Najlepszy VPN w 2024 roku: Ranking TOP VPN dla Polski

Kate Hawkins
Ostatnia aktualizacja została wykonana przez Kate Hawkins w dniu 26 Marca, 2024

Setki VPN twierdzą, że są najlepsze, ale nie wszystkie mogą być najszybsze, najbezpieczniejsze i najtańsze. Aby uzyskać rozstrzygający (i uczciwy) werdykt, wraz z zespołem poddaliśmy 157 VPN rygorystycznym testom i oceniliśmy je według następujących, kluczowych kryteriów:

  • zaawansowane funkcje bezpieczeństwa i prywatności danych,
  • duże prędkości w globalnej sieci serwerów,
  • dostęp do popularnych stron (takich jak Netflix i Disney+) oraz obsługa P2P,
  • dedykowane, łatwe w użyciu aplikacje na Windows, Mac, Android, iOS i nie tylko,
  • dobry stosunek jakości do ceny oraz obsługa klienta 24/7.

Ogólnie rzecz biorąc, ExpressVPN jest najlepszym VPN w 2024 roku, z najwyższym poziomem bezpieczeństwa i prywatności, dużymi prędkościami w swojej globalnej sieci i nie tylko. A dodatkowo możesz wypróbować ExpressVPN całkowicie bez ryzyka!

Wypróbuj ExpressVPN bez ryzyka!

Szybki przewodnik: najlepsze VPN w 2024 roku

  1. ExpressVPN – Najlepszy VPN w 2024 r. z doskonałymi prędkościami, zaawansowanymi funkcjami prywatności i bezpieczeństwa oraz ponad 3000 serwerów do streamingu i torrentowania. Możesz wypróbować ExpressVPN bez ryzyka już dziś!
  2. CyberGhost – VPN premium do szybkiego streamingu i bezpiecznego torrentowania dla użytkowników komputerów, ale aplikacje mobilne na Androida i iOS mają więcej ograniczeń.
  3. Private Internet Access – Najlepszy dla zaawansowanych użytkowników ze względu na konfigurowalne ustawienia sieci, prywatności i bezpieczeństwa, ale ma siedzibę w Stanach Zjednoczonych.
  4. NordVPN – Unikalne funkcje bezpieczeństwa oraz autorski protokół NordLynx zapewniają najwyższe bezpieczeństwo i największe prędkości, ale aplikacje nie są zbytnio intuicyjne dla początkujących użytkowników.
  5. Surfshark – Szczegółowy interfejs ułatwia wybór niezawodnego, bezpiecznego serwera, ale powoduje spowolnienia i wysoki ping przy połączeniach na dalekich dystansach.

Na liście znalazło się jeszcze 6 świetnych VPN! Przejdź tu, aby dowiedzieć się więcej.

Najlepszy VPN w 2024 roku: Ranking TOP VPN dla Polski

1. ExpressVPN – najlepsza sieć pod względem bezpieczeństwa i ochrony prywatności z szeregiem zaawansowanych zabezpieczeń

Szybki przegląd: wyniki testów ExpressVPN

Szybkość Doskonała – wysoka szybkość podczas streamowania, pobierania plików z sieci torrent i w grach sieciowych, w połączeniu z brakiem limitów transferu.
Zabezpieczenia Zaawansowane – szyfrowanie w standardzie AES 256 bitów, technologia Trusted Server, funkcja automatycznego wyłącznika, rozdzielne połączenia tunelowe i ochrona przed wyciekami adresu IP.
Ochrona prywatności Ścisła – siedziba firmy znajduje się na Brytyjskich Wyspach Dziewiczych, czyli poza terytorium koalicji 5/9/14 Eyes, a operator stosuje politykę niegenerowania plików dziennika sesji.
Dedykowane aplikacje Wszystkie wiodące typy urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Chromebook, Amazon Fire TV, Amazon Fire Stick, Kindle Fire, Nook i routery.
Odblokowywanie treści Wszystkie wiodące platformy streamingowe, takie jak Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, Max, Kodi, Sling TV, fuboTV, YouTube TV, DAZN, ESPN+, Showtime i inne.
Sieci torrent Obsługiwane – ponad 3000 serwerów na świecie przystosowanych do sieci P2P.
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi przez całą dobę na zgłoszenia wysyłane poprzez czat na żywo, formularz kontaktowy lub e-mail.
Maks. ilość połączeń 8
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 30 dni
Wady Brak automatycznego wyłącznika w aplikacji na systemy iOS.
Najkorzystniejsza oferta €6.71/miesiąc (subskrypcja: 15 miesięcy)

Aktualizacja 2024! ExpressVPN przez ograniczony czas obniża cenę do zaledwie €6.71 miesięcznie za plan roczny (zaoszczędzisz nawet 49%) i oferuje 3 miesiące za darmo! Oferta jest ograniczona czasowo, więc skorzystaj z niej zanim wygaśnie. Więcej informacji na temat oferty znajdziesz tutaj.

Sieć ExpressVPN jest znakomitym wyborem, jeśli interesuje nas jak najbezpieczniejsza sieć VPN, oferująca maksymalny poziom szyfrowania i ochrony prywatności. Usługa pozwala zachować pełną anonimowość podczas surfowania w Internecie, omijać wszelkie zapory ogniowe, blokady związane z cenzurą i inne ograniczenia w dostępie do treści. Express VPN jest także jedną z nielicznych usług VPN, które nadal działają w Chinach i pozwala skutecznie omijać ścisłe regulacje w dostępie do treści w Internecie.

ExpressVPN ma następujące funkcje bezpieczeństwa i prywatności:

  • Szyfrowanie AES-256 i klucz 4096-RSA, który konfiguruje i uwierzytelnia zaszyfrowany tunel.
  • Wyłącznik awaryjny (ang. kill switch), który automatycznie blokuje Twój Internet do czasu ponownego bezpiecznego połączenia się z serwerem.
  • Ochrona przed wyciekami – powstrzymuje wycieki IP, DNS i WebRTC, aby zabezpieczyć Twoje dane osobowe.
  • Technologia TrustedServer — serwery oparte na pamięci RAM, które automatycznie usuwają wszystkie dane przy każdym zaplanowanym ponownym uruchomieniu.
  • Polityka braku logów potwierdzona zewnętrznym audytem – co więcej, tureckie władze próbowały odzyskać dane użytkownika z ExpressVPN, przejmując fizyczne serwery, i niczego nie znalazły.

Zrzut ekranu przedstawiający, jak ExpressVPN pomyślnie przeszedł test szczelności IP, WebRTC i DNS podczas połączenia z serwerem w USA

ExpressVPN posiada wbudowaną ochronę przed wyciekami danych, która skutecznie maskuje adres IP użytkownika

Podoba mi się, że wszystkie z ponad 3000 serwerów ExpressVPN obsługują torrentowanie i streaming, a moje prędkości były duże, niezależnie od tego, z którego serwera ExpressVPN korzystałem. Przeprowadziłem testy prędkości na wielu serwerach w USA, Wielkiej Brytanii, Niemczech i Australii. Prędkości pobierania były stale wysokie, a spadki wynosiły zaledwie 16%-25% w stosunku do prędkości bazowych we wszystkich lokalizacjach.

Przykłady testu prędkości Express VPN na globalnych serwerach
Prędkości ExpressVPN zawsze były duże na wszystkich serwerach

Nie miałam żadnych problemów z torrentowaniem dużych plików, graniem w gry online ani streamingiem seriali i filmów w jakości UHD. Na wielu różnych serwerach ExpressVPN może z łatwością uzyskać dostęp do:

Netflix (USA, Wielka Brytania, Japonia i nie tylko) Disney+ Hulu Amazon Prime Video Max BBC iPlayer
CBS All Access Hotstar Showtime DAZN ESPN Paramount+
Peacock Discovery+ fuboTV Sling TV YouTube TV …i nie tylko!

Nie możesz zainstalować ExpressVPN na wszystkich urządzeniach bezpośrednio, ale możesz użyć funkcji MediaStreamer od ExpressVPN. To usługa DNS, która pozwala VPN działać na prawie wszystkich urządzeniach, na których można wprowadzić ustawienia sieciowe ręcznie. Konfiguracja okazała się bardzo prosta, gdy testowałem ją na moim PS4 i mogłem z powodzeniem oglądać Netflix bez żadnych problemów.

Pod względem użyteczności ExpressVPN jest idealny zarówno dla początkujących, jak i dla zaawansowanych użytkowników VPN. Ma prosty, łatwy w nawigacji interfejs i identyczne natywne aplikacje w języku polskim dla wielu platform. Instalacja i konfiguracja trwały niecałą minutę, więc mogłem połączyć się niemal natychmiast. Co więcej, rozszerzenia przeglądarki ExpressVPN dają Ci pełną kontrolę nad aplikacją VPN z poziomu przeglądarki – żadna inna aplikacja VPN nie oferuje takiej funkcjonalności.

Ceny planów ExpressVPN rozpoczynają się €6.71 miesięcznie (subskrypcja: 15 miesięcy). Możesz użyć standardowych opcji płatności, takich jak karty debetowe i kredytowe lub PayPal, ale jeśli wolisz opcję anonimową, to możesz również wybrać Bitcoin.

Wszystkie plany objęte są 30-dniową gwarancją zwrotu pieniędzy, więc możesz wypróbować ExpressVPN bez ryzyka. To polityka zwrotów „bez podawania przyczyny”, więc nie musisz podawać powodu rezygnacji, jeśli zmienisz zdanie. Sam to sprawdziłem i odzyskanie pieniędzy było proste. Nikt nie naciskał, abym został, a moja prośba została rozpatrzona natychmiast – otrzymałem pełny zwrot pieniędzy w ciągu 5 dni.

Pełne wyniki testów znajdziesz w recenzji ExpressVPN, która zawiera też szczegółową analizę szybkości, zabezpieczeń, komfortu użytkowania i innych parametrów sieci.

2. CyberGhost – najlepszy wybór do szybkiego streamowania i bezpiecznego pobierania plików z sieci torrent na wyspecjalizowanych serwerach

Szybki przegląd: wyniki testów CyberGhost

Szybkość Dobra – zoptymalizowane serwery oferują możliwość streamowania w UHD i szybkiego pobierania plików z sieci torrent.
Zabezpieczenia Zaawansowane – szyfrowanie w standardzie AES 256 bitów, funkcja automatycznego wyłącznika, ochrona przed wyciekami danych i wbudowana blokada reklam.
Ochrona prywatności Ścisła – siedziba firmy znajduje się w Rumunii (poza terytorium koalicji 5/9/14 Eyes), a operator stosuje politykę niegenerowania plików dziennika sesji.
Dedykowane aplikacje Wszystkie wiodące typy urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Android TV, Amazon Fire TV i Amazon Fire Stick.
Odblokowywanie treści Wszystkie wiodące platformy streamingowe, takie jak Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, Max, Kodi, Sling TV, fuboTV, YouTube TV, Showtime i inne.
Sieci torrent Obsługiwane – zoptymalizowane serwery do bezpiecznego korzystania z sieci P2P.
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi przez całą dobę na zgłoszenia wysyłane poprzez czat na żywo, formularz kontaktowy lub e-mail.
Maks. ilość połączeń 7
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 45 dni
Wady Aplikacja w wersji iOS nie posiada funkcji blokady reklam i rozdzielnego tunelowania.
Brak dostępu do zoptymalizowanych serwerów P2P w aplikacjach na iOS i Android.
Najkorzystniejsza oferta €2.03/miesiąc (subskrypcja na 2 lata + 4 miesiące za darmo)

Aktualizacja 2024! Możesz rozpocząć subskrypcję CyberGhost za zaledwie €2.03 miesięcznie i zyskać dodatkowo 4 mies. w ramach planu 2-letniego (oszczędź do 83%)! Oferta jest ograniczona czasowa, więc skorzystaj z niej, zanim wygaśnie! Więcej informacji na temat oferty znajdziesz tutaj.

Sieć CyberGhost umożliwia łatwe streamowanie i pobieranie plików z sieci torrent dzięki bogatemu zasobowi zoptymalizowanych serwerów. Wszystkie zoptymalizowane serwery operatora zostały automatycznie skonfigurowane w celu uzyskania najlepszej możliwej wydajności i szybkości połączeń, co eliminuje konieczność dostosowywania ustawień przez użytkownika.

Przystosowane do streamowania serwery CyberGhost znaleźć można w zakładce „Do streamowania” w aplikacji. Każdy dostępny serwer został zoptymalizowany pod kątem określonego serwisu streamingowego, co gwarantuje niezawodność działania za każdym razem. Osobiście uważam, że jest to bardzo przydatna funkcja, gdyż zdarzało mi się często testować sieci VPN, w których musiałem łączyć się z szeregiem serwerów, by w końcu znaleźć taki, który działał poprawnie. Sieć CyberGhost zdołała w całości wyeliminować to utrudnienie, wyświetlając jedynie działające serwery dla każdej platformy.

Zrzut ekranu zoptymalizowanych serwerów CyberGhost VPN, które odblokowują platformy streamingowe, takie jak Netflix, Sling TV i Amazon Prime

CyberGhost ułatwia wybór odpowiedniego serwera dla danego serwisu streamingowego

Skuteczność tego rozwiązania udało mi się potwierdzić w czasie testów serwerów zoptymalizowanych dla amerykańskiej wersji Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer oraz Max. Za każdym razem udało mi się nawiązać połączenie ze średnią szybkością w zakresie od 28 do 30 Mb/s i niemal natychmiast rozpocząć streamowanie w rozdzielczości UHD.

Sieć CyberGhost umożliwiła mi łatwy dostęp do amerykańskiej wersji Netflix z mojej lokalizacji w Wielkiej Brytanii

Lista serwisów, dla których udostępniane są zoptymalizowane serwery, obejmuje: brytyjską i japońską wersję Netflix, YouTube TV, NBC, ESPN+, Sling TV i Crunchyroll, jak również mniej znane serwisy, jak np. Yle.

Serwery zoptymalizowane do sieci torrent działają na podobnej zasadzie. Klikając zakładkę „Do torrentów” (lub „Do pobierania” w aplikacjach na Mac i iOS), mogłem wyświetlić listę serwerów obsługujących transfer plików w sieciach P2P i Bittorrent. Zacząłem od wyboru serwera w Belgii, gdyż znajduje się on najbliżej mojej lokalizacji, a do tego w danym momencie nie był znacząco obciążony i nie korzystało z niego zbyt wielu użytkowników. Wszystkie te czynniki przekładają się na wyższą szybkość połączenia, czego najlepszym dowodem było pobranie pliku o rozmiarze 2 GB w niespełna 9 minut.

Zrzut ekranu serwerów CyberGhost VPN zoptymalizowanych do pobierania i torrentowania

Najszybsze serwery odznaczają się niskim procentowym obciążeniem, małą liczbą użytkowników i niewielką odległością od naszej fizycznej lokalizacji

Jeśli chodzi jednak o pobieranie plików z sieci torrent, szybkość połączeń nie jest zawsze najważniejsza. Jeszcze bardziej kluczową rolę odgrywa bezpieczeństwo i poziom ochrony prywatności, zwłaszcza dla osób zamieszkujących w krajach, gdzie dostęp do sieci P2P jest ograniczony lub wręcz zabroniony. CyberGhost wypada zaskakująco dobrze również w tym zakresie. Aktywność użytkownika w Internecie jest chroniona dzięki ścisłej polityce niegenerowania plików dziennika sesji i szyfrowaniu w standardzie AES 256 bitów. Jest to najsilniejszy standard szyfrowania dostępny obecnie na rynku, z którego korzystają m.in. organizacje rządowe na całym świecie. W aplikacji CyberGhost dostępne są także opcje pozwalające skonfigurować blokowanie reklam, modułów śledzących i złośliwego oprogramowania, co jest szczególnie przydatne podczas przeglądania witryn z torrentami.

CyberGhost ma również następujące zaawansowane funkcje bezpieczeństwa i prywatności:

  • Szyfrowanie AES-256 bit – zabezpiecza wszystkie dane w zaszyfrowanym tunelu, zapewniając najlepszą ochronę przez cały czas.
  • Wyłącznik awaryjny (ang. kill switch) — jest dostępny we wszystkich aplikacjach na wypadek przerwania połączenia VPN.
  • Ścisła polityka zerowych logów — została poddana niezależnemu audytowi w celu potwierdzenia, że CyberGhost nigdy nie rejestruje ani nie przechowuje Twoich danych.
  • Ultra-prywatne serwery „NoSpy” — zlokalizowane w Rumunii, która nie ma żadnych przepisów dotyczących nadzoru elektronicznego.
  • Bezpieczne protokoły — w tym WireGuard, OpenVPN i IKEv2.

Dodatkowo, CyberGhost posiada też funkcję automatycznego wyłącznika, która zapobiega ujawnieniu adresu IP i danych osobowych użytkownika na wypadek utraty stabilności połączenia z siecią VPN. Jeśli chodzi o drobne mankamenty usługi, to miło byłoby zobaczyć więcej unikalnych funkcji wspomagających korzystanie z sieci torrent. Przykładowo, ExpressVPN umożliwią pobieranie torrentów w aplikacjach na iOS i Android, podczas gdy CyberGhost usunął dostęp do serwerów zoptymalizowanych pod kątem sieci torrent ze swoich aplikacji mobilnych.

Usługę CyberGhost mogę śmiało polecić użytkownikom komputerów Windows, Mac lub Linux, przede wszystkim ze względu na znakomitą wydajność jej aplikacji na te systemy w zakresie streamowania i pobierania plików z sieci torrent. Subskrypcja sieci jest dostępna w atrakcyjnej cenie €2.03/miesiąc (subskrypcja na 2 lata + 4 miesiące za darmo), a na tej ukrytej stronie promocyjnej znaleźć można jeszcze korzystniejsze oferty! Jeżeli nie jesteś do końca przekonany do zakupu długoterminowej subskrypcji, możesz przetestować wszystkie funkcje CyberGhost bez ryzyka w ramach 45-dniowej gwarancji zwrotu kosztów zakupu. W przypadku gdy sieć nie spełni Twoich oczekiwań lub po prostu uznasz, że nie chcesz z niej dłużej korzystać, możesz zwrócić się do działu obsługi operatora o pełen zwrot środków bez dodatkowych wyjaśnień.

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji przed podjęciem ostatecznej decyzji, przeczytaj pełną recenzję CyberGhost, by poznać szczegółową ocenę szybkości, ochrony prywatności, bezpieczeństwa i dodatkowych funkcji sieci.

3. Private Internet Access (PIA) – najlepszy wybór dla zaawansowanych użytkowników ze względu na możliwość dostosowania poziomu zabezpieczeń

Szybki przegląd: wyniki testów PIA

Szybkość Średnia – szybkość połączeń waha się odczuwalnie w zależności od lokalizacji serwera.
Zabezpieczenia Zaawansowane – wojskowy poziom szyfrowania, funkcja automatycznego wyłącznika, blokada reklam, modułów śledzących i złośliwego oprogramowania.
Ochrona prywatności Ścisła – Polityka braku logów (no-logs policy) potwierdzona audytem Deloitte.
Dedykowane aplikacje Większość wiodących typów urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac i Linux.
Odblokowywanie treści Wszystkie wiodące platformy streamingowe, takie jak Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, Max, BBC iPlayer, Sling TV, fuboTV, CBS All Access i inne.
Sieci torrent Obsługiwane – całe zaplecze ponad 35000 serwerów sieci obsługuje komunikację P2P.
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi przez całą dobę na zgłoszenia wysyłane poprzez czat na żywo, formularz kontaktowy lub e-mail.
Maks. ilość połączeń Bez limitu
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 30 dni
Wady Nie każdy serwer pozwala odblokować amerykańską wersję Netflix i Hulu.
Brak blokady reklam i protokołu OpenVPN w aplikacji na iOS.
Najkorzystniejsza oferta 1.99 €/miesiąc (subskrypcja na 2 lata + 2 miesiące za darmo)
Aktualizacja 2024! Możesz rozpocząć subskrypcję PIA za zaledwie €1.99 miesięcznie i zyskać dodatkowo 2 mies. w ramach planu 2-letniego (oszczędź do 81%)! Oferta jest ograniczona czasowa, więc skorzystaj z niej, zanim wygaśnie. Więcej informacji na temat oferty znajdziesz tutaj.

Sieć Private Internet Access (PIA) oferuje zaawansowaną ochronę prywatności i zabezpieczenia, które można dostosować do własnych potrzeb w ustawieniach aplikacji operatora na systemy Android, iOS, Windows i Mac.

PIA posiada następujące funkcje, aby zapewnić najwyższy poziom bezpieczeństwa i prywatności:

  • Serwery proxy SOCKS5 i Shadowsocks — dostępne za pośrednictwem połączenia MultiHop do zaciemnienia Twojego połączenia; pomagają uniknąć ograniczeń sieciowych.
  • Ochrona przed wyciekiem danych — chroni Twoją aktywność przed wścibskimi oczami, powstrzymując przypadkowe wycieki DNS i IP.
  • Wyłącznik awaryjny — automatycznie odcina dostęp do Internetu, aby zapewnić prywatność danych w przypadku przerwania połączenia.
  • Ścisła polityka braku logów (ang. no-logs policy) — poddana niezależnemu audytowi, by potwierdzić zapewnienia PIA, że nie przechowuje żadnych logów ani danych.

Przykładowo, jedną z dostępnych opcji jest możliwość wyboru standardu szyfrowania danych pomiędzy AES-128, AES-256 lub brakiem szyfrowania (dane logowania użytkownika będą nadal szyfrowane, a jego adres IP pozostanie ukryty). Ze swojej strony polecam wybór szyfrowania AES 256 bitów, gdyż jest on praktycznie niemożliwy do złamania, choć wciąż doceniam możliwość zwiększenia szybkości połączeń za cenę słabszego poziomu szyfrowania. Jeszcze rzadziej spotykaną możliwością jest dostosowanie szyfrowania wykorzystywanego przy tworzeniu bezpiecznego połączenia z samą siecią PIA. Aplikacja udostępnia 6 opcji do wyboru, wśród których znajdziemy RSA i ECC.

Zrzut ekranu z Private Internet Access VPN i jego aplikacji dla komputerów Mac z opcjami dostosowywania karty Połączenie

Dedykowane aplikacje PIA oferują możliwość dostosowania ustawień w zakresie, jakiego nie widziałem w żadnej innej sieci VPN

Jeśli jednak naszym największym priorytetem jest ochrona prywatności, nie sposób nie wspomnieć o tym, że siedziba PIA znajduje się w Stanach Zjednoczonych – kraju założycielskim koalicji 5 Eyes zajmującej się gromadzeniem danych w Internecie. Choć z początku uznałem to za sygnał ostrzegawczy, szybko przekonałem się, że polityka niegenerowania dzienników sesji PIA została naocznie sprawdzona (w podobny sposób jak w przypadku ExpressVPN).

Rosyjski rząd przechwycił w przeszłości serwery PIA w kraju, ale nie zdołał pozyskać z nich żadnych danych użytkowników, co pozwala wierzyć, że operator rzeczywiście unika ich gromadzenia. Co więcej, krótko po wspomnianych wydarzeniach, Rosyjski rząd wydał nową ustawę nakładającą na działających w kraju operatorów sieci VPN obowiązek przechowywania dzienników połączeń. W bezpośredniej konsekwencji sieć PIA zakończyła w całości swoją działalność na terenie Rosji, co stanowi najlepszy dowód rzetelności firmy, jeśli chodzi o ochronę danych użytkowników.

Na szczęście niezawodność polityki braku logów PIA została potwierdzona przez niezależny podmiot. VPN przeszedł ostatnio audyt wykonany przez Deloitte, jedną z czterech firm z tzw. Wielkiej Czwórki, które zajmują się weryfikacją polityk, takich jak ta stosowana przez PIA. Firma Deloitte wystawiła PIA świetną ocenę, potwierdzając ważność polityki braku logów (no-logs policy) stosowanej przez VPN oraz to, że nie gromadzi żadnych logów.

Zrzut ekranu strony internetowej Private Internet Access VPN z postem na blogu opisującym powód wycofania PIA z Rosji

Sieć PIA wydała oświadczenie dotyczące swojej decyzji o zakończeniu działalności w Rosji

Zaangażowanie, z jakim operator PIA podchodzi do ochrony prywatności, czyni usługę znakomitym wyborem do anonimowego surfowania w Internecie (podobnie jak w przypadku Tor) i korzystania z sieci torrent. Każdy serwer PIA umożliwia udostępnianie i pobieranie plików z sieci P2P oraz BitTorrent, co jest szczególnie wygodne, gdyż eliminuje konieczność korzystania tylko z wyznaczonych serwerów.

Niestety w kwestii streamowania PIA pozostaje nieco w tyle za konkurencją. Wczytywanie treści na Hulu było niezwykle powolne i jedynie serwery West, Florida, New York City i Washington DC pozwoliły mi się w ogóle połączyć z serwisem. Podobne problemy napotkałem przy próbie odblokowania amerykańskiej wersji Netflix, gdyż dostęp do platformy zapewniały tylko serwery Chicago, East, New York City i Washington DC. Szybkość połączeń również nie była w pełni zadowalająca i musiałem czekać kilka minut, aby móc streamować w rozdzielczości UHD.

Screenshot of PIA streaming Stranger Things on Netflix
PIA to zdecydowanie nie najlepsza sieć VPN do oglądania amerykańskiego Netflixa, ale umożliwia za to dostęp do wersji serwisu z 5 innych krajów (w tym z Wielkiej Brytanii i Kanady)

Z drugiej strony, z pomocą PIA udało mi się uzyskać dostęp do brytyjskiej, kanadyjskiej, australijskiej, francuskiej i japońskiej wersji Netflix. Mogłem też streamować treści z Disney+ (na wszystkich amerykańskich serwerach), Amazon Prime Video (na wszystkich serwerach w Stanach i Wielkiej Brytanii) oraz BBC iPlayer (na wszystkich brytyjskich serwerach). We wszystkich tych przypadkach szybkość połączeń była wystarczająco wysoka, umożliwiając streamowanie w rozdzielczości UHD po zaledwie paru sekundach buforowania.

Jeśli szukasz zatem wysokiej klasy usługi VPN, która zapewnia pełną kontrolę nad ustawieniami prywatności i zabezpieczeń, PIA stanowi znakomity wybór. Na początek sugerowałbym wypróbować PIA w ramach 30-dniowej gwarancji zwrotu kosztów zakupu. W przypadku anulowania subskrypcji przed upływem 30 dni, możesz uzyskać pełen zwrot środków. Pamiętaj też, by sprawdzić aktualne kupony promocyjne, gdyż czasami z ich pomocą można nawet zakupić subskrypcję z 76% zniżką.

Jeżeli wciąż nie masz pewności, czy sieć spełnia Twoje oczekiwania, zapoznaj się z pełną recenzją PIA, która zawiera szczegółowe wyniki testów i wiele dodatkowych informacji.

4. NordVPN – Unikalne funkcje zapewniają największe bezpieczeństwo i dostępność sieci

Quick Look: NordVPN Results

Prędkość Wysoka — Imponujące prędkości przy lokalnych i długodystansowych połączeniach
Bezpieczeństwo Zaawansowane — Szyfrowanie AES-256, wyłącznik awaryjny, ochrona Threat Protection i ochrona przed wyciekami
Serwery Duży wybór — Sieć ponad 6.300 serwerów w 110 krajach
Prywatność Surowa — Lokalizacja w Panamie (poza Sojuszem 5/9/14 Oczu – ang. 5/9/14 Eyes) z poddaną audytowi polityką braku logów (ang. no-logs policy)
Natywne aplikacje na: Wszystkie główne urządzenia — Android, iPhone, Windows, Mac, Linux i routery
Potwierdzona możliwość odblokowywania: Wszystkie główne platformy streamingowe — Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, Max i nie tylko
Torrentowanie Obsługiwane — Dedykowane serwery P2P umożliwiają torrentowanie
Obsługa klienta Szybka odpowiedź 24/7 przez czat na żywo i e-mail
Połączenia urządzeń 10
Gwarancja zwrotu pieniędzy 30 dni
Niewielkie wady Bardzo mało zaciemnionych serwerów
Gotowość do udostępnienia danych osobowych umożliwiających identyfikację użytkownika, jeśli jest to wymagane przez prawo
Najlepsza cena €3.09/mies. (subskrypcja na 2 lata + 3 miesiące za darmo)

Unikalne funkcje NordVPN zwiększają Twoje bezpieczeństwo online i dostępność sieci. Wśród nich znajdują się:

  • Threat Protection — zaawansowana ochrona przed złośliwym oprogramowaniem oraz blokowanie reklam i trackerów; chroni Twoje urządzenia, nawet wtedy, gdy VPN nie jest podłączony.
  • Meshnet — pozwala Ci uzyskać dostęp do Twoich urządzeń lub sieci domowej, gdy jesteś za granicą, poprzez utworzenie bezpiecznego, zaszyfrowanego tunelu między urządzeniami — możesz np. podczas podróżowania połączyć się ze swoim domowym komputerem za pomocą smartfona, aby oglądać treści na swoich kontach lokalnych, udostępniać pliki, grać w gry lub pracować zdalnie.
  • Monitorowanie dark webu (Dark Web Monitor) — wysyła Ci alerty i prosi o zmiany zabezpieczeń, jeśli Twoje dane osobowe zostaną ujawnione online; sprawdza adresy e-mail, hasła, dane kontaktowe i nie tylko.

Funkcje te są dostępne we wszystkich subskrypcjach NordVPN i są łatwe w konfiguracji. Ochrona przed zagrożeniami (Threat Protection) i monitorowanie dark webu trzeba po prostu włączyć, a Meshnet potrzebował mniej niż 5 minut, aby połączyć różne urządzenia i utworzyć moją osobistą sieć.

Aby jeszcze bardziej zwiększyć Twoje bezpieczeństwo i prywatność online, NordVPN zapewnia następujące funkcje połączeń z serwerem:

  • Szyfrowanie AES-256 — wszystkie serwery są chronione przez szyfrowanie klasy wojskowej, aby zapewnić Twoim danym bezpieczeństwo i anonimowość.
  • Wyłącznik awaryjny (ang. kill switch) — blokuje dostęp do Internetu, aby zapobiegać niechronionym połączeniom, które mogłyby narazić Twoje dane.
  • Automatyczne łączenie — wykrywa, kiedy korzystasz z niezabezpieczonej sieci i łączy się z serwerem w celu utrzymania bezpieczeństwa.
  • Zweryfikowana polityka zerowych logów — niezależnie potwierdzono, że NordVPN nie rejestruje ani nie przechowuje Twoich danych.

Byłam pod wrażeniem wyboru protokołów w NordVPN, wśród których znajduje się m. in. autorski protokół NordLynx. NordLynx używa szablonu WireGuard oraz systemu podwójnego NAT (Network Address Translation), aby uzyskać najwyższe prędkości i bezpieczeństwo.

Kiedy korzystałam z NordLynx, moje prędkości z NordVPN były niezmiennie duże w całej globalnej sieci serwerów tego VPN. Podczas testów moje prędkości spadły średnio o zaledwie 20%, nawet kiedy korzystałam z połączeń na dużych dystansach. Mogłam dzięki temu z łatwością pobierać torrenty, grać w gry online, przeglądać sieć oraz oglądać treści w jakości UHD w następujących serwisach:

Netflix  Amazon Prime Video Disney+ Hulu BBC iPlayer
Showtime ESPN DAZN Max …i nie tylko!

Zobaczysz, że NordVPN ma również zoptymalizowane serwery do torrentowania, Onion Over VPN i połączeń multi-hop. Okazało się, że dzięki temu z łatwością mogłam wybrać serwer odpowiedni do moich działań w Internecie.

Poczułam jednak rozczarowanie, gdy odkryłam, że NordVPN ma w swojej sieci bardzo niewiele zaciemnionych serwerów. Jest to funkcja premium, która w innych VPN jest standardem na wszystkich połączeniach z serwerem, co ułatwia uniknięcie wykrycia proxy, które blokuje dostęp do stron internetowych i usług. Przy tak ograniczonej liczbie nie zawsze będziesz mógł połączyć się z zaciemnionym serwerem.

Na szczęście NordVPN jest opcją w rozsądnej cenie (ceny planów zaczynają się od €3.09 miesięcznie) i wszystkie plany są objęte 30-dniową gwarancją zwrotu pieniędzy. Jeśli się rozmyślisz, to możesz poprosić o zwrot pieniędzy za pośrednictwem czatu na żywo 24/7. Ja tak zrobiłam i pieniądze wróciły do mnie w ciągu 7 dni.

5. Surfshark – budżetowy VPN z mnóstwem funkcji, idealny do precyzyjnego dostosowania połączenia

Quick Look: Surfshark Results

Prędkość Przeciętna — Szybkie globalne prędkości, ale niespodziewanie wysoki ping
Bezpieczeństwo Zaawansowane — szyfrowanie AES-256, wyłącznik awaryjny, ochrona przed wyciekami i nie tylko
Serwery Dobre — Sieć ponad 3200 serwerów w 100 krajach
Prywatność Surowa — Lokalizacja w Holandii (część Sojuszu 9 Oczu – ang. 9 Eyes Alliance) z poddaną audytowi polityką zerowych logów
Natywne aplikacje na: Wszystkie główne urządzenia — Android, iPhone, Windows, Mac, Linux i routery
Potwierdzona możliwość odblokowania: Wszystkie główne platformy streamingowe — Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, Max i nie tylko
Torrentowanie Obsługiwane — Zoptymalizowane połączenia P2P w lokalizacjach przyjaznych torrentowaniu
Obsługa klienta Szybka odpowiedź 24/7 przez czat na żywo 24/7 i e-mail
Połączenia urządzeń Bez limitu
Gwarancja zwrotu pieniędzy 30 dni
Niewielkie wady Siedziba w lokalizacji Sojuszu 9 Oczu
Krótkoterminowe plany są drogie
Najlepsza cena €2.29/mies. (subskrypcja na 2 lata + 2 miesiące za darmo)

Aplikacje Surfshark mają wiele konfigurowalnych funkcji, co jest idealne do precyzyjnego dostrajania połączeń. Funkcje te obejmują spersonalizowane połączenia multi-hop, zmienny adres IP, dzielone tunelowanie i konfigurowalne automatyczne łączenie. Skonfigurowanie Surfshark pod kątem moich potrzeb daje mi poczucie, że moje połączenie VPN jest dostosowane do moich działań w Internecie.

Co więcej, Surfshark jest tanią opcją, zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę jego bogaty zestaw funkcji. Możesz wykupić subskrypcję VPN za jedyne €2.29 miesięcznie w ramach planu długoterminowego (subskrypcja na 2 lata + 2 miesiące za darmo), oszczędzając aż 85% w porównaniu ze zwykłymi cenami tego VPN.

Mając na względzie początkujących użytkowników, aplikacje Surfshark jasno opisują, do czego służy każda z funkcji, a większość z nich można włączać i wyłączać jednym kliknięciem. Dzięki temu konfiguracja aplikacji jest prosta, a utworzenie spersonalizowanego połączenia zajmuje tylko kilka minut.

Oprócz wysokiego poziomu dostosowywania Surfshark gwarantuje, że Twoje połączenia są zawsze bezpieczne i prywatne dzięki następującym wysokiej jakości funkcjom:

  • Szyfrowanie AES-256 — chroni Twoje dane i aktywność online za pomocą zabezpieczeń klasy wojskowej na wszystkich połączeniach z serwerem.
  • Ochrona przed wyciekami — powstrzymuje przypadkowe wycieki DNS, IP i WebRTC przed ujawnieniem Twojej prawdziwej lokalizacji i danych osobowych.
  • CleanWeb — blokuje reklamom, trackerom i złośliwym witrynom gromadzenie informacji o Twoim ruchu online lub zainfekowanie Twoich urządzeń złośliwym oprogramowaniem.
  • Zweryfikowana polityka zerowych logów — potwierdza oświadczenie Surfshark, że Twoje dane nigdy nie są rejestrowane ani przechowywane, gdy jesteś połączony z siecią serwerów tego VPN.

Z radością okryłam, że Surfshark obsługuje szybkie i bezpieczne protokoły połączeń, w tym WireGuard, OpenVPN i IKEv2 dla urządzeń mobilnych. Wszystkie te protokoły zostały stworzone w celu zapewnienia płynnych połączeń bez opóźnień, które chronią Twoje dane. W trakcie testów okazało się, że najbardziej niezawodne i najszybsze połączenia zapewnił WireGuard.

Korzystanie z WireGuard sprawiło, że moje prędkości z Surfshark były niezmiennie wysokie w całej globalnej sieci. Surfshark zmniejszył prędkość mojego połączenia średnio o zaledwie 20%, czyniąc je wystarczająco szybkim do szybkiego torrentowania, streamingu w jakości UHD i bezpiecznego przeglądania na wszystkich serwerach. Nie doświadczyłam żadnego spowolnienia w wyniku przeciążenia, a moje połączenie pozostawało stabilne.

Dzięki niezawodnie szybkim prędkościom Surfshark to solidny wybór do korzystania z ulubionych usług streamingowych podczas podróży. W trakcie testów Surfshark mógł z łatwością połączyć się z następującymi usługami:

Netflix Disney+  Amazon Prime Video Hulu BBC iPlayer
Showtime ESPN DAZN Max …i nie tylko!

Jedyny problem z Surfshark polega na tym, że na niektórych serwerach ping jest niespodziewanie wysoki. Od czasu do czasu mój ping wzrastał o ponad 300%, co niemal uniemożliwiało granie w gry online czy wideoczatowanie z przyjaciółmi i rodziną. Zalecam korzystanie jedynie z lokalnych serwerów Surfshark do gier i rozmów wideo, ponieważ ich ping jest na ogół niższy.

Wszystkie plany Surfshark są objęte 30-dniową gwarancją zwrotu pieniędzy, dzięki czemu można z łatwością i bez ryzyka przetestować ten VPN. Jeśli nie będziesz w pełni zadowolony, po prostu skontaktuj się w ciągu 30 dni z obsługą klienta w sprawie zwrotu pieniędzy. Poprosiłam o zwrot, korzystając z czatu na żywo 24/7 i otrzymałam pełny zwrot w ciągu 7 dni.

6. PrivateVPN – prosta sieć VPN z solidnymi serwerami pozwalającymi odblokować międzynarodowe treści (nawet w Chinach)

Szybki przegląd: wyniki testów PrivateVPN

Szybkość Dobra – możliwość płynnego surfowania w Internecie, streamowania i pobierania plików z sieci torrent.
Zabezpieczenia Zaawansowane – wojskowy poziom szyfrowania, funkcja automatycznego wyłącznika i ochrona przed wyciekami danych.
Ochrona prywatności Ścisła – siedziba firmy znajduje się w Szwecji (w obrębie jurysdykcji koalicji 5/9/14 Eyes), lecz operator stosuje politykę niegenerowania plików dziennika sesji.
Dedykowane aplikacje Wszystkie wiodące typy urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Amazon Fire Stick, Amazon Fire TV i Android TV.
Odblokowywanie treści Wszystkie wiodące platformy streamingowe, takie jak Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, Max, Sling TV, CBS All Access i inne.
Sieci torrent Obsługiwane – wszystkie serwery operatora są kompatybilne z sieciami P2P.
Obsługa klienta Długi czas oczekiwania na odpowiedź przy zgłoszeniach przez czat na żywo, formularz kontaktowy lub e-mail.
Maks. ilość połączeń 10
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 30 dni
Wady Brak funkcji automatycznego wyłącznika na iOS.
Brak rozszerzeń do przeglądarek internetowych.
Funkcja czatu na żywo nie jest zawsze dostępna.
Najkorzystniejsza oferta €2.08/miesiąc (subskrypcja: 36 miesięcy)

PrivateVPN to solidna sieć VPN, mimo że z początku podchodziłem bardzo sceptycznie do jej wąskiego zaplecza zaledwie około 200 serwerów. Sieci VPN z tak małą liczbą dostępnych serwerów często borykają się z przeciążeniami (skutkującymi spadkiem szybkości) i brakiem możliwości odblokowania niedostępnych w poszczególnych krajach witryn. Jednakże, po dokładnym przetestowaniu oferty PrivateVPN muszę przyznać, że moje obawy nie były uzasadnione.

Operator sieci udostępnia ponad 7000 unikalnych adresów IP, przez co nie trzeba obawiać się spowolnień lub przeładowania serwerów. Choć większa liczba serwerów w sieci byłaby niewątpliwie mile widziana, w trakcie testów nie doświadczyłem żadnych problemów z nawiązywaniem połączeń i ich szybkością. Prawdę mówiąc, byłem nawet pozytywnie zaskoczony ogólną wydajnością sieci, między innymi ze względu na to, że serwery w Toronto i Hongkongu działały bez zarzutu w Chinach.

Serwery PrivateVPN pozwalają też odblokować dostęp do wersji Netflix z 19 krajów, co stanowi najlepszy wynik spośród wszystkich usług VPN, które testowałem. Obejmuje to m.in.: amerykańską, brytyjską, kanadyjską, australijską, francuską, brazylijską i szwedzką wersję platformy. Sieć pozwoliła mi obejrzeć serial Stranger Things w rozdzielczości UHD, wczytując każdy odcinek w 3 sekundy lub mniej.

Zoptymalizowane serwery PrivateVPN pozwalają ominąć blokady dostępu w serwisie Netflix

Aplikacja operatora zawiera pełną listę odblokowywanych przez sieć serwisów streamingowych, dostępną po kliknięciu odnośnika „Wybierz lokalizację”. Znajdziemy na niej popularne platformy, takie jak Hulu i Max, jak również mniej znane alternatywy, jak np. Yle i SonyLIV.

Zrzut ekranu aplikacji PrivateVPN dla komputerów Mac pokazujący listę zoptymalizowanych serwerów do przesyłania strumieniowego

PrivateVPN oferuje serwery zoptymalizowane pod kątem pokaźnej liczby serwisów streamingowych

Korzystanie z sieci torrent dostępne jest w obrębie całej usługi, co eliminuje konieczność używania do tego celu tylko określonych serwerów. PrivateVPN zapewnia przy tym pełną anonimowość, stosując wojskowe standardy szyfrowania i unikając gromadzenia danych na temat aktywności użytkowników w sieci. Aby zapewnić sobie dodatkowe bezpieczeństwo, polecam włączyć ochronę przed wyciekami danych IPv6 i automatyczny wyłącznik w zakładce „Connection Guard” w aplikacji operatora. Podczas testowania obu funkcji, nie odnotowałem żadnych wycieków danych ani problemów z działaniem automatycznego wyłącznika. Pewnym rozczarowaniem był jednak fakt, że funkcja automatycznego wyłącznika dostępna jest tylko w aplikacjach na systemy Android, Windows oraz Mac.

Zauważyłem też, że dział obsługi klienta PrivateVPN nie działa równie szybko, co w przypadku większości płatnych usług VPN. Kiedy próbowałem uzyskać informacje na temat paru funkcji usługi, musiałem czekać na odpowiedź przedstawiciela firmy aż 5 minut, mimo że byłem pierwszy w kolejce do konsultacji poprzez czat na żywo. Całe szczęście, że nie miałem żadnych pilnych problemów technicznych! Parę minut później chciałem jeszcze skonsultować się z obsługą w innej sprawie, ale funkcja czatu na żywo w niespodziewany sposób zniknęła. Mogłem tylko wypełnić formularz online i czekać na odpowiedź poprzez e-mail, która przynajmniej dotarła do mnie jakieś 8 minut później ze szczegółowymi wyjaśnieniami.

Mimo że sieć PrivateVPN wywarła na mnie pozytywne wrażenie, sądzę, że nie jest ona jeszcze gotowa, by rzucić wyzwanie pięciu poprzednim pozycjom na liście. Z drugiej strony, najlepszym sposobem na ocenę usługi jest zawsze wypróbowanie jej osobiście. Każda subskrypcja objęta jest gwarancją zwrotu kosztów zakupu, co pozwala przetestować PrivateVPN przez 30 dni bez żadnych zobowiązań. Korzystając dodatkowo z kuponu promocyjnego, możesz zaoszczędzić aż do 65% przy zakupie subskrypcji! W razie potrzeby uzyskanie zwrotu środków jest szybkie i łatwe, gdyż wymaga jedynie kontaktu z działem obsługi (również w języku polskim).

Aby uzyskać więcej informacji, zajrzyj do recenzji PrivateVPN, która zawiera szczegółowe dane na temat zabezpieczeń i ochrony prywatności firmy, komfortu użytkowania itp.

7. IPVanish – solidne zabezpieczenia i dostępny za darmo serwer proxy SOCKS5 do pobierania plików z sieci torrent

Szybki przegląd: wyniki testów IPVanish

Szybkość Dobra – wysoka szybkość połączeń przy pobieraniu plików z sieci torrent i surfowaniu w Internecie.
Zabezpieczenia Zaawansowane – szyfrowanie w standardzie AES 256 bitów, funkcja automatycznego wyłącznika i ochrona przed wyciekami danych.
Ochrona prywatności Ścisła – siedziba firmy znajduje się na terytorium Stanów Zjednoczonych (w obrębie jurysdykcji koalicji 5/9/14 Eyes), lecz operator stosuje politykę niegenerowania plików dziennika sesji.
Dedykowane aplikacje Większość wiodących typów urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Amazon Fire TV i Amazon Fire Stick.
Odblokowywanie treści Większość wiodących platform streamingowych, w tym Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer itd.
Sieci torrent Obsługiwane – wszystkie serwery obsługują sieci torrent z opcją darmowego proxy SOCKS5.
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi przez całą dobę na zgłoszenia składane poprzez czat na żywo, telefon, e-mail lub formularz kontaktowy.
Maks. ilość połączeń Bez limitu
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 30 dni
Wady Brak opcji zapłaty przy pomocy kryptowalut.
Brak możliwości niezawodnego odblokowania dostępu do Netflix.
Brak blokady reklam, złośliwego oprogramowania i modułów śledzących.
Najkorzystniejsza oferta €2.39/miesiąc (subskrypcja: 2 lata)

IPVanish jest solidnym wyborem dla tych, którzy poszukują bezpiecznej sieci VPN do pobierania torrentów lub po prostu chcą zapewnić sobie lepszą ochronę prywatności w Internecie. Usługa zapewnia nieograniczony transfer danych i wysoką szybkość połączeń, szyfrując przy tym dane użytkowników i chroniąc je w ramach ścisłej polityki niegenerowania plików dziennika sesji. Osoby, którym zależy w dużej mierze na dostępie do zablokowanych treści z innych krajów (zwłaszcza serwisów streamingowych takich jak Netflix), powinny jednak zainteresować się ofertą ExpressVPN.

W trakcie moich testów pobierałem pliki BitTorrent za pośrednictwem serwerów operatora w Szwajcarii, Szwecji i Hiszpanii. Szybkość połączeń z sieciami torrent była za każdym razem znakomita i wyjątkowo stabilna. Przetestowałem też dołączaną za darmo do każdej subskrypcji funkcję serwera proxy SOCKS5. Atutem tego rozwiązania jest zwiększona szybkość i anonimowość, lecz że nie zapewnia ono szyfrowania połączeń. Z tego względu polecam korzystać z niego w połączeniu z serwerami VPN, bowiem zmniejsza to ryzyko ataków hackerskich lub infekcji złośliwym oprogramowaniem.

Zrzut ekranu przedstawiający bezpłatne poświadczenia serwera proxy SOCKS5 IPVanish na stronie internetowej

IPVanish jest jedną z nielicznych usług VPN, które oferują darmowe proxy SOCKS5 dla użytkowników sieci torrent

Aktywność w obrębie sieci jest w całości chroniona przy pomocy szyfrowania w wojskowym standardzie AES 256 bitów i ścisłej polityki nietworzenia plików dziennika sesji. Pomimo faktu, że siedziba operatora znajduje się w Stanach Zjednoczonych (czyli w zasięgu jurysdykcji koalicji 5 Eyes), historia przeglądanych przez użytkowników witryn i ich dane osobowe nie są monitorowane ani gromadzone. Zapewnia to, że nawet w obliczu rządowych nakazów odtajnienia danych użytkowników, operator IPVanish nie będzie mieć niczego do przekazania władzom.

Jednakże, pomimo wysokiej szybkości i silnych zabezpieczeń, sieć IPVanish pozostawia sporo do życzenia, jeśli chodzi o streamowanie. Kiedy próbowałem wejść na amerykańską wersję Netflix za pośrednictwem sieci, musiałem dwukrotnie zmieniać serwery, by móc wczytać odcinek serialu Stranger Things (serwery w Nowym Jorku i Chicago nie działały poprawnie, ale na szczęście Boston nie zawiódł). Jeśli zatem zależy Ci na możliwości odblokowania normalnie niedostępnych treści, sieć ExpressVPN radzi sobie z tym moim zdaniem o wiele skuteczniej.

Ceny subskrypcji IPVanish odzwierciedlają średnią rynkową, ale wykorzystując kupony promocyjne można zaoszczędzić aż do 73% ceny zakupu. Jeżeli nie jesteś całkowicie przekonany co do zakupu subskrypcji, nie musisz podejmować decyzji od razu. Usługę IPVanish można przetestować przez 30 dni polegając na gwarancji zwrotu kosztów operatora. Anulowanie subskrypcji na zakończenie tego okresu nie wymaga nawet bezpośredniego kontaktu z działem obsługi firmy. Wystarczy zalogować się na swoje konto w witrynie operatora i anulować subskrypcję, a środki zostaną automatycznie zwrócone na konto w krótkim czasie.

Zapoznaj się ze szczegółową recenzją IPVanish, by dowiedzieć się więcej na temat jej szybkości, serwerów, zabezpieczeń i innych funkcji.

8. PureVPN – klucze szyfrujące odporne na łamanie kwantowe w pełni chronią Twoje dane

Szybki przegląd: wyniki testów PureVPN

Prędkość Przeciętna – solidne prędkości, ale duży ping na odległych serwerach
Bezpieczeństwo Zaawansowane – szyfrowanie AES-256, wyłącznik awaryjny i ochrona przed wyciekami
Sieć serwerów Duża – sieć ponad 6000 serwerów w 65 krajach
Prywatność Doskonała – siedziba na Brytyjskich Wyspach Dziewiczych (poza Sojuszem 5/9/14 Oczu) i niezależny audyt prywatności
Natywne aplikacje na: Większość głównych urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac i Linux
Potwierdzone odblokowywanie: Większość głównych platform streamingowych – Netflix, Disney+, Amazon Prime Video i nie tylko
Torrentowanie Obsługiwane, choć ma wady – torrentowanie obsługuje mniej niż połowa serwerów PureVPN, zauważalne luki
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi 24/7 przez czat na żywo 24/7, formularz internetowy i e-mail
Połączenia urządzeń 10
Gwarancja zwrotu pieniędzy 31 dni
Niewielkie wady Duży ping i małe prędkości na serwerach wirtualnych
Ochrona przed DDoS i przekierowanie portów dostępne są tylko za dodatkową opłatą
Zgłoszenia mailowe nie działają najlepiej
Najlepsza cena €1.92 miesięcznie (subskrypcja na 2 lata + 2 miesiące za darmo)

Szyfrowanie PureVPN odporne na łamanie kwantowe chroni Cię przed najnowszymi zagrożeniami. Wraz ze wzrostem popularności obliczeń kwantowych wzrasta również ryzyko względem bezpieczeństwa danych – dzięki wdrożeniu szyfrowania Quantum-Resistant, PureVPN zapewnia ochronę w przyszłości. To utwierdza mnie w przekonaniu, że będę mógł nadal korzystać z PureVPN wraz z postępem technologicznym i utrzymywać wysoki poziom bezpieczeństwa.

Wszystkie z ponad 6000 serwerów PureVPN posiadają:

  • najlepsze szyfrowanie klasy wojskowej,
  • wyłącznik awaryjny w każdej obsługiwanej aplikacji platformy,
  • ścisłą politykę zerowych logów, aby zabezpieczyć Twoje dane osobowe,
  • ochronę przed wyciekami IPv4, IPv6, DNS i WebRTC.

Zrzut ekranu testu ipleak.net pokazujący zero wycieków z PureVPN podłączonym do serwera w USA.

PureVPN z łatwością zapewnił bezpieczeństwo moim danym osobowym w zaszyfrowanym tunelu

PureVPN oferuje również dzielone tunelowanie i przekierowanie portów – dodatkowe funkcje, które pozwalają na większą kontrolę nad połączeniem VPN. Dzielone tunelowanie okazało się szczególnie przydatne do szyfrowania mojej bankowości internetowej podczas streamingu na moich kontach lokalnych, a przekierowanie portów pomogło poprawić prędkość torrentowania.

Pod względem ogólnych prędkości PureVPN nie wpływa znacząco na prędkość, nawet w przypadku połączeń z odległymi serwerami. Moje prędkości spadły średnio o około 20%, a to zaskakująco mało, jak na tani VPN (ceny subskrypcji zaczynają się od €1.92 w subskrypcja na 2 lata + 2 miesiące za darmo). Polecam używanie WireGuard, aby utrzymywać niezawodne prędkości przy uzyskiwaniu dostępu do:

Netflix Hulu BBC iPlayer
Amazon Prime Video Max …i nie tylko!

Byłem trochę rozczarowany, kiedy zobaczyłem, że PureVPN umożliwia torrentowanie na mniej niż połowie ze swoich 6000+ serwerów. Przy P2P i w niektórych lokalizacjach bez serwerów do torrentowania widoczne są zauważalne luki. Choć mogłem z łatwością połączyć się z pobliskim serwerem do P2P, to mogą pojawić się problemy, jeśli nie ma serwerów lokalnych, w tym przeciążenie użytkownikami i powolne pobieranie – takie regiony jak Afryka, Azja i Oceania mają bardzo ograniczone połączenia do P2P w pobliżu.

PureVPN ma doskonałą funkcję czatu na żywo 24/7, z którego można skorzystać za pośrednictwem strony internetowej i aplikacji. Pozwala na łatwe połączenie się z przedstawicielem obsługi klienta, który zawsze odpowiadał na moje pytania szybko i dokładnie. Nigdy nie otrzymałem jednak odpowiedzi na moje zgłoszenie mailowe, więc nie mogę polecić korzystania z poczty e-mail do kontaktowania się z obsługą klienta.

Możesz sprawdzić PureVPN bez ryzyka na wszystkich swoich urządzeniach, ponieważ posiada natywne aplikacje na Windows, Mac, Android, iOS i nie tylko. Co więcej, ceny planów zaczynają się już €1.92 miesięcznie, co sprawia, że jest to przystępna cenowo opcja (subskrypcja na 2 lata + 2 miesiące za darmo). PureVPN jest objęty 31-dniową gwarancją zwrotu pieniędzy, więc możesz odzyskać swoje pieniądze w całości, jeśli się rozmyślisz.

Możesz przeczytać pełną recenzję PureVPN tutaj, aby dowiedzieć się więcej o jego funkcjach bezpieczeństwa i prywatności, obsłudze klienta, metodach płatności i nie tylko.

9. Proton VPN – wbudowana obsługa Tor, by Twoja aktywność pozostawała prywatna

Szybki przegląd: wyniki testów Proton VPN

Prędkość Dobra – niezawodnie szybka do streamingu, torrentowania i przeglądania
Bezpieczeństwo Zaawansowane – szyfrowanie AES-256, wyłącznik awaryjny i ochrona przed wyciekami
Sieć serwerów Mała – sieć ponad 4690 serwerów w 71 krajach
Prywatność Ścisła – siedziba w Szwajcarii (poza Sojuszami 5/9/14 Oczu) z poddaną audytowi polityką braku logów
Natywne aplikacje na: Większość głównych urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux i wybrane routery (DD-WRT, AsusWRT i Tomato)
Potwierdzone odblokowywanie: Większość głównych platform streamingowych – Netflix, Disney+, Max i nie tylko
Torrentowanie Obsługiwane – każdy serwer obsługuje torrentowanie
Obsługa klienta Szybka odpowiedź przez czat na żywo, zgłoszenia mailowe i formularz online
Połączenia urządzeń 10
Gwarancja zwrotu pieniędzy 30 dni
Niewielkie wady Czat na żywo nie jest dostępny 24/7
Nie działa w Chinach
Gwarancja zwrotu pieniędzy nie zapewnia pełnego zwrotu środków
Najlepsza cena €4.49/miesięcznie (subskrypcja: 2 lata)

Proton VPN sprawia, że Twoja aktywność online jest anonimowa dzięki zoptymalizowanym połączeniom z serwerami i infrastrukturze. Unikalną opcją w Proton VPN jest łączenie się z siecią Tor bez pobierania przeglądarki Tor. Zyskujesz anonimowość Tora oraz szyfrowanie połączenia VPN. Zauważyłem, że używanie Proton VPN z Torem nie spowolniło moich prędkości tak bardzo, jak używanie samego Tora.

Oprócz Tora Proton VPN oferuje serwery Secure Core, które działają jak funkcja multi-hop. Przekierowują one połączenie przez 2 serwery, z których pierwszy znajduje się w kraju przyjaznym dla prywatności, takim jak Szwajcaria, co zapewnia prywatność danych, nawet jeśli bezpieczeństwo kolejnego serwera zostanie naruszone. Choć spowolniło to moje prędkości w znaczącym stopniu (prawie o 95%), to serwery te są idealne, jeśli bardzo cenisz swoją prywatność.

Kiedy korzystasz ze zwykłych serwerów, Proton VPN zapewnia prędkości, które są wystarczająco szybkie do wszelkich aktywności bez opóźnień. Moje prędkości nie spadły o więcej niż 40%, nawet po połączeniu się z odległymi serwerami, więc mogłem bez problemu oglądać moje ulubione seriale. Proton VPN jest obsługiwany przez sieć serwerów 10Gbps, aby prędkości były tak szybkie, jak to tylko możliwe.

Zrzut ekranu Proton VPN połączonego z serwerem w Wielkiej Brytanii z narodzinami gwiazdy grającym na BBC iPlayer.

Dzięki szybkim serwerom Proton VPN oglądanie BBC iPlayer było proste

Proton VPN uzyskał dostęp do następujących usług streamingowych:

Netflix Disney+ Hulu Amazon Prime Video
BBC iPlayer ESPN Max …i nie tylko!

Proton VPN obsługuje też udostępnianie plików P2P na wielu zoptymalizowanych serwerach, co przetestowałem, pobierając plik o rozmiarze 2 GB. Pobieranie zakończyło się w niecałe 5 minut. Proton VPN nie oferuje jednak przekierowania portów, więc może się okazać, że przesyłanie będzie wolniejsze.

Aby zapewnić Ci bezpieczeństwo, Proton VPN:

  • wykorzystuje szyfrowanie AES-256-bit dla każdego połączenia,
  • ma wyłącznik awaryjny, aby Twoja aktywność online przez cały czas pozostawała anonimowa,
  • posiada serwery Secure Core kierują ruch przez 2 serwery, zapewniając dodatkowe bezpieczeństwo i anonimowość,
  • ma ścisłą politykę braku logów, która została poddana niezależnemu audytowi,
  • ma siedzibę główną w Szwajcarii, poza krajami Sojuszu Oczu.

Ten VPN obsługuje kilka protokołów połączeń, w tym WireGuard, OpenVPN i IKEv2/IPSec (niedostępne na urządzeniach z systemem Windows). Wybrałem protokół WireGuard, aby moje prędkości były szybkie, a połączenie niezawodne.

Niestety, Proton VPN nie zapewnia czatu na żywo 24/7, co może frustrować, jeśli pilnie potrzebujesz pomocy. Dostępne są jednak zgłoszenia mailowe 24/7, a odpowiedzi przychodzą szybciej, niż się spodziewałem – dostałem odpowiedzi na moje e-maile w mniej niż 24 godziny.

Jeśli chcesz samodzielnie przetestować Proton VPN, subskrypcje zaczynają się od €4.49 miesięcznie (subskrypcja: 2 lata). Proton VPN ma również darmowy plan, który jest bardzo ograniczony, ale jest to dobry sposób, aby najpierw wypróbować tę usługę. Pomimo posiadania 30-dniowej gwarancji zwrotu pieniędzy, nie ma pewności, że uzyskasz pełny zwrot pieniędzy. Otrzymasz raczej zwrot pieniędzy za czas pozostały do końca subskrypcji, a nie pełną kwotę.

Sprawdź szczegółową recenzję Proton VPN, aby uzyskać więcej informacji o jego serwerach, zabezpieczeniach, prędkościach i nie tylko.

10. VyprVPN – sieć ze sprawdzoną polityką niegenerowania plików dziennika, kładąca spory nacisk na ochronę prywatności

Szybki przegląd: wyniki testów VyprVPN

Szybkość Średnia – odczuwalny spadek szybkości połączeń ze znacznie oddalonymi serwerami.
Zabezpieczenia Zaawansowane – szyfrowanie w standardzie AES 256 bitów, funkcja automatycznego wyłącznika i ochrona przed wyciekami danych.
Ochrona prywatności Ścisła – siedziba firmy znajduje się w Szwajcarii (poza terytorium koalicji 5/9/14 Eyes), a operator stosuje politykę niegenerowania plików dziennika sesji.
Dedykowane aplikacje Wszystkie wiodące typy urządzeń – Android, iPhone, Windows, Mac, Blackphone, Amazon Fire Stick, Amazon Fire TV i Android TV.
Odblokowywanie treści Większość wiodących platform streamingowych, w tym Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, Max, BBC iPlayer itd.
Sieci torrent Obsługiwane – możliwość korzystania z sieci torrent na wszystkich serwerach.
Obsługa klienta Szybkie odpowiedzi przez całą dobę na zgłoszenia wysyłane poprzez czat na żywo oraz e-mail.
Maks. ilość połączeń 10
Gwarancja zwrotu kosztów zakupu 30 dni
Wady Brak dedykowanej aplikacji na systemy Linux.
Operator nie akceptuje płatności w kryptowalutach.
Brak funkcji automatycznego wyłącznika w aplikacjach na iOS, routery, Amazon Fire Stick, Amazon Fire TV i telewizory Smart TV.
Najkorzystniejsza oferta $3.00/miesiąc (subskrypcja: 2 lata)

VyprVPN nie jest co prawda najszybszą siecią, z jaką miałem styczność w trakcie testów, ale wciąż skutecznie zabezpiecza ona dane użytkownika. Ścisła polityka niegenerowania dzienników połączeń operatora została poddana weryfikacji, a wszystkie udostępniane serwery chronione są wojskowym poziomem szyfrowania. Dzięki temu VyprVPN stanowi bezpieczne rozwiązanie do surfowania w Internecie, pobierania plików z sieci torrent (połączenia P2P są dostępne na wszystkich serwerach) i odblokowywania serwisów streamingowych w innych krajach.

Najbardziej unikalną cechą sieci jest jej opatentowany, 256-bitowy protokół Chameleon, który powstał specjalnie z myślą o omijaniu zapór ogniowych i blokad związanych z cenzurą. Po połączeniu z Internetem przy pomocy protokołu Chameleon, mogłem bez problemu uzyskać dostęp do amerykańskich witryn, takich jak Netflix, Disney+, Hulu i Amazon Prime Video. Na szczególną uwagę zasługuje możliwość swobodnego dostępu do serwisu Netflix, którego zabezpieczenia nastręczają problemów wielu usługom VPN. W moim przypadku udało mi się obejrzeć odcinek serialu Stranger Things w rozdzielczości UHD po niespełna 5 sekundach buforowania.

Screenshot of VyprVPN streaming Stranger Things
Protokół komunikacyjny Chameleon VyprVPN pozwolił mi ominąć błąd proxy przy połączeniu z serwisem Netflix

Przeprowadzając test w serwisie Ookla, odnotowałem drastyczny spadek szybkości połączeń ze znacznie oddalonymi serwerami w Stanach Zjednoczonych (odległość około 6000 km). Szybkość połączenia z serwerem w Wielkiej Brytanii wynosiła 43,11 Mb/s, a w przypadku amerykańskich serwerów zmalała do 17 Mb/s, czyli o jakieś 60%. Choć nie stanowiło to wielkiego problemu ze względu na wysoką szybkość bazową mojego łącza, VyprVPN może nie być najlepszym wyborem dla osób zamieszkujących w krajach z niższą przeciętną szybkością łączy internetowych.

Użytkownicy, którzy cenią swoją prywatność ponad szybkość połączeń ucieszą się z faktu, że sieć VyprVPN stosuje ścisłą politykę niegenerowania plików dziennika sesji i że jej zapewnienia w tym zakresie zostały zweryfikowane. Operator poddał się niezależnemu audytowi firmy z sektora cyberbezpieczeństwa, Leviathan Security, która potwierdziła, że nie gromadzi i nie monitoruje on żadnych danych identyfikujących użytkowników. Oprócz ExpressVPN, VyprVPN jest też jedną z nielicznych firm, które zgodziły się wziąć udział w ankiecie amerykańskiego Centrum na rzecz Demokracji i Technologii (ang. Center for Democracy and Technology) dotyczącej modeli działalności i praktyk ochrony prywatności na rynku usług VPN. Muszę przyznać, że doceniam tak wysoki poziom przejrzystości operatora, gdyż tego rodzaju podejście stanowi rzadkość w branży.

Mimo że sieć ExpressVPN wypada lepiej w testach, jeśli chodzi o ogólną wydajność, VyprVPN zapewnia użytkownikom bezpieczeństwo w Internecie za znacznie niższą cenę rzędu $3.00 miesięcznie. Ponadto, korzystając ze specjalnych kuponów zniżkowych, możesz zaoszczędzić jeszcze więcej! Każdy plan subskrypcji objęty jest 30-dniową gwarancją zwrotu kosztów zakupu, w ramach której możesz wypróbować VyprVPN bez żadnych zobowiązań.

Aby uzyskać więcej informacji na temat VyprVPN, przeczytaj pełną recenzję ze szczegółowymi wynikami testów szybkości połączeń, serwerów, komfortu użytkowania i innych funkcji usługi.

11. Ivacy VPN – silne bezpieczeństwo, ale niespójne prędkości i dostęp do streamingu

Szybki przegląd: wyniki testów Ivacy

Prędkości Niespójne – duże lokalnie, ale wolniejsze przy odległych połączeniach z wolnym przesyłaniem
Bezpieczeństwo Zaawansowane – szyfrowanie AES-256, wyłącznik awaryjny i ochrona przed wyciekami
Sieć serwerów Średnia – sieć ponad 5700 serwerów w 56 krajach
Prywatność Ścisła – siedziba w Singapurze (poza Sojuszami 5/9/14 Oczu) i polityka braku logów
Natywne aplikacje na: Wszystkie główne urządzenia – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux i routery
Potwierdzone odblokowywanie: Większość głównych platform streamingowych – Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, Max i nie tylko
Torrentowanie Obsługiwane – torrentowanie obsługiwane na wszystkich serwerach
Obsługa klienta Szybka odpowiedź 24/7 przez czat na żywo i e-mail
Połączenia urządzeń 10
Gwarancja zwrotu pieniędzy 30 dni
Niewielkie wady Brak wyłącznika awaryjnego dla iOS i Mac
Brak niezależnego audytu prywatności
Singapur potencjalnie współpracuje z agencjami Sojuszu Oczu
Najlepsza cena €0.90 miesięcznie (subskrypcja: 5 lata)

Ivacy VPN oferuje najwyższy poziom bezpieczeństwa, skutecznie chroniąc Twoje dane. Każdy serwer oferuje standardowo:

  • szyfrowanie AES-256-bit,
  • pełną ochronę przed wyciekami, aby Twoja aktywność online i dane osobowe pozostawały bezpieczne,
  • wyłącznik awaryjny (niedostępny na Mac i iOS),
  • politykę zerowych logów dla wszystkich danych użytkownika.

Ivacy VPN ma również przydatną funkcję dzielonego tunelowania, którą skonfigurowałem w mojej przeglądarce. Mogłem bezpiecznie korzystać z bankowości online z VPN, oglądając jednocześnie treści na moim lokalnym koncie Netflix.

Byłem pod wrażeniem funkcji Bezpiecznego pobierania Ivacy VPN, która blokuje pobieranie zawierające złośliwe oprogramowanie i inne zagrożenia. Ta funkcja jest unikalna dla Ivacy VPN i działa dobrze. Próbowałem pobrać złośliwe pliki testowe i wszystkie zostały zablokowane przez Ivacy VPN. Bezpieczne pobieranie było szczególnie przydatne podczas torrentowania – Ivacy VPN obsługuje torrentowanie na wszystkich serwerach.

Zrzut ekranu aplikacji Ivacy VPN dla systemu Windows przedstawiający wybór serwera dla funkcji Bezpiecznego pobierania.

Funkcja Bezpiecznego pobierania w Ivacy VPN jest idealna do torrentowania

Ivacy VPN oferuje wiele protokołów, w tym WireGuard, OpenVPN, L2TP/IPSec i IKEv2. Skorzystałem z protokołu WireGuard, ponieważ dał mi najbardziej niezawodne połączenia i najszybsze prędkości.

Kiedy testowałem prędkości Ivacy VPN, miałem dość duże prędkości pobierania, ale prędkości przesyłania były często bardzo wolne. Utrudniało to udostępnianie plików P2P, prowadzenie rozmów wideo i granie w gry online bez lagów.

Miałem również problemy, by niezawodnie łączyć się z usługami streamingowymi za pomocą Ivacy VPN. Wymagało to ode mnie wielu prób uzyskania dostępu do kont streamingowych, nawet kiedy korzystałem ze zoptymalizowanych serwerów. Jednak po nawiązaniu połączenia mogłem oglądać treści z minimalnym buforowaniem i w jakości UHD. Ivacy VPN działa z:

Netflix Disney+ Amazon Prime Video
Hulu Max …i nie tylko!

Ivacy VPN jest kompatybilny z wieloma platformami, więc możesz pobrać go na najpopularniejsze urządzenia. Jednak w aplikacjach na iOS i Mac brakuje kluczowych funkcji, takich jak dzielone tunelowanie i wyłącznik awaryjny. Chciałbym, aby zostały dodane, aby poprawić bezpieczeństwo danych.

Jeśli chciałbyś samodzielnie wypróbować Ivacy VPN, ceny planów zaczynają się od €0.90 miesięcznie (subskrypcja: 5 lata). Możesz przetestować tę usługę bez ryzyka, ponieważ Ivacy VPN posiada 30-dniową gwarancję zwrotu pieniędzy. Nie możesz jednak ubiegać się o zwrot pieniędzy, jeśli płacisz kryptowalutą.

Możesz przeczytać pełną recenzję VPN tutaj, aby dowiedzieć się więcej o jego serwerach, prędkościach, obsłudze klienta i nie tylko.

Najlepsze sieci VPN w 2024 roku – krótkie porównanie

ExpressVPN CyberGhost PIA NordVPN Surfshark
Prędkość Doskonała Dobra Dobra Dobra Dobra
Bezpieczeństwo i prywatność Doskonała Doskonała Doskonała Dobra Dobra
Najlepsza cena
(miesięcznie)
€6.71 €2.03 1.99 € €2.08 €2.39
Serwery 3000 serwerów w 105 krajach 11.800 serwerów w 100 krajach 35000 serwerów w 91 krajach 6.300 serwerów w 110 krajach 3200 serwerów w 100 krajach
Obsługuje torrentowanie
Dzielone tunelowanie

Dlaczego potrzebujesz VPN

Ochrona online jest ważniejsza niż kiedykolwiek, ponieważ nowe zagrożenia pojawiają się każdego dnia. Kiedy łączysz się z Internetem bez VPN, narażasz swoje dane osobowe na ryzyko ze strony szpiegujących Twoją aktywność hakerów, trackerów reklamowych, a nawet agencji rządowych i Twojego dostawcy usług internetowych (ang. ISP).

Z VPN możesz zmniejszyć ryzyko tych zagrożeń dla bezpieczeństwa danych, szyfrując swoje połączenie i maskując swój adres IP. Dzięki temu żadna z osób śledzących Twoje połączenie nie zobaczy Twojej aktywności online ani lokalizacji Twojego urządzenia, co chroni Twoją prywatność.

Połączenie VPN pomoże Ci:

  • zabezpieczyć Twoje dane osobowe – wysoki poziom szyfrowania uniemożliwia innym zobaczenie Twojej aktywności online, adresu IP i innych danych, które mogłyby zostać użyte do zhakowania, wykorzystania lub ograniczenia Twojego połączenia. To szczególnie ważne w przypadku korzystania z publicznych sieci Wi-Fi, które są stałym celem hakerów i złośliwego oprogramowania;
  • zachować anonimowość, gdy jesteś online – VPN maskuje Twój adres IP, co znacznie utrudnia śledzenie Twojej prawdziwej lokalizacji lub ustalenie Twojej tożsamości. Może to pomóc zapobiegać atakom online (takim jak ataki DDoS) i uniknąć blokowania treści na podstawie lokalizacji;
  • swobodnie wchodzić do Internetu – maskując swój adres IP i łącząc się z serwerami w innych lokalizacjach, możesz uniknąć ograniczeń treści nałożonych przez rząd lub określone usługi, takie jak Netflix. Możesz uzyskać dostęp do swoich kont internetowych i usług streamingowych z dowolnego miejsca, co jest wygodne w trakcie podróży;
  • torrentować pliki bez ryzyka – udostępnianie plików P2P naraża Twoje dane na ryzyko, ponieważ inni użytkownicy mogą zobaczyć Twój adres IP, kiedy torrentujesz. Dedykowane serwery do torrentowania nie tylko zabezpieczają Twoje dane, ale także zapewniają duże prędkości pobierania, aby ściągać torrenty szybciej;
  • uniknąć ograniczeń ze strony dostawcy usług internetowych – Twój dostawca usług internetowych może dławić Twoje połączenie z różnych powodów, w tym za duże zużycie przepustowości (np. podczas streamingu, torrentowania lub grania online). VPN ukrywa Twoją aktywność online, więc Twój dostawca usług internetowych nie może zobaczyć, co robisz, i możesz uniknąć dławienia Twojego połączenia.

Ważne, by pamiętać, że chociaż usługa taka jak ExpressVPN zapewnia bardzo wysoki poziom bezpieczeństwa i prywatności, to nie jest to rozwiązanie niezawodne. Wiele VPN nie ochroni Cię przed atakami złośliwego oprogramowania, nie zablokuje natrętnych wyskakujących okienek, nie przechowa bezpiecznie Twoich haseł lub nie zagwarantuje Ci pełnej anonimowości w Internecie. Najlepszą obroną przed zagrożeniami jest zachowanie ostrożności, gdy jesteś online i upewnienie się, że zawsze łączysz się z VPN jako dodatkową warstwą ochrony.

Jak wybrać najlepszy VPN dla siebie

Oto kilka rzeczy, które należy wziąć pod uwagę, wybierając najlepszy VPN dla Twoich potrzeb:

  • Kompleksowe bezpieczeństwo — Twój VPN powinien wykorzystywać szyfrowanie AES-256 i mieć kompleksową ochronę przed wyciekami WebRTC, IPv4, IPv6 i DNS. Ponadto Twój VPN powinien posiadać wyłącznik awaryjny (ang. kill switch) na wypadek przerwania połączenia.
  • Surowa polityka prywatności — szukaj VPN z surową polityką braku logów (ang. no-logs policy), które nie będą przechowywać danych połączenia. Byłoby idealnie, gdyby VPN korzystał z technologii serwerowej opartej na pamięci RAM i gdyby został poddany niezależnemu audytowi.
  • Globalna sieć serwerów — większa liczba dostępnych serwerów oznacza mniejsze przeciążenie, większe prędkości i krótsze czasy połączenia. Ponadto globalna sieć daje gwarancję, że będziesz mieć możliwość połączenia się z pobliskimi serwerami bez względu na to, gdzie się znajdujesz.
  • Duże prędkości połączeń — Twój VPN musi ograniczać utratę prędkości, abyś nie doświadczał opóźnień ani buforowania (ang. buffering) podczas przeglądania, streamingu, torrentowania, grania, korzystania z bankowości internetowej i nie tylko.
  • Zoptymalizowane serwery — jeśli potrzebujesz VPN do streamingu, torrentowania lub grania, możesz wybrać usługę z dedykowanymi serwerami do tych działań. Niektóre VPN oferują zaciemnione serwery, które ukrywają Twój ruch VPN, aby uniknąć wykrycia proxy.
  • Kompatybilność urządzeń — wybierz VPN, który oferuje natywne aplikacje dla Twoich urządzeń. Większość VPN ma aplikacje na popularne platformy, takie jak Windows, Mac, iOS i Android, i jest kompatybilna z telewizorami Smart, konsolami do gier, routerami i nie tylko.
  • Doskonała obsługa klienta — Twój VPN powinien mieć obsługę klienta 24/7 na wypadek pilnych pytań lub problemów oraz zapewniać na swojej stronie pomocy (co najmniej) system zgłoszeń mailowych (z szybkimi odpowiedziami), szczegółową sekcję Często zadawanych pytań, rozwiązywanie problemów i przewodniki konfiguracji.
  • Gwarancja zwrotu pieniędzy — większość VPN premium ma okres gwarancji zwrotu pieniędzy, który pozwala przetestować daną usługę bez ryzyka. Możesz się upewnić, że wybierasz VPN odpowiadający Twoim potrzebom, a jeśli zmienisz zdanie, możesz z łatwością uzyskać pełny zwrot pieniędzy.

Jak korzystać z sieci VPN?

Korzystanie z sieci VPN jest proste. Po dokonaniu wyboru operatora, wystarczy dokonać zakupu subskrypcji i pobrać aplikację sieci na swoim urządzeniu. Szczegółowy proces wygląda następująco:

  1. Pobierz i zainstaluj aplikację VPN. ExpressVPN to ogólnie najlepsza sieć VPN w 2024 roku ze względu na znakomitą szybkość połączeń i zaawansowane zabezpieczenia.
  2. Połącz się z serwerem.
  3. Zacznij surfować w Internecie. Teraz możesz już cieszyć się pełną anonimowością i prywatnością.

Najlepsze sieci VPN – kryteria porównywania i oceny

1. Silne zabezpieczenia i ochrona prywatności

Każda uwzględniona na liście sieć oferuje wojskowy standard szyfrowania i ochronę przed wyciekami danych, by zabezpieczyć aktywność użytkownika w Internecie i zapobiec ujawnieniu jego rzeczywistego adresu IP. Sprawdziłem także oświadczenia o ochronie prywatności poszczególnych operatorów, by upewnić się, że stosują oni ścisłą politykę niegenerowania plików dziennika sesji, co oznacza, że żadne strony trzecie (włączając w to samego operatora) nie będą mogły śledzić ani gromadzić danych osobowych użytkownika. Niektóre płatne sieci VPN oferują także dodatkowe funkcje, takie jak automatyczny wyłącznik, który natychmiastowo blokuje łącze internetowe użytkownika podczas zmiany serwerów lub utraty stabilności połączenia z siecią VPN.

2. Szybka, międzynarodowa sieć serwerów

Sieci VPN posiadające spore zaplecze serwerów w wielu lokalizacjach na świecie są mniej podatne na przeciążenia. Daje to też możliwość błyskawicznego połączenia się z serwerem i zapewnia wysoką szybkość bez konieczności rywalizowania z setkami innych użytkowników o ograniczone zasoby. Właśnie z tego względu przyjrzałem się dokładnie rozmiarowi poszczególnych sieci na liście.

Upewniłem się także, że każda rekomendowana sieć posiada serwery w wielu lokalizacjach na świecie, tak by każdy użytkownik mógł znaleźć dogodny serwer w pobliżu swojego miejsca zamieszkania. Mniejsza fizyczna odległość między urządzeniem użytkownika a serwerem VPN gwarantuje zawsze zwiększoną szybkość połączenia. Jest to szczególnie ważne, jeśli zależy nam na wykonywaniu działań wymagających sporego transferu danych, jak np. streamowanie w wysokiej rozdzielczości, granie w gry online czy pobieranie plików z sieci torrent.

3. Serwery z dużymi prędkościami i niską latencją

Najlepsze VPN zapewniają niezawodnie szybkie połączenia w całej sieci, z niskimi opóźnieniami (lub niskim pingiem) dla szybkich odpowiedzi serwera. Przeprowadzam liczne testy szybkości każdego z VPN na różnych serwerach za pomocą Ookla. Następnie określam na podstawie wyników średnią prędkość i patrzę na różnicę w porównaniu z prędkością wyjściową danego VPN.

W idealnym scenariuszu Twój VPN powinien minimalizować utratę prędkości, która występuje w przypadku szyfrowanego połączenia. Połączenia z lokalnymi serwerami powinny być bardzo zbliżone do Twojej wyjściowej prędkości Internetu (spowolnienie nie powinno być większe niż 20%), podczas gdy odległe serwery powinny mieć co najwyżej 50% straty. Ping (opóźnienie) poniżej 100 ms będzie idealny — powyżej 100 ms może powodować zauważalne opóźnienie.

4. Możliwość odblokowania serwisów streamingowych, takich jak Netflix, Disney+ itp.

Sprawdziłem każdą sieć na liście pod względem dostępu do amerykańskiej wersji Netflix (której zabezpieczenia są naprawdę trudne do obejścia) i możliwości streamowania materiałów w wysokiej rozdzielczości. Jeśli dana sieć pozwala odblokować Netflix, nie powinna mieć ona najmniejszych problemów z dostępem do innych serwisów streamingowych, takich jak Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, Max, ESPN+ itd.

5. Obsługa sieci torrent i udostępnianie plików w sieciach P2P

Upewniłem się, że każda rekomendowana usługa VPN umożliwia pobieranie plików z sieci torrent i nie stosuje żadnych ograniczeń transferu, by umożliwić użytkownikom pobieranie i przesyłanie plików w dowolnym zakresie. Zwracałem też uwagę na dostępność innych pomocniczych funkcji, w tym serwerów zoptymalizowanych pod względem sieci P2P, serwerów proxy SOCKS5 dla zapewnienia większej szybkości pobierania i ochrony przed złośliwym oprogramowaniem.

6. Kompatybilność ze wszystkimi wiodącymi typami urządzeń i systemów operacyjnych

Należę do grona osób, które lubią korzystać z Internetu na wielu różnych urządzeniach naraz. Z tego względu zwróci