: wyniki testów ExpressVPN

Szybkość Doskonała – wysoka szybkość podczas streamowania, pobierania plików z sieci torrent i w grach sieciowych, w połączeniu z brakiem limitów transferu.
Zabezpieczenia Zaawansowane – szyfrowanie w standardzie AES 256 bitów, technologia Trusted Server, funkcja automatycznego wyłącznika, rozdzielne połączenia tunelowe i ochrona przed wyciekami adresu IP.
Ochrona prywatności Ścisła – siedziba firmy znajduje się na Brytyjskich Wyspach Dziewiczych, czyli poza terytorium koalicji 5/9/14 Eyes, a operator stosuje politykę niegenerowania plików dziennika sesji.
Dedykowane aplikacje Wszystkie wiodące typy urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Chromebook, Amazon Fire TV, Amazon Fire Stick, Kindle Fire, Nook i routery.
Odblokowywanie treści Wszystkie wiodące platformy streamingowe, takie jak Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, HBO Max, Kodi, Sling TV, fuboTV, YouTube TV, DAZN, ESPN+, Showtime i inne.
Sieci torrent Obsługiwane – ponad 3000 serwerów na świecie przystosowanych do sieci P2P.
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi przez całą dobę na zgłoszenia wysyłane poprzez czat na żywo, formularz kontaktowy lub e-mail.
Maks. ilość połączeń 5
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 30 dni
Wady Brak automatycznego wyłącznika w aplikacji na systemy iOS.
Najkorzystniejsza oferta €6.71/miesiąc (subskrypcja: 15 miesięcy)

Wypróbuj ExpressVPN bez ryzyka!

Aktualizacja Styczeń 2023! ExpressVPN przez ograniczony czas obniża cenę do zaledwie €6.71 miesięcznie za plan roczny (zaoszczędzisz nawet 49%) i uzyskać jeszcze 3 mies! Oferta jest ograniczona czasowo, więc skorzystaj z niej zanim wygaśnie. Więcej informacji na temat oferty znajdziesz tutaj.

Sieć ExpressVPN jest znakomitym wyborem, jeśli interesuje nas jak najbezpieczniejsza sieć VPN, oferująca maksymalny poziom szyfrowania i ochrony prywatności. Usługa pozwala zachować pełną anonimowość podczas surfowania w Internecie, omijać wszelkie zapory ogniowe, blokady związane z cenzurą i inne ograniczenia w dostępie do treści. Express VPN jest także jedną z nielicznych usług VPN, które nadal działają w Chinach i pozwala skutecznie omijać ścisłe regulacje w dostępie do treści w Internecie.

ExpressVPN ma następujące funkcje bezpieczeństwa i prywatności:

  • szyfrowanie AES-256 i klucz 4096-RSA, który konfiguruje i uwierzytelnia zaszyfrowany tunel,
  • wyłącznik awaryjny (ang. kill switch), który automatycznie blokuje Twój Internet do czasu ponownego bezpiecznego połączenia się z serwerem,
  • technologia TrustedServer — serwery oparte na pamięci RAM, które automatycznie usuwają wszystkie dane przy każdym zaplanowanym ponownym uruchomieniu,
  • polityka braku logów potwierdzona zewnętrznym audytem – co więcej, tureckie władze próbowały odzyskać dane użytkownika z ExpressVPN, przejmując fizyczne serwery, i niczego nie znalazły,
  • ochrona przed wyciekiem IP, DNS i WebRTC (ang. IP, DNS and WebRTC leak protection), aby utrzymać bezpieczeństwo danych.
Zrzut ekranu przedstawiający, jak ExpressVPN pomyślnie przeszedł test szczelności IP, WebRTC i DNS podczas połączenia z serwerem w USA
ExpressVPN posiada wbudowaną ochronę przed wyciekami danych, która skutecznie maskuje adres IP użytkownika

Podoba mi się, że wszystkie z ponad 3000 serwerów ExpressVPN obsługują torrentowanie i streaming, a moje prędkości były duże, niezależnie od tego, z którego serwera ExpressVPN korzystałem. Przeprowadziłem testy prędkości na wielu serwerach w USA, Wielkiej Brytanii, Niemczech i Australii. Prędkości pobierania były stale wysokie, a spadki wynosiły zaledwie 16%-25% w stosunku do prędkości bazowych we wszystkich lokalizacjach.

Prędkości ExpressVPN zawsze były duże na wszystkich serwerach

Nie miałem żadnych problemów z torrentowaniem dużych plików, graniem w gry online czy też streamingiem seriali i filmów w jakości Ultra HD. Wraz z zespołem mogliśmy oglądać treści na wielu różnych platformach:

Netflix (USA, Wielka Brytania, Japonia i nie tylko) Disney+ Hulu Amazon Prime Video HBO Max BBC iPlayer
CBS All Access Hotstar Showtime DAZN ESPN Paramount+
Peacock Discovery+ fuboTV Sling TV YouTube TV …i nie tylko!

Nie możesz zainstalować ExpressVPN na wszystkich urządzeniach bezpośrednio, ale możesz użyć funkcji MediaStreamer od ExpressVPN. To usługa DNS, która pozwala VPN działać na prawie wszystkich urządzeniach, na których można wprowadzić ustawienia sieciowe ręcznie. Konfiguracja okazała się bardzo prosta, gdy testowałem ją na moim PS4 i mogłem z powodzeniem oglądać Netflix bez żadnych problemów.

Pod względem użyteczności ExpressVPN jest idealny zarówno dla początkujących, jak i dla zaawansowanych użytkowników VPN. Ma prosty, łatwy w nawigacji interfejs i identyczne natywne aplikacje w języku polskim dla wielu platform. Instalacja i konfiguracja trwały niecałą minutę, więc mogłem połączyć się niemal natychmiast. Co więcej, rozszerzenia przeglądarki ExpressVPN dają Ci pełną kontrolę nad aplikacją VPN z poziomu przeglądarki – żadna inna aplikacja VPN nie oferuje takiej funkcjonalności.

Ceny planów ExpressVPN rozpoczynają się €6.71 miesięcznie (subskrypcja: 15 miesięcy). Możesz użyć standardowych opcji płatności, takich jak karty debetowe i kredytowe lub PayPal, ale jeśli wolisz opcję anonimową, to możesz również wybrać Bitcoin.

Wszystkie plany objęte są 30-dniową gwarancją zwrotu pieniędzy, więc możesz wypróbować ExpressVPN bez ryzyka. To polityka zwrotów „bez podawania przyczyny”, więc nie musisz podawać powodu rezygnacji, jeśli zmienisz zdanie. Sam to sprawdziłem i odzyskanie pieniędzy było proste. Nikt nie naciskał, abym został, a moja prośba została rozpatrzona natychmiast – otrzymałem pełny zwrot pieniędzy w ciągu 5 dni.

Wypróbuj ExpressVPN bez ryzyka!

Pełne wyniki testów znajdziesz w recenzji ExpressVPN, która zawiera też szczegółową analizę szybkości, zabezpieczeń, komfortu użytkowania i innych parametrów sieci.

2. CyberGhost – najlepszy wybór do szybkiego streamowania i bezpiecznego pobierania plików z sieci torrent na wyspecjalizowanych serwerach

Szybki przegląd: wyniki testów CyberGhost

Szybkość Dobra – zoptymalizowane serwery oferują możliwość streamowania w HD i szybkiego pobierania plików z sieci torrent.
Zabezpieczenia Zaawansowane – szyfrowanie w standardzie AES 256 bitów, funkcja automatycznego wyłącznika, ochrona przed wyciekami danych i wbudowana blokada reklam.
Ochrona prywatności Ścisła – siedziba firmy znajduje się w Rumunii (poza terytorium koalicji 5/9/14 Eyes), a operator stosuje politykę niegenerowania plików dziennika sesji.
Dedykowane aplikacje Wszystkie wiodące typy urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Android TV, Amazon Fire TV i Amazon Fire Stick.
Odblokowywanie treści Wszystkie wiodące platformy streamingowe, takie jak Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, HBO Max, Kodi, Sling TV, fuboTV, YouTube TV, Showtime i inne.
Sieci torrent Obsługiwane – zoptymalizowane serwery do bezpiecznego korzystania z sieci P2P.
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi przez całą dobę na zgłoszenia wysyłane poprzez czat na żywo, formularz kontaktowy lub e-mail.
Maks. ilość połączeń 7
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 45 dni
Wady Aplikacja w wersji iOS nie posiada funkcji blokady reklam i rozdzielnego tunelowania.
Brak dostępu do zoptymalizowanych serwerów P2P w aplikacjach na iOS i Android.
Najkorzystniejsza oferta €2.19/miesiąc (subskrypcja: 2 lata)

Wypróbuj CyberGhost za darmo przez 45 dni!

Aktualizacja Styczeń 2023! Możesz rozpocząć subskrypcję CyberGhost za zaledwie €2.19 miesięcznie i zyskać dodatkowo 2 mies. w ramach planu 2-letniego (oszczędź do 83%)! Oferta jest ograniczona czasowa, więc skorzystaj z niej, zanim wygaśnie! Więcej informacji na temat oferty znajdziesz tutaj.

Sieć CyberGhost umożliwia łatwe streamowanie i pobieranie plików z sieci torrent dzięki bogatemu zasobowi zoptymalizowanych serwerów. Wszystkie zoptymalizowane serwery operatora zostały automatycznie skonfigurowane w celu uzyskania najlepszej możliwej wydajności i szybkości połączeń, co eliminuje konieczność dostosowywania ustawień przez użytkownika.

Przystosowane do streamowania serwery CyberGhost znaleźć można w zakładce „Do streamowania” w aplikacji. Każdy dostępny serwer został zoptymalizowany pod kątem określonego serwisu streamingowego, co gwarantuje niezawodność działania za każdym razem. Osobiście uważam, że jest to bardzo przydatna funkcja, gdyż zdarzało mi się często testować sieci VPN, w których musiałem łączyć się z szeregiem serwerów, by w końcu znaleźć taki, który działał poprawnie. Sieć CyberGhost zdołała w całości wyeliminować to utrudnienie, wyświetlając jedynie działające serwery dla każdej platformy.

Zrzut ekranu zoptymalizowanych serwerów CyberGhost VPN, które odblokowują platformy streamingowe, takie jak Netflix, Sling TV i Amazon Prime
CyberGhost ułatwia wybór odpowiedniego serwera dla danego serwisu streamingowego

Skuteczność tego rozwiązania udało mi się potwierdzić w czasie testów serwerów zoptymalizowanych dla amerykańskiej wersji Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer oraz HBO. Za każdym razem udało mi się nawiązać połączenie ze średnią szybkością w zakresie od 28 do 30 Mb/s i niemal natychmiast rozpocząć streamowanie w rozdzielczości Ultra HD.

Sieć CyberGhost umożliwiła mi łatwy dostęp do amerykańskiej wersji Netflix z mojej lokalizacji w Wielkiej Brytanii

Lista serwisów, dla których udostępniane są zoptymalizowane serwery, obejmuje: brytyjską i japońską wersję Netflix, YouTube TV, NBC, ESPN+, Sling TV i Crunchyroll, jak również mniej znane serwisy, jak np. Yle.

Serwery zoptymalizowane do sieci torrent działają na podobnej zasadzie. Klikając zakładkę „Do torrentów” (lub „Do pobierania” w aplikacjach na Mac i iOS), mogłem wyświetlić listę serwerów obsługujących transfer plików w sieciach P2P i Bittorrent. Zacząłem od wyboru serwera w Belgii, gdyż znajduje się on najbliżej mojej lokalizacji, a do tego w danym momencie nie był znacząco obciążony i nie korzystało z niego zbyt wielu użytkowników. Wszystkie te czynniki przekładają się na wyższą szybkość połączenia, czego najlepszym dowodem było pobranie pliku o rozmiarze 2 GB w niespełna 9 minut.

Zrzut ekranu serwerów CyberGhost VPN zoptymalizowanych do pobierania i torrentowania
Najszybsze serwery odznaczają się niskim procentowym obciążeniem, małą liczbą użytkowników i niewielką odległością od naszej fizycznej lokalizacji

Jeśli chodzi jednak o pobieranie plików z sieci torrent, szybkość połączeń nie jest zawsze najważniejsza. Jeszcze bardziej kluczową rolę odgrywa bezpieczeństwo i poziom ochrony prywatności, zwłaszcza dla osób zamieszkujących w krajach, gdzie dostęp do sieci P2P jest ograniczony lub wręcz zabroniony. CyberGhost wypada zaskakująco dobrze również w tym zakresie. Aktywność użytkownika w Internecie jest chroniona dzięki ścisłej polityce niegenerowania plików dziennika sesji i szyfrowaniu w standardzie AES 256 bitów. Jest to najsilniejszy standard szyfrowania dostępny obecnie na rynku, z którego korzystają m.in. organizacje rządowe na całym świecie. W aplikacji CyberGhost dostępne są także opcje pozwalające skonfigurować blokowanie reklam, modułów śledzących i złośliwego oprogramowania, co jest szczególnie przydatne podczas przeglądania witryn z torrentami.

Dodatkowo, CyberGhost posiada też funkcję automatycznego wyłącznika, która zapobiega ujawnieniu adresu IP i danych osobowych użytkownika na wypadek utraty stabilności połączenia z siecią VPN. Jeśli chodzi o drobne mankamenty usługi, to miło byłoby zobaczyć więcej unikalnych funkcji wspomagających korzystanie z sieci torrent. Przykładowo, ExpressVPN umożliwią pobieranie torrentów w aplikacjach na iOS i Android, podczas gdy CyberGhost usunął dostęp do serwerów zoptymalizowanych pod kątem sieci torrent ze swoich aplikacji mobilnych.

Usługę CyberGhost mogę śmiało polecić użytkownikom komputerów Windows, Mac lub Linux, przede wszystkim ze względu na znakomitą wydajność jej aplikacji na te systemy w zakresie streamowania i pobierania plików z sieci torrent. Subskrypcja sieci jest dostępna w atrakcyjnej cenie €2.19/miesiąc (subskrypcja: 2 lata), a na tej ukrytej stronie promocyjnej znaleźć można jeszcze korzystniejsze oferty! Jeżeli nie jesteś do końca przekonany do zakupu długoterminowej subskrypcji, możesz przetestować wszystkie funkcje CyberGhost bez ryzyka w ramach 45-dniowej gwarancji zwrotu kosztów zakupu. W przypadku gdy sieć nie spełni Twoich oczekiwań lub po prostu uznasz, że nie chcesz z niej dłużej korzystać, możesz zwrócić się do działu obsługi operatora o pełen zwrot środków bez dodatkowych wyjaśnień.

Wypróbuj CyberGhost za darmo przez 45 dni!

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji przed podjęciem ostatecznej decyzji, przeczytaj pełną recenzję CyberGhost, by poznać szczegółową ocenę szybkości, ochrony prywatności, bezpieczeństwa i dodatkowych funkcji sieci.

3. Private Internet Access (PIA) – najlepszy wybór dla zaawansowanych użytkowników ze względu na możliwość dostosowania poziomu zabezpieczeń

Szybki przegląd: wyniki testów PIA

Szybkość Średnia – szybkość połączeń waha się odczuwalnie w zależności od lokalizacji serwera.
Zabezpieczenia Zaawansowane – wojskowy poziom szyfrowania, funkcja automatycznego wyłącznika, blokada reklam, modułów śledzących i złośliwego oprogramowania.
Ochrona prywatności Ścisła – Polityka braku logów (no-logs policy) potwierdzona audytem Deloitte.
Dedykowane aplikacje Większość wiodących typów urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac i Linux.
Odblokowywanie treści Wszystkie wiodące platformy streamingowe, takie jak Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, HBO Max, BBC iPlayer, Sling TV, fuboTV, CBS All Access i inne.
Sieci torrent Obsługiwane – całe zaplecze ponad 35000 serwerów sieci obsługuje komunikację P2P.
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi przez całą dobę na zgłoszenia wysyłane poprzez czat na żywo, formularz kontaktowy lub e-mail.
Maks. ilość połączeń 10
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 30 dni
Wady Nie każdy serwer pozwala odblokować amerykańską wersję Netflix i Hulu.
Brak blokady reklam i protokołu OpenVPN w aplikacji na iOS.
Najkorzystniejsza oferta €1.99/miesiąc (subskrypcja: 2 lata)

Wypróbuj PIA za darmo przez 30 dni!

Aktualizacja Styczeń 2023! Możesz rozpocząć subskrypcję PIA za zaledwie €1.99 miesięcznie i zyskać dodatkowo 2 mies. w ramach planu 2-letniego (oszczędź do 81%)! Oferta jest ograniczona czasowa, więc skorzystaj z niej, zanim wygaśnie. Więcej informacji na temat oferty znajdziesz tutaj.

Sieć Private Internet Access (PIA) oferuje zaawansowaną ochronę prywatności i zabezpieczenia, które można dostosować do własnych potrzeb w ustawieniach aplikacji operatora na systemy Android, iOS, Windows i Mac.

Przykładowo, jedną z dostępnych opcji jest możliwość wyboru standardu szyfrowania danych pomiędzy AES-128, AES-256 lub brakiem szyfrowania (dane logowania użytkownika będą nadal szyfrowane, a jego adres IP pozostanie ukryty). Ze swojej strony polecam wybór szyfrowania AES 256 bitów, gdyż jest on praktycznie niemożliwy do złamania, choć wciąż doceniam możliwość zwiększenia szybkości połączeń za cenę słabszego poziomu szyfrowania. Jeszcze rzadziej spotykaną możliwością jest dostosowanie szyfrowania wykorzystywanego przy tworzeniu bezpiecznego połączenia z samą siecią PIA. Aplikacja udostępnia 6 opcji do wyboru, wśród których znajdziemy RSA i ECC.

Zrzut ekranu z Private Internet Access VPN i jego aplikacji dla komputerów Mac z opcjami dostosowywania karty Połączenie
Dedykowane aplikacje PIA oferują możliwość dostosowania ustawień w zakresie, jakiego nie widziałem w żadnej innej sieci VPN

Jeśli jednak naszym największym priorytetem jest ochrona prywatności, nie sposób nie wspomnieć o tym, że siedziba PIA znajduje się w Stanach Zjednoczonych – kraju założycielskim koalicji 5 Eyes zajmującej się gromadzeniem danych w Internecie. Choć z początku uznałem to za sygnał ostrzegawczy, szybko przekonałem się, że polityka niegenerowania dzienników sesji PIA została naocznie sprawdzona (w podobny sposób jak w przypadku ExpressVPN).

Rosyjski rząd przechwycił w przeszłości serwery PIA w kraju, ale nie zdołał pozyskać z nich żadnych danych użytkowników, co pozwala wierzyć, że operator rzeczywiście unika ich gromadzenia. Co więcej, krótko po wspomnianych wydarzeniach, Rosyjski rząd wydał nową ustawę nakładającą na działających w kraju operatorów sieci VPN obowiązek przechowywania dzienników połączeń. W bezpośredniej konsekwencji sieć PIA zakończyła w całości swoją działalność na terenie Rosji, co stanowi najlepszy dowód rzetelności firmy, jeśli chodzi o ochronę danych użytkowników.

Na szczęście niezawodność polityki braku logów PIA została potwierdzona przez niezależny podmiot. VPN przeszedł ostatnio audyt wykonany przez Deloitte, jedną z czterech firm z tzw. Wielkiej Czwórki, które zajmują się weryfikacją polityk, takich jak ta stosowana przez PIA. Firma Deloitte wystawiła PIA świetną ocenę, potwierdzając ważność polityki braku logów (no-logs policy) stosowanej przez VPN oraz to, że nie gromadzi żadnych logów.

Zrzut ekranu strony internetowej Private Internet Access VPN z postem na blogu opisującym powód wycofania PIA z Rosji

Sieć PIA wydała oświadczenie dotyczące swojej decyzji o zakończeniu działalności w Rosji

Zaangażowanie, z jakim operator PIA podchodzi do ochrony prywatności, czyni usługę znakomitym wyborem do anonimowego surfowania w Internecie (podobnie jak w przypadku Tor) i korzystania z sieci torrent. Każdy serwer PIA umożliwia udostępnianie i pobieranie plików z sieci P2P oraz BitTorrent, co jest szczególnie wygodne, gdyż eliminuje konieczność korzystania tylko z wyznaczonych serwerów.

Niestety w kwestii streamowania PIA pozostaje nieco w tyle za konkurencją. Wczytywanie treści na Hulu było niezwykle powolne i jedynie serwery West, Florida, New York City i Washington DC pozwoliły mi się w ogóle połączyć z serwisem. Podobne problemy napotkałem przy próbie odblokowania amerykańskiej wersji Netflix, gdyż dostęp do platformy zapewniały tylko serwery Chicago, East, New York City i Washington DC. Szybkość połączeń również nie była w pełni zadowalająca i musiałem czekać kilka minut, aby móc streamować w rozdzielczości HD.

PIA to zdecydowanie nie najlepsza sieć VPN do oglądania amerykańskiego Netflixa, ale umożliwia za to dostęp do wersji serwisu z 5 innych krajów (w tym z Wielkiej Brytanii i Kanady)

Z drugiej strony, z pomocą PIA udało mi się uzyskać dostęp do brytyjskiej, kanadyjskiej, australijskiej, francuskiej i japońskiej wersji Netflix. Mogłem też streamować treści z Disney+ (na wszystkich amerykańskich serwerach), Amazon Prime Video (na wszystkich serwerach w Stanach i Wielkiej Brytanii) oraz BBC iPlayer (na wszystkich brytyjskich serwerach). We wszystkich tych przypadkach szybkość połączeń była wystarczająco wysoka, umożliwiając streamowanie w rozdzielczości HD po zaledwie paru sekundach buforowania.

Jeśli szukasz zatem wysokiej klasy usługi VPN, która zapewnia pełną kontrolę nad ustawieniami prywatności i zabezpieczeń, PIA stanowi znakomity wybór. Na początek sugerowałbym wypróbować PIA w ramach 30-dniowej gwarancji zwrotu kosztów zakupu. W przypadku anulowania subskrypcji przed upływem 30 dni, możesz uzyskać pełen zwrot środków. Pamiętaj też, by sprawdzić aktualne kupony promocyjne, gdyż czasami z ich pomocą można nawet zakupić subskrypcję z 76% zniżką.

Wypróbuj PIA za darmo przez 30 dni!

Jeżeli wciąż nie masz pewności, czy sieć spełnia Twoje oczekiwania, zapoznaj się z pełną recenzją PIA, która zawiera szczegółowe wyniki testów i wiele dodatkowych informacji.

4. PrivateVPN – prosta sieć VPN z solidnymi serwerami pozwalającymi odblokować międzynarodowe treści (nawet w Chinach)

Szybki przegląd: wyniki testów PrivateVPN

Szybkość Dobra – możliwość płynnego surfowania w Internecie, streamowania i pobierania plików z sieci torrent.
Zabezpieczenia Zaawansowane – wojskowy poziom szyfrowania, funkcja automatycznego wyłącznika i ochrona przed wyciekami danych.
Ochrona prywatności Ścisła – siedziba firmy znajduje się w Szwecji (w obrębie jurysdykcji koalicji 5/9/14 Eyes), lecz operator stosuje politykę niegenerowania plików dziennika sesji.
Dedykowane aplikacje Wszystkie wiodące typy urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Amazon Fire Stick, Amazon Fire TV i Android TV.
Odblokowywanie treści Wszystkie wiodące platformy streamingowe, takie jak Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, HBO Max, Sling TV, CBS All Access i inne.
Sieci torrent Obsługiwane – wszystkie serwery operatora są kompatybilne z sieciami P2P.
Obsługa klienta Długi czas oczekiwania na odpowiedź przy zgłoszeniach przez czat na żywo, formularz kontaktowy lub e-mail.
Maks. ilość połączeń 10
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 30 dni
Wady Brak funkcji automatycznego wyłącznika na iOS.
Brak rozszerzeń do przeglądarek internetowych.
Funkcja czatu na żywo nie jest zawsze dostępna.
Najkorzystniejsza oferta €2.08/miesiąc (subskrypcja: 36 miesięcy)

Wypróbuj PrivateVPN za darmo przez 30 dni!

PrivateVPN to solidna sieć VPN, mimo że z początku podchodziłem bardzo sceptycznie do jej wąskiego zaplecza zaledwie około 200 serwerów. Sieci VPN z tak małą liczbą dostępnych serwerów często borykają się z przeciążeniami (skutkującymi spadkiem szybkości) i brakiem możliwości odblokowania niedostępnych w poszczególnych krajach witryn. Jednakże, po dokładnym przetestowaniu oferty PrivateVPN muszę przyznać, że moje obawy nie były uzasadnione.

Operator sieci udostępnia ponad 7000 unikalnych adresów IP, przez co nie trzeba obawiać się spowolnień lub przeładowania serwerów. Choć większa liczba serwerów w sieci byłaby niewątpliwie mile widziana, w trakcie testów nie doświadczyłem żadnych problemów z nawiązywaniem połączeń i ich szybkością. Prawdę mówiąc, byłem nawet pozytywnie zaskoczony ogólną wydajnością sieci, między innymi ze względu na to, że serwery w Toronto i Hongkongu działały bez zarzutu w Chinach.

Serwery PrivateVPN pozwalają też odblokować dostęp do wersji Netflix z 19 krajów, co stanowi najlepszy wynik spośród wszystkich usług VPN, które testowałem. Obejmuje to m.in.: amerykańską, brytyjską, kanadyjską, australijską, francuską, brazylijską i szwedzką wersję platformy. Sieć pozwoliła mi obejrzeć serial Stranger Things w rozdzielczości HD, wczytując każdy odcinek w 3 sekundy lub mniej.

Zoptymalizowane serwery PrivateVPN pozwalają ominąć blokady dostępu w serwisie Netflix

Aplikacja operatora zawiera pełną listę odblokowywanych przez sieć serwisów streamingowych, dostępną po kliknięciu odnośnika „Wybierz lokalizację”. Znajdziemy na niej popularne platformy, takie jak Hulu i HBO, jak również mniej znane alternatywy, jak np. Yle i SonyLIV.

Zrzut ekranu aplikacji PrivateVPN dla komputerów Mac pokazujący listę zoptymalizowanych serwerów do przesyłania strumieniowego
PrivateVPN oferuje serwery zoptymalizowane pod kątem pokaźnej liczby serwisów streamingowych

Korzystanie z sieci torrent dostępne jest w obrębie całej usługi, co eliminuje konieczność używania do tego celu tylko określonych serwerów. PrivateVPN zapewnia przy tym pełną anonimowość, stosując wojskowe standardy szyfrowania i unikając gromadzenia danych na temat aktywności użytkowników w sieci. Aby zapewnić sobie dodatkowe bezpieczeństwo, polecam włączyć ochronę przed wyciekami danych IPv6 i automatyczny wyłącznik w zakładce „Connection Guard” w aplikacji operatora. Podczas testowania obu funkcji, nie odnotowałem żadnych wycieków danych ani problemów z działaniem automatycznego wyłącznika. Pewnym rozczarowaniem był jednak fakt, że funkcja automatycznego wyłącznika dostępna jest tylko w aplikacjach na systemy Android, Windows oraz Mac.

Zauważyłem też, że dział obsługi klienta PrivateVPN nie działa równie szybko, co w przypadku większości płatnych usług VPN. Kiedy próbowałem uzyskać informacje na temat paru funkcji usługi, musiałem czekać na odpowiedź przedstawiciela firmy aż 5 minut, mimo że byłem pierwszy w kolejce do konsultacji poprzez czat na żywo. Całe szczęście, że nie miałem żadnych pilnych problemów technicznych! Parę minut później chciałem jeszcze skonsultować się z obsługą w innej sprawie, ale funkcja czatu na żywo w niespodziewany sposób zniknęła. Mogłem tylko wypełnić formularz online i czekać na odpowiedź poprzez e-mail, która przynajmniej dotarła do mnie jakieś 8 minut później ze szczegółowymi wyjaśnieniami.

Mimo że sieć PrivateVPN wywarła na mnie pozytywne wrażenie, sądzę, że nie jest ona jeszcze gotowa, by rzucić wyzwanie pięciu poprzednim pozycjom na liście. Z drugiej strony, najlepszym sposobem na ocenę usługi jest zawsze wypróbowanie jej osobiście. Każda subskrypcja objęta jest gwarancją zwrotu kosztów zakupu, co pozwala przetestować PrivateVPN przez 30 dni bez żadnych zobowiązań. Korzystając dodatkowo z kuponu promocyjnego, możesz zaoszczędzić aż do 65% przy zakupie subskrypcji! W razie potrzeby uzyskanie zwrotu środków jest szybkie i łatwe, gdyż wymaga jedynie kontaktu z działem obsługi (również w języku polskim).

Wypróbuj PrivateVPN za darmo przez 30 dni!

Aby uzyskać więcej informacji, zajrzyj do recenzji PrivateVPN, która zawiera szczegółowe dane na temat zabezpieczeń i ochrony prywatności firmy, komfortu użytkowania itp.

5. IPVanish – solidne zabezpieczenia i dostępny za darmo serwer proxy SOCKS5 do pobierania plików z sieci torrent

Szybki przegląd: wyniki testów IPVanish

Szybkość Dobra – wysoka szybkość połączeń przy pobieraniu plików z sieci torrent i surfowaniu w Internecie.
Zabezpieczenia Zaawansowane – szyfrowanie w standardzie AES 256 bitów, funkcja automatycznego wyłącznika i ochrona przed wyciekami danych.
Ochrona prywatności Ścisła – siedziba firmy znajduje się na terytorium Stanów Zjednoczonych (w obrębie jurysdykcji koalicji 5/9/14 Eyes), lecz operator stosuje politykę niegenerowania plików dziennika sesji.
Dedykowane aplikacje Większość wiodących typów urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Amazon Fire TV i Amazon Fire Stick.
Odblokowywanie treści Większość wiodących platform streamingowych, w tym Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer itd.
Sieci torrent Obsługiwane – wszystkie serwery obsługują sieci torrent z opcją darmowego proxy SOCKS5.
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi przez całą dobę na zgłoszenia składane poprzez czat na żywo, telefon, e-mail lub formularz kontaktowy.
Maks. ilość połączeń
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 30 dni
Wady Brak opcji zapłaty przy pomocy kryptowalut.
Brak możliwości niezawodnego odblokowania dostępu do Netflix.
Brak blokady reklam, złośliwego oprogramowania i modułów śledzących.
Najkorzystniejsza oferta €3.45/miesiąc (subskrypcja: rok)

Wypróbuj IPVanish za darmo przez 30 dni!

IPVanish jest solidnym wyborem dla tych, którzy poszukują bezpiecznej sieci VPN do pobierania torrentów lub po prostu chcą zapewnić sobie lepszą ochronę prywatności w Internecie. Usługa zapewnia nieograniczony transfer danych i wysoką szybkość połączeń, szyfrując przy tym dane użytkowników i chroniąc je w ramach ścisłej polityki niegenerowania plików dziennika sesji. Osoby, którym zależy w dużej mierze na dostępie do zablokowanych treści z innych krajów (zwłaszcza serwisów streamingowych takich jak Netflix), powinny jednak zainteresować się ofertą ExpressVPN.

W trakcie moich testów pobierałem pliki BitTorrent za pośrednictwem serwerów operatora w Szwajcarii, Szwecji i Hiszpanii. Szybkość połączeń z sieciami torrent była za każdym razem znakomita i wyjątkowo stabilna. Przetestowałem też dołączaną za darmo do każdej subskrypcji funkcję serwera proxy SOCKS5. Atutem tego rozwiązania jest zwiększona szybkość i anonimowość, lecz że nie zapewnia ono szyfrowania połączeń. Z tego względu polecam korzystać z niego w połączeniu z serwerami VPN, bowiem zmniejsza to ryzyko ataków hackerskich lub infekcji złośliwym oprogramowaniem.

Zrzut ekranu przedstawiający bezpłatne poświadczenia serwera proxy SOCKS5 IPVanish na stronie internetowej
IPVanish jest jedną z nielicznych usług VPN, które oferują darmowe proxy SOCKS5 dla użytkowników sieci torrent

Aktywność w obrębie sieci jest w całości chroniona przy pomocy szyfrowania w wojskowym standardzie AES 256 bitów i ścisłej polityki nietworzenia plików dziennika sesji. Pomimo faktu, że siedziba operatora znajduje się w Stanach Zjednoczonych (czyli w zasięgu jurysdykcji koalicji 5 Eyes), historia przeglądanych przez użytkowników witryn i ich dane osobowe nie są monitorowane ani gromadzone. Zapewnia to, że nawet w obliczu rządowych nakazów odtajnienia danych użytkowników, operator IPVanish nie będzie mieć niczego do przekazania władzom.

Jednakże, pomimo wysokiej szybkości i silnych zabezpieczeń, sieć IPVanish pozostawia sporo do życzenia, jeśli chodzi o streamowanie. Kiedy próbowałem wejść na amerykańską wersję Netflix za pośrednictwem sieci, musiałem dwukrotnie zmieniać serwery, by móc wczytać odcinek serialu Stranger Things (serwery w Nowym Jorku i Chicago nie działały poprawnie, ale na szczęście Boston nie zawiódł). Jeśli zatem zależy Ci na możliwości odblokowania normalnie niedostępnych treści, sieć ExpressVPN radzi sobie z tym moim zdaniem o wiele skuteczniej.

Ceny subskrypcji IPVanish odzwierciedlają średnią rynkową, ale wykorzystując kupony promocyjne można zaoszczędzić aż do 73% ceny zakupu. Jeżeli nie jesteś całkowicie przekonany co do zakupu subskrypcji, nie musisz podejmować decyzji od razu. Usługę IPVanish można przetestować przez 30 dni polegając na gwarancji zwrotu kosztów operatora. Anulowanie subskrypcji na zakończenie tego okresu nie wymaga nawet bezpośredniego kontaktu z działem obsługi firmy. Wystarczy zalogować się na swoje konto w witrynie operatora i anulować subskrypcję, a środki zostaną automatycznie zwrócone na konto w krótkim czasie.

Wypróbuj IPVanish za darmo przez 30 dni!

Zapoznaj się ze szczegółową recenzją IPVanish, by dowiedzieć się więcej na temat jej szybkości, serwerów, zabezpieczeń i innych funkcji.

6. Proton VPN — wbudowana obsługa Tor, by Twoja aktywność pozostawała prywatna

Szybki przegląd: wyniki Proton VPN

Prędkość Dobra – niezawodnie szybka do streamingu, torrentowania i przeglądania
Bezpieczeństwo Zaawansowane – szyfrowanie AES-256, wyłącznik awaryjny i ochrona przed wyciekami
Sieć serwerów Mała – sieć ponad 1700 serwerów w 63 krajach
Prywatność Ścisła – siedziba w Szwajcarii (poza Sojuszami 5/9/14 Oczu) z poddaną audytowi polityką braku logów
Natywne aplikacje na: Większość głównych urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux i wybrane routery (DD-WRT, AsusWRT i Tomato)
Potwierdzone odblokowywanie: Większość głównych platform streamingowych – Netflix, Disney+, HBO Max i nie tylko
Torrentowanie Obsługiwane – każdy serwer obsługuje torrentowanie
Obsługa klienta Szybka odpowiedź przez czat na żywo, zgłoszenia mailowe i formularz online
Połączenia urządzeń 10
Gwarancja zwrotu pieniędzy 30 dni
Niewielkie wady Czat na żywo nie jest dostępny 24/7
Nie działa w Chinach
Gwarancja zwrotu pieniędzy nie zapewnia pełnego zwrotu środków
Najlepsza cena €3.99/miesięcznie (subskrypcja: 2 lata)

Zabezpiecz swoje urządzenia z Proton VPN

Proton VPN sprawia, że Twoja aktywność online jest anonimowa dzięki zoptymalizowanym połączeniom z serwerami i infrastrukturze. Unikalną opcją w Proton VPN jest łączenie się z siecią Tor bez pobierania przeglądarki Tor. Zyskujesz anonimowość Tora oraz szyfrowanie połączenia VPN. Zauważyłem, że używanie Proton VPN z Torem nie spowolniło moich prędkości tak bardzo, jak używanie samego Tora.

Oprócz Tora Proton VPN oferuje serwery Secure Core, które działają jak funkcja multi-hop. Przekierowują one połączenie przez 2 serwery, z których pierwszy znajduje się w kraju przyjaznym dla prywatności, takim jak Szwajcaria, co zapewnia prywatność danych, nawet jeśli bezpieczeństwo kolejnego serwera zostanie naruszone. Choć spowolniło to moje prędkości w znaczącym stopniu (prawie o 95%), to serwery te są idealne, jeśli bardzo cenisz swoją prywatność.

Kiedy korzystasz ze zwykłych serwerów, Proton VPN zapewnia prędkości, które są wystarczająco szybkie do wszelkich aktywności bez opóźnień. Moje prędkości nie spadły o więcej niż 40%, nawet po połączeniu się z odległymi serwerami, więc mogłem bez problemu oglądać moje ulubione seriale. Proton VPN jest obsługiwany przez sieć serwerów 10Gbps, aby prędkości były tak szybkie, jak to tylko możliwe.

Zrzut ekranu Proton VPN połączonego z serwerem w Wielkiej Brytanii z narodzinami gwiazdy grającym na BBC iPlayer.
Dzięki szybkim serwerom Proton VPN oglądanie BBC iPlayer było proste

Proton VPN uzyskał dostęp do następujących usług streamingowych:

Netflix Disney+ Hulu Amazon Prime Video
BBC iPlayer ESPN HBO Max …i nie tylko!

Proton VPN obsługuje też udostępnianie plików P2P na wielu zoptymalizowanych serwerach, co przetestowałem, pobierając plik o rozmiarze 2 GB. Pobieranie zakończyło się w niecałe 5 minut. Proton VPN nie oferuje jednak przekierowania portów, więc może się okazać, że przesyłanie będzie wolniejsze.

Aby zapewnić Ci bezpieczeństwo, Proton VPN:

  • wykorzystuje szyfrowanie AES-256-bit dla każdego połączenia,
  • ma wyłącznik awaryjny, aby Twoja aktywność online przez cały czas pozostawała anonimowa,
  • posiada serwery Secure Core kierują ruch przez 2 serwery, zapewniając dodatkowe bezpieczeństwo i anonimowość,
  • ma ścisłą politykę braku logów, która została poddana niezależnemu audytowi,
  • ma siedzibę główną w Szwajcarii, poza krajami Sojuszu Oczu.

Ten VPN obsługuje kilka protokołów połączeń, w tym WireGuard, OpenVPN i IKEv2/IPSec (niedostępne na urządzeniach z systemem Windows). Wybrałem protokół WireGuard, aby moje prędkości były szybkie, a połączenie niezawodne.

Niestety, Proton VPN nie zapewnia czatu na żywo 24/7, co może frustrować, jeśli pilnie potrzebujesz pomocy. Dostępne są jednak zgłoszenia mailowe 24/7, a odpowiedzi przychodzą szybciej, niż się spodziewałem – dostałem odpowiedzi na moje e-maile w mniej niż 24 godziny.

Jeśli chcesz samodzielnie przetestować Proton VPN, subskrypcje zaczynają się od €3.99 miesięcznie (subskrypcja: 2 lata). Proton VPN ma również darmowy plan, który jest bardzo ograniczony, ale jest to dobry sposób, aby najpierw wypróbować tę usługę. Pomimo posiadania 30-dniowej gwarancji zwrotu pieniędzy, nie ma pewności, że uzyskasz pełny zwrot pieniędzy. Otrzymasz raczej zwrot pieniędzy za czas pozostały do końca subskrypcji, a nie pełną kwotę.

Skorzystaj z oferty na Czarny Piątek i promocji na Cyberponiedziałek Proton VPN! Możesz rozpocząć subskrypcję Proton VPN za zaledwie $3.99 miesięcznie i zyskać dodatkowo 6 mies. w ramach planu 2-letniego (oszczędź do 50%)! Oferta jest ograniczona czasowa, więc skorzystaj z niej, zanim wygaśnie. Więcej informacji na temat oferty znajdziesz tutaj.

Wypróbuj Proton VPN bez ryzyka!

Sprawdź szczegółową recenzję Proton VPN, aby uzyskać więcej informacji o jego serwerach, zabezpieczeniach, prędkościach i nie tylko.

7. PureVPN – klucze szyfrujące odporne na łamanie kwantowe w pełni chronią Twoje dane

Szybki przegląd: wyniki PureVPN

Prędkość Przeciętna – solidne prędkości, ale duży ping na odległych serwerach
Bezpieczeństwo Zaawansowane – szyfrowanie AES-256, wyłącznik awaryjny i ochrona przed wyciekami
Sieć serwerów Duża – sieć ponad 6500 serwerów w 78 krajach
Prywatność Doskonała – siedziba na Brytyjskich Wyspach Dziewiczych (poza Sojuszem 5/9/14 Oczu) i niezależny audyt prywatności
Natywne aplikacje na: Większość głównych urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac i Linux
Potwierdzone odblokowywanie: Większość głównych platform streamingowych – Netflix, Disney+, Amazon Prime Video i nie tylko
Torrentowanie Obsługiwane, choć ma wady – torrentowanie obsługuje mniej niż połowa serwerów PureVPN, zauważalne luki
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi 24/7 przez czat na żywo 24/7, formularz internetowy i e-mail
Połączenia urządzeń 10
Gwarancja zwrotu pieniędzy 31 dni
Niewielkie wady Duży ping i małe prędkości na serwerach wirtualnych
Ochrona przed DDoS i przekierowanie portów dostępne są tylko za dodatkową opłatą
Zgłoszenia mailowe nie działają najlepiej
Najlepsza cena €1.93 miesięcznie (subskrypcja: 2 lata)

Zabezpiecz swoją sieć z PureVPN

Szyfrowanie PureVPN odporne na łamanie kwantowe chroni Cię przed najnowszymi zagrożeniami. Wraz ze wzrostem popularności obliczeń kwantowych wzrasta również ryzyko względem bezpieczeństwa danych – dzięki wdrożeniu szyfrowania Quantum-Resistant, PureVPN zapewnia ochronę w przyszłości. To utwierdza mnie w przekonaniu, że będę mógł nadal korzystać z PureVPN wraz z postępem technologicznym i utrzymywać wysoki poziom bezpieczeństwa.

Wszystkie z ponad 6500 serwerów PureVPN posiadają:

  • najlepsze szyfrowanie klasy wojskowej,
  • wyłącznik awaryjny w każdej obsługiwanej aplikacji platformy,
  • ścisłą politykę zerowych logów, aby zabezpieczyć Twoje dane osobowe,
  • ochronę przed wyciekami IPv4, IPv6, DNS i WebRTC.
Zrzut ekranu testu ipleak.net pokazujący zero wycieków z PureVPN podłączonym do serwera w USA.
PureVPN z łatwością zapewnił bezpieczeństwo moim danym osobowym w zaszyfrowanym tunelu

PureVPN oferuje również dzielone tunelowanie i przekierowanie portów – dodatkowe funkcje, które pozwalają na większą kontrolę nad połączeniem VPN. Dzielone tunelowanie okazało się szczególnie przydatne do szyfrowania mojej bankowości internetowej podczas streamingu na moich kontach lokalnych, a przekierowanie portów pomogło poprawić prędkość torrentowania.

Pod względem ogólnych prędkości PureVPN nie wpływa znacząco na prędkość, nawet w przypadku połączeń z odległymi serwerami. Moje prędkości spadły średnio o około 20%, a to zaskakująco mało, jak na tani VPN (ceny subskrypcji zaczynają się od €1.93 w subskrypcja: 2 lata). Polecam używanie WireGuard, aby utrzymywać niezawodne prędkości przy uzyskiwaniu dostępu do:

Netflix Hulu BBC iPlayer
Amazon Prime Video HBO Max …i nie tylko!

Byłem trochę rozczarowany, kiedy zobaczyłem, że PureVPN umożliwia torrentowanie na mniej niż połowie ze swoich 6500+ serwerów. Przy P2P i w niektórych lokalizacjach bez serwerów do torrentowania widoczne są zauważalne luki. Choć mogłem z łatwością połączyć się z pobliskim serwerem do P2P, to mogą pojawić się problemy, jeśli nie ma serwerów lokalnych, w tym przeciążenie użytkownikami i powolne pobieranie – takie regiony jak Afryka, Azja i Oceania mają bardzo ograniczone połączenia do P2P w pobliżu.

PureVPN ma doskonałą funkcję czatu na żywo 24/7, z którego można skorzystać za pośrednictwem strony internetowej i aplikacji. Pozwala na łatwe połączenie się z przedstawicielem obsługi klienta, który zawsze odpowiadał na moje pytania szybko i dokładnie. Nigdy nie otrzymałem jednak odpowiedzi na moje zgłoszenie mailowe, więc nie mogę polecić korzystania z poczty e-mail do kontaktowania się z obsługą klienta.

Możesz sprawdzić PureVPN bez ryzyka na wszystkich swoich urządzeniach, ponieważ posiada natywne aplikacje na Windows, Mac, Android, iOS i nie tylko. Co więcej, ceny planów zaczynają się już €1.93 miesięcznie, co sprawia, że jest to przystępna cenowo opcja (subskrypcja: 2 lata). PureVPN jest objęty 31-dniową gwarancją zwrotu pieniędzy, więc możesz odzyskać swoje pieniądze w całości, jeśli się rozmyślisz.

Sprawdź PureVPN bez ryzyka już dziś!

Możesz przeczytać pełną recenzję PureVPN tutaj, aby dowiedzieć się więcej o jego funkcjach bezpieczeństwa i prywatności, obsłudze klienta, metodach płatności i nie tylko.

8. ZenMate – niedroga sieć VPN oferująca podstawową ochronę podczas przeglądania stron internetowych, streamowania i pobierania plików z sieci torrent

Szybki przegląd: wyniki testów ZenMate

Szybkość Średnia – niestabilna szybkość połączeń skutkująca pewnymi opóźnieniami i przerwami na buforowanie.
Zabezpieczenia Zaawansowane – szyfrowanie w standardzie AES 256 bitów, funkcja automatycznego wyłącznika i ochrona przed wyciekami danych.
Ochrona prywatności Średnia – siedziba firmy znajduje się w Niemczech (czyli w obszarze jurysdykcji koalicji 5/9/14 Eyes), a operator gromadzi częściowe pliki dziennika sesji.
Dedykowane aplikacje Większość wiodących typów urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac i Linux.
Odblokowywanie treści Większość wiodących platform streamingowych, w tym Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, Fox Sport itd.
Sieci torrent Obsługiwane – zoptymalizowane serwery do udostępniania plików w sieciach P2P.
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi przez całą dobę na zgłoszenia wysyłane poprzez czat na żywo, formularz kontaktowy lub e-mail.
Maks. ilość połączeń
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 30 dni
Wady Dane osobowe użytkowników są udostępniane spółce macierzystej.
Brak wbudowanej blokady reklam.
Brak możliwości uzyskania zwrotu przy zakupach za pomocą Bitcoinów, Paysafe Card i UKash.
Najkorzystniejsza oferta €1.99/miesiąc (subskrypcja: 18 miesięcy)

Wypróbuj ZenMate za darmo przez 30 dni!

ZenMate zbudował pierwotnie swoją renomę jako darmowa sieć VPN, lecz od tego czasu przekształcił się w płatną usługę. Choć parametry sieci ustępują nieco najlepszym usługom VPN na tej liście, niska miesięczna cena subskrypcji rzędu €1.99 czyni jej ofertę niewątpliwie atrakcyjną.

Główną zaletą ZenMate jest dostępność zoptymalizowanych serwerów do streamowania i pobierania plików z sieci torrent, podobnie jak w sieci CyberGhost. Kiedy testowałem zoptymalizowane do streamowania serwery sieci, do nawiązania połączenia wystarczyło tylko parę kliknięć, ale sama ich szybkość była odczuwalnie gorsza niż w przypadku innych pozycji na liście. Przykładowo, musiałem czekać aż 5 minut na wczytanie odcinka serialu Stranger Things w rozdzielczości HD za pośrednictwem serwera zoptymalizowanego do amerykańskiej wersji Netflix.

ZenMate umożliwia łatwy dostęp do amerykańskiego wersji Netflix, ale szybkość streamowania pozostawia nieco do życzenia

Znacznie lepiej poszło mi z serwerami zoptymalizowanymi do pobierania plików z sieci torrent, gdyż miałem możliwość samodzielnego wyboru serwera z niskim obciążeniem i małą liczbą połączonych użytkowników, co przełożyło się na odczuwalnie większą szybkość połączenia.

Moim głównym zastrzeżeniem względem usługi ZenMate jest jej polityka prywatności, która lekko mówiąc nie jest idealna. Część danych użytkowników jest bowiem udostępniana spółce macierzystej operatora do celów technicznych i marketingowych, wliczając w to nazwę użytkownika oraz jego adres e-mail. Choć dane dotyczące aktywności użytkownika w trakcie korzystania z sieci nie są logowane, dla tych, którym zależy na pełniejszej ochronie prywatności polecałbym raczej wybór sieci ExpressVPN.

W ujęciu ogólnym, muszę przyznać, że jestem zadowolony z oferty i wydajności ZenMate. Mimo że szybkość połączeń jest niższa niż w przypadku innych płatnych usług VPN, nie jest to aż tak uciążliwe, zwłaszcza przy miesięcznej cenie subskrypcji na poziomie €1.99. Cenę tę można jeszcze nawet dodatkowo obniżyć, sprawdzając aktualne kupony promocyjne operatora. Wszystkie, nawet promocyjne plany subskrypcji objęte są gwarancją zwrotu kosztów zakupu, dzięki czemu możesz przetestować sieć ZenMate przez 30 dni bez żadnych zobowiązań.

Wypróbuj ZenMate za darmo przez 30 dni!

Sprawdź pełną recenzję ZenMate, by zapoznać się z wynikami testów i dodatkowymi informacjami.

9. VyprVPN – sieć ze sprawdzoną polityką niegenerowania plików dziennika, kładąca spory nacisk na ochronę prywatności

Szybki przegląd: wyniki testów VyprVPN

Szybkość Średnia – odczuwalny spadek szybkości połączeń ze znacznie oddalonymi serwerami.
Zabezpieczenia Zaawansowane – szyfrowanie w standardzie AES 256 bitów, funkcja automatycznego wyłącznika i ochrona przed wyciekami danych.
Ochrona prywatności Ścisła – siedziba firmy znajduje się w Szwajcarii (poza terytorium koalicji 5/9/14 Eyes), a operator stosuje politykę niegenerowania plików dziennika sesji.
Dedykowane aplikacje Wszystkie wiodące typy urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac, Blackphone, Amazon Fire Stick, Amazon Fire TV i Android TV.
Odblokowywanie treści Większość wiodących platform streamingowych, w tym Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, HBO Max, BBC iPlayer itd.
Sieci torrent Obsługiwane – możliwość korzystania z sieci torrent na wszystkich serwerach.
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi przez całą dobę na zgłoszenia wysyłane poprzez czat na żywo oraz e-mail.
Maks. ilość połączeń 30
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 30 dni
Wady Brak dedykowanej aplikacji na systemy Linux.
Operator nie akceptuje płatności w kryptowalutach.
Brak funkcji automatycznego wyłącznika w aplikacjach na iOS, routery, Amazon Fire Stick, Amazon Fire TV i telewizory Smart TV.
Najkorzystniejsza oferta €5.00/miesiąc (subskrypcja: 12 miesięcy)

Wypróbuj VyprVPN za darmo przez 30 dni!

VyprVPN nie jest co prawda najszybszą siecią, z jaką miałem styczność w trakcie testów, ale wciąż skutecznie zabezpiecza ona dane użytkownika. Ścisła polityka niegenerowania dzienników połączeń operatora została poddana weryfikacji, a wszystkie udostępniane serwery chronione są wojskowym poziomem szyfrowania. Dzięki temu VyprVPN stanowi bezpieczne rozwiązanie do surfowania w Internecie, pobierania plików z sieci torrent (połączenia P2P są dostępne na wszystkich serwerach) i odblokowywania serwisów streamingowych w innych krajach.

Najbardziej unikalną cechą sieci jest jej opatentowany, 256-bitowy protokół Chameleon, który powstał specjalnie z myślą o omijaniu zapór ogniowych i blokad związanych z cenzurą. Po połączeniu z Internetem przy pomocy protokołu Chameleon, mogłem bez problemu uzyskać dostęp do amerykańskich witryn, takich jak Netflix, Disney+, Hulu i Amazon Prime Video. Na szczególną uwagę zasługuje możliwość swobodnego dostępu do serwisu Netflix, którego zabezpieczenia nastręczają problemów wielu usługom VPN. W moim przypadku udało mi się obejrzeć odcinek serialu Stranger Things w rozdzielczości HD po niespełna 5 sekundach buforowania.

Protokół komunikacyjny Chameleon VyprVPN pozwolił mi ominąć błąd proxy przy połączeniu z serwisem Netflix

Przeprowadzając test w serwisie Ookla, odnotowałem drastyczny spadek szybkości połączeń ze znacznie oddalonymi serwerami w Stanach Zjednoczonych (odległość około 6000 km). Szybkość połączenia z serwerem w Wielkiej Brytanii wynosiła 43,11 Mb/s, a w przypadku amerykańskich serwerów zmalała do 17 Mb/s, czyli o jakieś 60%. Choć nie stanowiło to wielkiego problemu ze względu na wysoką szybkość bazową mojego łącza, VyprVPN może nie być najlepszym wyborem dla osób zamieszkujących w krajach z niższą przeciętną szybkością łączy internetowych.

Użytkownicy, którzy cenią swoją prywatność ponad szybkość połączeń ucieszą się z faktu, że sieć VyprVPN stosuje ścisłą politykę niegenerowania plików dziennika sesji i że jej zapewnienia w tym zakresie zostały zweryfikowane. Operator poddał się niezależnemu audytowi firmy z sektora cyberbezpieczeństwa, Leviathan Security, która potwierdziła, że nie gromadzi i nie monitoruje on żadnych danych identyfikujących użytkowników. Oprócz ExpressVPN, VyprVPN jest też jedną z nielicznych firm, które zgodziły się wziąć udział w ankiecie amerykańskiego Centrum na rzecz Demokracji i Technologii (ang. Center for Democracy and Technology) dotyczącej modeli działalności i praktyk ochrony prywatności na rynku usług VPN. Muszę przyznać, że doceniam tak wysoki poziom przejrzystości operatora, gdyż tego rodzaju podejście stanowi rzadkość w branży.

Mimo że sieć ExpressVPN wypada lepiej w testach, jeśli chodzi o ogólną wydajność, VyprVPN zapewnia użytkownikom bezpieczeństwo w Internecie za znacznie niższą cenę rzędu €5.00 miesięcznie. Ponadto, korzystając ze specjalnych kuponów zniżkowych, możesz zaoszczędzić jeszcze więcej! Każdy plan subskrypcji objęty jest 30-dniową gwarancją zwrotu kosztów zakupu, w ramach której możesz wypróbować VyprVPN bez żadnych zobowiązań.

Wypróbuj VyprVPN za darmo przez 30 dni!

Aby uzyskać więcej informacji na temat VyprVPN, przeczytaj pełną recenzję ze szczegółowymi wynikami testów szybkości połączeń, serwerów, komfortu użytkowania i innych funkcji usługi.

10. Ivacy VPN – silne bezpieczeństwo, ale niespójne prędkości i dostęp do streamingu

Szybki przegląd: wyniki Ivacy

Prędkości Niespójne – duże lokalnie, ale wolniejsze przy odległych połączeniach z wolnym przesyłaniem
Bezpieczeństwo Zaawansowane – szyfrowanie AES-256, wyłącznik awaryjny i ochrona przed wyciekami
Sieć serwerów Średnia – sieć ponad 5700 serwerów w 100 krajach
Prywatność Ścisła – siedziba w Singapurze (poza Sojuszami 5/9/14 Oczu) i polityka braku logów
Natywne aplikacje na: Wszystkie główne urządzenia – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux i routery
Potwierdzone odblokowywanie: Większość głównych platform streamingowych – Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, HBO Max i nie tylko
Torrentowanie Obsługiwane – torrentowanie obsługiwane na wszystkich serwerach
Obsługa klienta Szybka odpowiedź 24/7 przez czat na żywo i e-mail
Połączenia urządzeń 10
Gwarancja zwrotu pieniędzy 30 dni
Niewielkie wady Brak wyłącznika awaryjnego dla iOS i Mac
Brak niezależnego audytu prywatności
Singapur potencjalnie współpracuje z agencjami Sojuszu Oczu
Najlepsza cena €1.00 miesięcznie (subskrypcja: 5 lata)

Zabezpiecz swoje urządzenie z Ivacy VPN

Ivacy VPN oferuje najwyższy poziom bezpieczeństwa, skutecznie chroniąc Twoje dane. Każdy serwer oferuje standardowo:

  • szyfrowanie AES-256-bit,
  • pełną ochronę przed wyciekami, aby Twoja aktywność online i dane osobowe pozostawały bezpieczne,
  • wyłącznik awaryjny (niedostępny na Mac i iOS),
  • politykę zerowych logów dla wszystkich danych użytkownika.

Ivacy VPN ma również przydatną funkcję dzielonego tunelowania, którą skonfigurowałem w mojej przeglądarce. Mogłem bezpiecznie korzystać z bankowości online z VPN, oglądając jednocześnie treści na moim lokalnym koncie Netflix.

Byłem pod wrażeniem funkcji Bezpiecznego pobierania Ivacy VPN, która blokuje pobieranie zawierające złośliwe oprogramowanie i inne zagrożenia. Ta funkcja jest unikalna dla Ivacy VPN i działa dobrze. Próbowałem pobrać złośliwe pliki testowe i wszystkie zostały zablokowane przez Ivacy VPN. Bezpieczne pobieranie było szczególnie przydatne podczas torrentowania – Ivacy VPN obsługuje torrentowanie na wszystkich serwerach.

Zrzut ekranu aplikacji Ivacy VPN dla systemu Windows przedstawiający wybór serwera dla funkcji Bezpiecznego pobierania.
Funkcja Bezpiecznego pobierania w Ivacy VPN jest idealna do torrentowania

Ivacy VPN oferuje wiele protokołów, w tym WireGuard, OpenVPN, L2TP/IPSec i IKEv2. Skorzystałem z protokołu WireGuard, ponieważ dał mi najbardziej niezawodne połączenia i najszybsze prędkości.

Kiedy testowałem prędkości Ivacy VPN, miałem dość duże prędkości pobierania, ale prędkości przesyłania były często bardzo wolne. Utrudniało to udostępnianie plików P2P, prowadzenie rozmów wideo i granie w gry online bez lagów.

Miałem również problemy, by niezawodnie łączyć się z usługami streamingowymi za pomocą Ivacy VPN. Wymagało to ode mnie wielu prób uzyskania dostępu do kont streamingowych, nawet kiedy korzystałem ze zoptymalizowanych serwerów. Jednak po nawiązaniu połączenia mogłem oglądać treści z minimalnym buforowaniem i w jakości HD. Ivacy VPN działa z:

Netflix Disney+ Amazon Prime Video
Hulu HBO Max …i nie tylko!

Ivacy VPN jest kompatybilny z wieloma platformami, więc możesz pobrać go na najpopularniejsze urządzenia. Jednak w aplikacjach na iOS i Mac brakuje kluczowych funkcji, takich jak dzielone tunelowanie i wyłącznik awaryjny. Chciałbym, aby zostały dodane, aby poprawić bezpieczeństwo danych.

Jeśli chciałbyś samodzielnie wypróbować Ivacy VPN, ceny planów zaczynają się od €1.00 miesięcznie (subskrypcja: 5 lata). Możesz przetestować tę usługę bez ryzyka, ponieważ Ivacy VPN posiada 30-dniową gwarancję zwrotu pieniędzy. Nie możesz jednak ubiegać się o zwrot pieniędzy, jeśli płacisz kryptowalutą.

Sprawdź Ivacy bez ryzyka już dziś!

Możesz przeczytać pełną recenzję VPN tutaj, aby dowiedzieć się więcej o jego serwerach, prędkościach, obsłudze klienta i nie tylko.

Najlepsze sieci VPN w 2023 roku – krótkie porównanie

ExpressVPN CyberGhost PIA PrivateVPN IPVanish
Prędkość Doskonała Dobra Dobra Dobra Dobra
Bezpieczeństwo i prywatność Doskonała Doskonała Doskonała Dobra Dobra
Najlepsza cena
(miesięcznie)
€6.71 €2.19 €1.99 €2.08 €3.45
Obsługuje torrentowanie
Dzielone tunelowanie

Chroń swoje urządzenia z ExpressVPN

Dlaczego potrzebujesz VPN

Ochrona online jest ważniejsza niż kiedykolwiek, ponieważ nowe zagrożenia pojawiają się każdego dnia. Kiedy łączysz się z Internetem bez VPN, narażasz swoje dane osobowe na ryzyko ze strony szpiegujących Twoją aktywność hakerów, trackerów reklamowych, a nawet agencji rządowych i Twojego dostawcy usług internetowych (ang. ISP).

Z VPN możesz zmniejszyć ryzyko tych zagrożeń dla bezpieczeństwa danych, szyfrując swoje połączenie i maskując swój adres IP. Dzięki temu żadna z osób śledzących Twoje połączenie nie zobaczy Twojej aktywności online ani lokalizacji Twojego urządzenia, co chroni Twoją prywatność.

Połączenie VPN pomoże Ci:

  • zabezpieczyć Twoje dane osobowe – wysoki poziom szyfrowania uniemożliwia innym zobaczenie Twojej aktywności online, adresu IP i innych danych, które mogłyby zostać użyte do zhakowania, wykorzystania lub ograniczenia Twojego połączenia. To szczególnie ważne w przypadku korzystania z publicznych sieci Wi-Fi, które są stałym celem hakerów i złośliwego oprogramowania;
  • zachować anonimowość, gdy jesteś online – VPN maskuje Twój adres IP, co znacznie utrudnia śledzenie Twojej prawdziwej lokalizacji lub ustalenie Twojej tożsamości. Może to pomóc zapobiegać atakom online (takim jak ataki DDoS) i uniknąć blokowania treści na podstawie lokalizacji;
  • swobodnie wchodzić do Internetu – maskując swój adres IP i łącząc się z serwerami w innych lokalizacjach, możesz uniknąć ograniczeń treści nałożonych przez rząd lub określone usługi, takie jak Netflix. Możesz uzyskać dostęp do swoich kont internetowych i usług streamingowych z dowolnego miejsca, co jest wygodne w trakcie podróży;
  • torrentować pliki bez ryzyka – udostępnianie plików P2P naraża Twoje dane na ryzyko, ponieważ inni użytkownicy mogą zobaczyć Twój adres IP, kiedy torrentujesz. Dedykowane serwery do torrentowania nie tylko zabezpieczają Twoje dane, ale także zapewniają duże prędkości pobierania, aby ściągać torrenty szybciej;
  • uniknąć ograniczeń ze strony dostawcy usług internetowych – Twój dostawca usług internetowych może dławić Twoje połączenie z różnych powodów, w tym za duże zużycie przepustowości (np. podczas streamingu, torrentowania lub grania online). VPN ukrywa Twoją aktywność online, więc Twój dostawca usług internetowych nie może zobaczyć, co robisz, i możesz uniknąć dławienia Twojego połączenia.

Ważne, by pamiętać, że chociaż usługa taka jak ExpressVPN zapewnia bardzo wysoki poziom bezpieczeństwa i prywatności, to nie jest to rozwiązanie niezawodne. Wiele VPN nie ochroni Cię przed atakami złośliwego oprogramowania, nie zablokuje natrętnych wyskakujących okienek, nie przechowa bezpiecznie Twoich haseł lub nie zagwarantuje Ci pełnej anonimowości w Internecie. Najlepszą obroną przed zagrożeniami jest zachowanie ostrożności, gdy jesteś online i upewnienie się, że zawsze łączysz się z VPN jako dodatkową warstwą ochrony.

Chroń swoje dane z ExpressVPN

Najlepsze sieci VPN – kryteria porównywania i oceny

1. Silne zabezpieczenia i ochrona prywatności

Każda uwzględniona na liście sieć oferuje wojskowy standard szyfrowania i ochronę przed wyciekami danych, by zabezpieczyć aktywność użytkownika w Internecie i zapobiec ujawnieniu jego rzeczywistego adresu IP. Sprawdziłem także oświadczenia o ochronie prywatności poszczególnych operatorów, by upewnić się, że stosują oni ścisłą politykę niegenerowania plików dziennika sesji, co oznacza, że żadne strony trzecie (włączając w to samego operatora) nie będą mogły śledzić ani gromadzić danych osobowych użytkownika. Niektóre płatne sieci VPN oferują także dodatkowe funkcje, takie jak automatyczny wyłącznik, który natychmiastowo blokuje łącze internetowe użytkownika podczas zmiany serwerów lub utraty stabilności połączenia z siecią VPN.

Bądź bezpieczny w sieci dzięki najlepszej sieci VPN!

2. Szybka, międzynarodowa sieć serwerów

Sieci VPN posiadające spore zaplecze serwerów w wielu lokalizacjach na świecie są mniej podatne na przeciążenia. Daje to też możliwość błyskawicznego połączenia się z serwerem i zapewnia wysoką szybkość bez konieczności rywalizowania z setkami innych użytkowników o ograniczone zasoby. Właśnie z tego względu przyjrzałem się dokładnie rozmiarowi poszczególnych sieci na liście.

Upewniłem się także, że każda rekomendowana sieć posiada serwery w wielu lokalizacjach na świecie, tak by każdy użytkownik mógł znaleźć dogodny serwer w pobliżu swojego miejsca zamieszkania. Mniejsza fizyczna odległość między urządzeniem użytkownika a serwerem VPN gwarantuje zawsze zwiększoną szybkość połączenia. Jest to szczególnie ważne, jeśli zależy nam na wykonywaniu działań wymagających sporego transferu danych, jak np. streamowanie w wysokiej rozdzielczości, granie w gry online czy pobieranie plików z sieci torrent.

Pobierz najszybszy VPN!

3. Możliwość odblokowania serwisów streamingowych, takich jak Netflix, Disney+ itp.

Sprawdziłem każdą sieć na liście pod względem dostępu do amerykańskiej wersji Netflix (której zabezpieczenia są naprawdę trudne do obejścia) i możliwości streamowania materiałów w wysokiej rozdzielczości. Jeśli dana sieć pozwala odblokować Netflix, nie powinna mieć ona najmniejszych problemów z dostępem do innych serwisów streamingowych, takich jak Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, HBO Max, ESPN+ itd.

Wypróbuj najlepszy VPN do streamowania!

4. Obsługa sieci torrent i udostępnianie plików w sieciach P2P

Upewniłem się, że każda rekomendowana usługa VPN umożliwia pobieranie plików z sieci torrent i nie stosuje żadnych ograniczeń transferu, by umożliwić użytkownikom pobieranie i przesyłanie plików w dowolnym zakresie. Zwracałem też uwagę na dostępność innych pomocniczych funkcji, w tym serwerów zoptymalizowanych pod względem sieci P2P, serwerów proxy SOCKS5 dla zapewnienia większej szybkości pobierania i ochrony przed złośliwym oprogramowaniem.

Wybierz najlepszy VPN do pobierania torrentów!

5. Kompatybilność ze wszystkimi wiodącymi typami urządzeń i systemów operacyjnych

Należę do grona osób, które lubią korzystać z Internetu na wielu różnych urządzeniach naraz. Z tego względu zwróciłem uwagę na kompatybilność poszczególnych sieci z różnymi powszechnymi rodzajami urządzeń i systemów operacyjnych. Obejmuje to między innymi: Android, iOS, Windows, Mac, iPad, Linux, Amazon Fire TV, Amazon Fire Stick, Android TV, Roku, Chromecast, telewizory Smart TV, konsole do gier i routery.

Wypróbuj najlepszy VPN na każde

Częste pytania dotyczące sieci VPN

Jaka jest najlepsza sieć VPN do streamowania z Netflix?

Przetestowałem wszystkie usługi VPN na liście i choć każda z nich zapewnia dostęp do Netflix, moją główną rekomendacją jest ExpressVPN. Sieć oferuje najbardziej niezawodne serwery do streamowania z Netflix i najwyższą szybkość połączeń umożliwiającą oglądanie treści w rozdzielczości HD. Usługa pozwala też odblokować dostęp do wersji Netflix z co najmniej 10 krajów, w tym Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Kanady, Niemiec, Australii i Japonii.

Większość sieci VPN niestety nie zapewnia dostępu do Netflix, a próba połączenia skutkuje wyświetleniem następującego komunikatu o błędzie:

Przepraszamy za niedogodności

Wygląda na to, że korzystasz z narzędzia odblokowującego lub z połączenia proxy. Wyłącz te usługi i spróbuj ponownie. Aby uzyskać pomoc, odwiedź stronę netflix.com/proxy.

Kod błędu: M7111-5059

Aby obejść błąd dostępu lub serwera proxy na Netflix, konieczny jest wybór wysokiej klasy usługi VPN, która potrafi poradzić sobie z blokadami w serwisie.

Oglądaj Netflix przez sieć ExpressVPN!

Czy pobieranie plików z sieci torrent przez VPN jest bezpieczne?

Tak. Wysokiej klasy sieć VPN zabezpiecza dane użytkowników podczas pobierania i przesyłania plików w sieciach torrent.

Kiedy użytkownik nie łączy się przez VPN, jego adres IP pozostaje widoczny dla wielu stron trzecich. Obejmuje to innych uczestników sieci torrent, dostawców usług internetowych oraz organizacje rządowe, które mogą bez trudu ustalić jego fizyczną lokalizację i monitorować aktywność w sieci z pomocą publicznego adresu IP. W niektórych przypadkach dostawcy usług internetowych mogą nawet ograniczyć przepustowość i zmniejszyć szybkość łącza użytkownika, jeśli pobiera on wiele dużych plików w krótkim czasie.

Podczas korzystania z sieci VPN, adres IP i aktywność użytkownika w Internecie pozostają zaszyfrowane i niewidoczne dla innych, dzięki czemu może on pobierać pliki torrent bez ograniczeń. Osobiście nigdy nie korzystam z sieci torrent bez wcześniejszego połączenia z serwerem VPN. Jeśli chodzi o szybki transfer danych z sieci torrent, moją główną rekomendacją jest CyberGhost ze względu na zapewniane przez operatora zoptymalizowane serwery P2P w wielu krajach. IPVanish to kolejna dobra sieć VPN do pobierania torrentów, gdyż operator zapewnia serwer proxy SOCKS5 zwiększający szybkość połączeń P2P.

Pobieraj bezpiecznie torrenty dzięki CyberGhost!

Który VPN jest najlepszy do grania?

ExpressVPN to najlepszy VPN do grania. Testowałem go z kilkoma tytułami, w tym z Counter-Strike: Global Offensive i PUBG, i byłem pod wrażeniem jego działania.

Zrzut ekranu ExpressVPN połączonego z serwerem w Wielkiej Brytanii podczas gry w PUBG.
Serwery ExpressVPN zapewniły mi płynną rozgrywkę w PUBG i Call of Duty: Warzone

Na serwerach lokalnych mój ping (opóźnienie) wynosił zaledwie 12 ms, dzięki czemu jest to idealny VPN do strzelanek pierwszoosobowych, takch jak Call of Duty Warzone! Jest to czas potrzebny na przesłanie danych sterujących na serwer gry i z powrotem – im niższa jest ta liczba, tym lepiej. Ping 12ms był równy pingowi, który miałem, gdy nie byłem połączony, co wskazuje na to, że serwer VPN znajdował się bardzo blisko. Jednak nawet kiedy łączyłem się z bardziej odległymi serwerami w takich lokalizacjach jak Bruksela i Niemcy, mój ping wynosił 40 ms. Wszystko poniżej 100 ms idealnie nadaje się do gier online.

Który VPN zapewnia największą prywatność?

ExpressVPN to VPN zapewniający największą prywatność. Siedziba firmy znajduje się na Brytyjskich Wyspach Dziewiczych, które nie mają przepisów dotyczących obowiązkowego przechowywania danych i są bardzo przyjazne dla prywatności. Brytyjskie Wyspy Dziewicze nie podlegają również jurysdykcji żadnego z państw Sojuszu Oczu, co stanowi dodatkowy środek ochronny.

ExpressVPN to jeden z niewielu VPN, które zostały poddane niezależnemu audytowi, potwierdzając swoją politykę prywatności bez logów i wykazując zaufanie do swojej infrastruktury serwerowej. A co najważniejsze, ExpressVPN zdał test w prawdziwym świecie, kiedy jego serwery zostały przejęte przez tureckie władze w ramach śledztwa dotyczącego użytkownika. Władze te nie były w stanie uzyskać żadnych danych, ponieważ serwery ExpressVPN nie są w stanie fizycznie przechowywać informacji o użytkownikach.

Który VPN jest najszybszy?

W oparciu o testy, które przeprowadziłem wraz z moim zespołem, ExpressVPN konsekwentnie pozostaje najszybszym VPN we wszystkich lokalizacjach. Nawet w przypadku najbardziej odległych serwerów – a przetestowałem Melbourne znajdujące się ponad 17 000 km od mojej lokalizacji – prędkości spadły zaledwie o 25% w porównaniu z moją prędkością wyjściową. Korzystając ze znacznie bliższego serwera, uzyskałem prędkość wynoszącą nieco ponad 320 Mb/s (tylko o 17% mniej niż moja prędkość bez VPN). Te prędkości są wystarczająco szybkie do streamingu w 4K podczas przeglądania, pobierania, a nawet grania bez przerw.

Jaka jest najlepsza darmowa sieć VPN?

Najlepsze darmowe sieci VPN, takie jak Windscribe i TunnelBear, oferują usługi w modelu „freemium”, ale niestety, nawet najlepsze darmowe usługi VPN wiążą się z poważnymi ograniczeniami. Mimo że usługi VPN stosujące model freemium są z zasady bezpieczne i niezawodne, oferują one także niższą szybkość połączeń, ograniczoną liczbę serwerów i nie zapewniają dostępu do serwisów streamingowych, takich jak Netflix.

Osobiście nie zaufałbym żadnej darmowej sieci VPN, która nie ma widocznych wad i ograniczeń. Darmowe sieci VPN muszą się przecież z czegoś utrzymywać, a mniej skrupulatni operatorzy są znani z odsprzedawania poufnych danych i historii aktywności użytkowników w celu generowania zysków. Na domiar złego, wiele darmowych usług VPN zawiera złośliwe oprogramowanie, które może wykradać z urządzeń użytkowników wrażliwe dane, takie jak hasła, dane dostępowe np. do bankowości internetowej czy prywatne zdjęcia.

Niedowiarkowie powinni przyjrzeć się tylko sieci Betternet VPN. Jest to popularna darmowa usługa VPN, której aplikacja została pobrana ponad 10 milionów razy pomimo tego, że jest ona powszechnie uważana za najbardziej przeładowaną złośliwym oprogramowaniem siecią VPN na rynku, która potajemnie instaluje moduły śledzące na urządzeniach użytkowników. Tego rodzaju pogwałcenie bezpieczeństwa i anonimowości użytkowników całkowicie pozbawia sensu samo korzystanie z sieci VPN.

Jeżeli potrzebujesz usługi VPN tylko na pewien czas, najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z płatnej sieci VPN w ramach gwarancji zwrotu kosztów zakupu. Przykładowo, możesz korzystać z sieci CyberGhost za darmo przez miesiąc na podstawie 45-dniowej gwarancji operatora. Kiedy tylko uznasz, że usługa nie jest Ci już potrzebna, możesz łatwo odzyskać pieniądze, kontaktując się z działem obsługi firmy.

Dla pewności przetestowałem to własnoręcznie i bardzo łatwo odzyskałem środki po krótkiej rozmowie przez czat na żywo z przedstawicielem firmy, który błyskawicznie zatwierdził moje żądanie zwrotu. Pieniądze wróciły później na moje konto w ciągu 5 dni roboczych.

45-dniowa gwarancja zwrotu kosztów zakupu CyberGhost pozwala łatwo i szybko odzyskać pieniądze

Wypróbuj CyberGhost za darmo!

Jaka jest najlepsza sieć VPN działająca w Chinach?

W oparciu o wyniki testów, ExpressVPN to najlepsza sieć VPN działająca w Chinach. To jedna z nielicznych usług pozwalających niezawodnie ominąć tzw. chiński mur cyfrowy i zapewnić dostęp do serwisów takich jak Facebook, Google, Gmail, YouTube, Wikipedia, Netflix itp.

Sieć uniemożliwia też lokalnym władzom monitorowanie aktywności użytkowników ze względu na wojskowy standard szyfrowania stosowany przez nią do zabezpieczania danych. Nawet w przypadku utraty stabilności połączenia z serwerem, ExpressVPN posiada funkcję automatycznego wyłącznika, która zapobiega przypadkowemu wyciekowi niezaszyfrowanych danych. Jako że chiński rząd jest szeroko znany ze ścisłej inwigilacji użytkowników w Internecie, tego rodzaju zabezpieczenia są niezbędne dla zapewnienia sobie prywatności w kraju.

Pamiętaj tylko, aby koniecznie pobrać aplikację ExpressVPN jeszcze przed wyjazdem do Chin, gdyż nie znajdziesz jej w żadnym sklepie z aplikacjami na terenie kraju, a dostęp do witryny operatora jest tam zablokowany. Jeśli planujesz tylko kilkutygodniowy pobyt w Chinach, możesz nawet korzystać z ExpressVPN w ramach 30-dniowej gwarancji zwrotu kosztów zakupu.

Korzystaj z ExpressVPN w Chinach!

Który VPN z dedykowanymi adresami IP jest najlepszy?

CyberGhost to najlepszy VPN z dedykowanym adresem IP. Ten płatny dodatek może zmniejszyć skutki będące konsekwencją korzystania ze współdzielonych adresów IP w VPN, takie jak „efekt złego sąsiada”. Ma to miejsce, gdy inni użytkownicy korzystający z tego samego IP nadużywają takich usług, jak wyszukiwarki, instytucje finansowe, strony streamingowe i innych. Wtedy, gdy używasz tego samego adresu IP, aby uzyskać dostęp do tych usług, okazuje się, że zostałeś zablokowany lub próbujesz wpisać nieprzekraczalne CAPTCHA. Kiedy masz własny, dedykowany adres IP, takich problemów nie ma.

CyberGhost umiejętnie unika też wiązania Cię z wybranym statycznym adresem IP, pozwalając Ci kupić anonimowy token, który możesz następnie wykorzystać na swoim koncie. W ten sposób możesz nawet kupić i nadać statyczne IP rodzinie lub znajomym. Wadą jest to, że jeśli zgubisz token, stracisz dostęp do adresu IP.

Jaki jest najlepszy VPN z przekierowaniem portów?

Najlepszym VPN do przekierowania portów jest Private Internet Access. Tę funkcję z łatwością włączysz w ustawieniach, a po połączeniu się z serwerem zobaczysz losowo wybrany port, z którego możesz skorzystać.

Zrzut ekranu aplikacji PIA dla systemu Windows pokazujący, jak włączyć przekierowanie portów w menu ustawień sieci.
Możesz skonfigurować przekierowanie portów i połączyć się z PIA w niecałe 30 sekund

Jeśli nie wiesz, czym jest przekierowanie portów, oto krótkie wyjaśnienie: przekierowanie portów otwiera port przez firewall NAT w Twojej sieci lokalnej, aby przyspieszyć i umożliwić bardziej bezpośrednie połączenia sieciowe. Zazwyczaj firewall NAT ukrywa adresy IP urządzeń podłączonych do routera. Może to jednak prowadzić do takich problemów, jak brak możliwości połączenia określonych serwerów z Twoim urządzeniem lub do ogólnie niższych prędkości.

Uwaga: przekierowanie portów może narazić Twoją sieć lokalną na zagrożenia, bo dane przesyłane przez przekazany port nie będą chronione przez VPN.

Czy VPN powstrzyma dławienie przez dostawcę usług internetowych?

VPN premium może pomóc zapobiegać dławieniu Internetu przez dostawcę usług internetowych, ukrywając Twoją aktywność internetową. Takie dławienie występuje często, kiedy dostawca usług internetowych wykrywa wysokie wykorzystanie przepustowości i chce regulować ruch sieciowy. Najlepsze VPN, takie jak wymienione tutaj, szyfrują Twoją aktywność online, a choć Twój dostawca usług internetowych może zobaczyć, że jesteś podłączony do VPN, to nie widzi, co robisz, aby narzucić jakiekolwiek ograniczenia.

Twój dostawca usług internetowych może używać takich technik jak „peering” do szpiegowania wykorzystanych przez Ciebie danych i potencjalnie do dławienia Twojego połączenia. Niektórzy dostawcy usług internetowych są znani z ograniczania prędkości do Netflix i Amazon Prime, aby zachęcić Cię do korzystania z innych usług powiązanych z dostawcą usług internetowych. Kiedy łączysz się przez serwer VPN, Twój dostawca usług internetowych nie może wykryć Twoich odwiedzin stron, udostępniania plików P2P ani żadnej innej aktywności, co może pomóc uniknąć dławienia.

Który VPN jest najlepszy na Android i iOS?

ExpressVPN to zdecydowanie najlepszy VPN do urządzeń z systemem Android i iOS. Obsługuje wszystkie telefony i tablety z Androidem oraz większość iPhone’ów i iPadów.

Podczas gdy wiele VPN ogranicza opcje protokołu mobilnego do IKEV2, ExpressVPN pozwala przełączać się między IKEV2, Lightway UDP i Lightway TCP. Przy takiej elastyczności możesz równoważyć szybkość i bezpieczeństwo w zależności od potrzeb. Możesz też pozwolić ExpressVPN automatycznie wybrać odpowiedni protokół tunelowania.

Podczas moich tekstów prędkości ExpressVPN na Androidzie i iOS były błyskawiczne, niezależnie od tego, czy korzystałem z sieci Wi-Fi, czy z LTE/4G. Na Androidzie ExpressVPN spowolnił moją prędkość sieci o około 14%, więc moje prędkości były wystarczająco szybkie do grania i torrentowania. Na iPhonie prędkości spadły o około 15%, więc nadal mogłem oglądać seriale na Netflix w jakości HD i przy minimalnym buforowaniu (ang. buffering).

Niezależnie od tego, czy korzystasz z ExpressVPN na Androidzie czy iOS, uzyskasz pełny dostęp do jego ponad 3000 serwerów w 94 krajach. Otrzymasz również eleganckie, intuicyjne aplikacje, które dają Ci pełną kontrolę nad ustawieniami VPN za pomocą kilku kliknięć. Możesz pobrać ExpressVPN na swoje urządzenia mobilne i samodzielnie wypróbować go bez ryzyka – ExpressVPN posiada 30-dniową gwarancję zwrotu pieniędzy. Jeśli nie będziesz w pełni zadowolony, możesz z łatwością odzyskać swoje pieniądze – bez podawania przyczyny rezygnacji.

Jak działają sieci VPN?

Skrót VPN oznacza wirtualną sieć prywatną, która zapewnia anonimowość i chroni użytkownika w Internecie. Po połączeniu z usługą VPN, wszystkie dane przesyłane są przez zabezpieczoną sieć serwerów operatora. Dane są poddawane szyfrowaniu, tak aby nikt – włączając w to dostawców usług internetowych, cyberprzestępców oraz organizacje rządowe – nie mógł śledzić aktywności użytkownika.

Sieć VPN przypisuje też użytkownikowi nowy adres IP (z ang. protokół internetowy). Adres IP zawiera dane na temat lokalizacji użytkownika i umożliwia różnym witrynom i usługom w Internecie ustalenie źródła danego połączenia. Jako że sieć VPN nadaje użytkownikowi nowy adres IP w oparciu o fizyczną lokalizację serwera, pozwala ona omijać blokady związane z cenzurą, zapory ogniowe i inne ograniczenia geograficzne.

Przykładowo, obecnie zamieszkuję w Wielkiej Brytanii, a chcąc obejrzeć film lub serial na amerykańskiej wersji Netflix, muszę jedynie połączyć się z serwerem VPN w Stanach. Dzięki sieci VPN mam dostęp nie tylko do amerykańskiej wersji Netflix, ale również wszystkich innych serwisów w tym i w innych krajach, jak np. Amazon Prime Video, Hulu, ESPN itd.

Wypróbuj ExpressVPN bez ryzyka!

Jak korzystać z sieci VPN?

Korzystanie z sieci VPN jest proste. Po dokonaniu wyboru operatora, wystarczy dokonać zakupu subskrypcji i pobrać aplikację sieci na swoim urządzeniu. Szczegółowy proces wygląda następująco:

  1. Pobierz i zainstaluj aplikację VPN. ExpressVPN to ogólnie najlepsza sieć VPN w 2023 roku ze względu na znakomitą szybkość połączeń i zaawansowane zabezpieczenia.
  2. Połącz się z serwerem.
  3. Zacznij surfować w Internecie. Teraz możesz już cieszyć się pełną anonimowością i prywatnością.

Wypróbuj ExpressVPN bez zobowiązań!

Ile kosztuje subskrypcja usługi VPN? Czy istnieją dobre i tanie sieci VPN?

Nie musisz wcale wydawać majątku, by móc korzystać z solidnej sieci VPN (zwłaszcza jeśli poszukasz kuponów i ofert promocyjnych!). Choć ceny subskrypcji mogą się różnić dość znacząco między poszczególnymi dostawcami, najkorzystniejszą ofertą jest zawsze długoterminowa subskrypcja. Koszt miesięcznej subskrypcji nierzadko spada wówczas do zaledwie parunastu złotych miesięcznie, co jest nieraz tańsze niż kubek kawy na mieście!

Warto też zwrócić uwagę, że każda sieć VPN na liście oferuje gwarancję zwrotu kosztów zakupu, w ramach której można ją przetestować bez zobowiązań.

Czy korzystanie z sieci VPN spowalnia połączenie z Internetem?

Sieci VPN mają lekką tendencję do obniżania szybkości połączenia internetowego, choć istnieje kilka sposobów, aby temu zaradzić). Wynika to z faktu, że połączenie jest przekierowywane przez serwer VPN i szyfrowane, przez co dociera ono do celu z pewnym opóźnieniem. Spadek szybkości może też był wywołany połączeniem z siecią więcej niż jednego urządzenia naraz.

Z tych względów warto zadbać, by wybierana przez nas sieć VPN była szybka, gdyż wówczas spadek szybkości połączeń nie będzie aż tak odczuwalny. ExpressVPN to zdecydowanie najszybsza sieć VPN na liście i korzystając z niej nigdy nie doświadczyłem spowolnień podczas przeglądania stron internetowych, streamowania lub pobierania plików z sieci torrent. Nawet po połączeniu z siecią 3 urządzeń (laptopa z systemem Windows, iPhone XS i iPada), spadek szybkości był prawie niezauważalny.

Aby przetestować szybkość połączeń na swoim urządzeniu, możesz wypróbować usługę ExpressVPN w ramach 30-dniowej gwarancji zwrotu kosztów zakupu. Zakup subskrypcji w ramach gwarancji jest całkowicie pozbawiony ryzyka, gdyż jeśli sieć nie spełni Twoich oczekiwań, możesz z łatwością odzyskać pieniądze.

Przetestuj ExpressVPN bez zobowiązań już dziś!

Czy sieci VPN są legalne?

Korzystanie z sieci VPN jest w zupełności legalne w większości krajów świata, w tym w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Australii i Kanadzie. Jednakże, w krajach stosujących cenzurą lub inwigilację użytkowników w Internecie, korzystanie z sieci VPN podlega ścisłym regulacjom prawnym. Lista takich państw obejmuje m.in.: Chiny, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Turcję, Irak, Białoruś, Iran i Rosję.

Dla przykładu, w Chinach legalne jest tylko stosowanie zatwierdzonych przez władze usług VPN, które rejestrują dane osobowe i aktywność użytkowników, przekazując je później organizacjom rządowym. Kolejnym dobrym przykładem są Zjednoczone Emiraty Arabskie, gdzie zabronione jest korzystanie z usług VPN w celu uzyskania dostępu do treści pochodzących z innych krajów (np. z amerykańskiej wersji Netflix). W przypadku konfliktu z prawem, użytkownikowi grozić może kara grzywny lub nawet więzienia, choć nie jest to częstym zjawiskiem wśród użytkowników sieci VPN w ZEA.

Aby zapewnić sobie pełne bezpieczeństwo, warto zapoznać się z lokalnymi przepisami dotyczącymi sieci VPN i używać usług VPN wyłącznie do dozwolonych prawnie celów.

Jak znaleźć sieć VPN bez dzienników połączeń?

ExpressVPN to zdecydowanie najlepsza sieć VPN z gwarantowaną polityką niegenerowania dzienników połączeń. Operator nie gromadzi i nie przechowuje danych sesji, czasu połączeń, transferu danych, historii odwiedzanych stron, adresów IP lub jakichkolwiek inny danych osobowych. Aby zapewnić sobie pełną anonimowość, możesz nawet utworzyć konto przy pomocy odrębnego adresu e-mail i opłacić subskrypcję przy użyciu kryptowalut.

Zapewnij sobie anonimowość dzięki ExpressVPN!

Czy można używać serwera proxy lub Tor zamiast sieci VPN?

Jeśli cenisz sobie własną prywatność w Internecie, zdecydowanie sugeruję skorzystać z sieci VPN lub używać Tor w połączeniu z siecią VPN). Zarówno Tor jak i serwery proxy przekierowują dane użytkownika przez pośredniczący serwer lub tzw. węzeł sieci. Mimo że rozwiązanie to ukrywa pierwotny adres IP użytkownika, ani Tor, ani serwery proxy nie szyfrują połączenia i nie chronią w pełni jego danych osobowych. Niektóre serwery proxy generują nawet dzienniki zawierające informacje o aktywności użytkowników.

Podczas korzystania z sieci VPN, adres IP użytkownika pozostaje bezpiecznie ukryty, a jego dane są zawsze szyfrowane. Najlepsze usługi VPN, takie jak ExpressVPN, stosują ścisłe, sprawdzone polityki niegenerowania dzienników sesji, co zapewnia, że historia aktywności i dane osobowe użytkownika nie są w żaden sposób monitorowane.

Zachowaj bezpieczeństwo w sieci dzięki ExpressVPN!

Chroń swoje urządzenie z najlepszym VPN w 2023 roku

Aby oszczędzić Twój czas i abyś nie musiał się frustrować, wraz z zespołem poddaliśmy rygorystycznym testom ponad 150 usług, aby znaleźć 10 najlepszych VPN w 2023 roku. Wszystkie powyższe VPN mają silne zabezpieczenia i prywatność, solidną sieć serwerów i dobre prędkości do przeglądania, streamingu, grania i nie tylko.

Ogólnie rzecz biorąc, ExpressVPN to najlepszy VPN ze względu na swoją potwierdzoną zdolność do zabezpieczenia ruchu online, omijania geo-blokad i działania nawet w krajach o dużej cenzurze, takich jak Chiny. Robi to wszystko, oferując przy tym jedne z najszybszych prędkości, jakie widziałem w VPN, a do tego posiada poddaną audytowi infrastrukturę serwerową, która utrzymuje prywatność użytkowników. Nie musisz wierzyć mi na słowo – możesz wypróbować ExpressVPN bez ryzyka, ponieważ posiada 30-dniową gwarancję zwrotu pieniędzy. Wierzę, że będziesz zadowolony z tej usługi, ale jeśli z jakiegokolwiek powodu tak nie będzie, to możesz uzyskać pełny pełny zwrot pieniędzy bez podawania przyczyny rezygnacji.

Podsumowanie – najlepsze sieci VPN w Polsce w 2023 roku

TOP wybór
ExpressVPN
$6.67 / miesiąc Zaoszczędź 49%
CyberGhost VPN
$2.19 / miesiąc Zaoszczędź 83%
Private Internet Access
$1.99 / miesiąc Zaoszczędź 83%
PrivateVPN
$2.08 / miesiąc Zaoszczędź 83%
IPVanish VPN
$3.45 / miesiąc Zaoszczędź 67%
Spodobał Ci się ten artykuł? Oceń go!
Był okropny Nie podobał mi się Był w porządku Był całkiem dobry! Był super!
5.00 Na podstawie głosów 3 użytkowników
Tytuł
Komentarz
Dziękujemy za Twoją opinię